2013. december 23., hétfő

Méteres kalács

Ez a sütemény is azok közé tartozik, melyet régóta szeretnék elkészíteni,  sokszor "szemeztem vele" Anyukám régi besárgult, szétfoszlott süteményes könyvében. Most az ünnepekre nagyon sokan kértétek Tőlem ezt a receptet, melyet gyorsan el is küldtem Nektek email-ben, hogy időben meg tudjátok sütni. Azóta már többen is visszajeleztétek, mennyire finom. Végül arra gondoltam, hogy miért ne készíteném el én is, hiszen a családom minden tagja imádja. Szeretem ezt a kevert tésztát, mert olyan jó laza, puha és finom, a krémje pedig rumos-puncsos, eredeti recept szerint. A méteres kalács kedvelőknek ajánlom ezt a receptet, nem fognak benne csalódni. :)



Hozzávalók a tésztához: 
(2 őzgerincformához)
 4 tojás
 25 dkg porcukor
 1,5 dl olaj
 1,5 dl langyos víz
 25 dkg sima liszt
 3/4 csomag sütőpor (9 g)
 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A krémhez:
 25 dkg puha vaj
 15 dkg porcukor
 4 evőkanál rum vagy ízlés szerint rumaroma
 1 csomag puncs ízű pudingpor
 4 evőkanál kristálycukor
 0,5 liter tej

A tetejére:
 20 dkg ét- és tejcsokoládé vegyesen
 1 evőkanál olaj


Elkészítés:
1. A tojásokat szétválasztjuk: a sárgáját a porcukorral kikeverjük habosra (fehéredésig). Hozzáadjuk az olajat, a langyos vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások keménnyé vert habját. Kétfelé vesszük a tésztát, az egyik felébe belekeverjük a kakaóport. Kivajazott/lisztezett őzgerincformában egyenként megsütjük. (1 rúd sárga és 1 rúd barna tésztát kapunk) Nálam előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 20-25 percig sült.
2. A pudingport simára keverjük kis tejjel, majd a többi tejjel és a 4 evőkanál kristálycukorral megfőzzük. Kihűtjük.
A vajat a porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a rumot vagy a rumaromát, majd ehhez a vajas krémhez hozzákeverjük a kihűlt pudingot is (géppel szép sima krémmé keverjük).
3. A kihűlt tésztát a gerincek mentén felszeleteljük (tehát kb. 1 cm széles szeletekre). Majd a szeleteket állítva megkenjük a krémmel a következőképpen: 1 szelet sárga tészta, krém, 1 szelet barna tészta, krém, ismét 1 szelet sárga tészta, krém, 1 szelet barna tészta, krém és így tovább felváltva, míg el nem fogy. (Ha marad még krém, akkor kívülről a rudak tetejét egy picit elegyengethetjük a krémmel.)
4. A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, majd bevonjuk vele a süteményt.
5. Hűtőbe tesszük dermedni, majd ferdén (kissé srégen) szeleteljük. 

Ha még több egyszerű és gyors receptet szeretnél, örömmel látlak a Facebook oldalamon is:  
 


...és a besárgult könyvben lévő eredeti recept.
Nagyon szeretem ezt a könyvet, mert rengeteg olyan süteményt tartalmaz,
amely gyerekkori kedvencem.

Jó étvágyat!
 

21 megjegyzés:

  1. A méteres kalácsod nagyon guszta, látszik rajta, hogy mennyire finom, méltó helye van az ünnepi asztalon is! :) Kívánok Neked és családodnak békés, áldott ünnepet! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta!
    Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Gabikám, Áldott, Békés Karácsonyt kívánok Neked! Legyen olyan szép az Ünneped, ahogy elképzelted! A kalácsod meseszép, máris elkértem a receptjét!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű a kalács Gabikám!

    Kívánok Neked és családodnak Boldog, Békés Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Újesztendőt!

    VálaszTörlés
  5. Imádjuk ezt a sütit. Én is ezt a könyvet használom. Békés, boldog karácsonyt kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
  6. De szép lett! Pár cm-t küldhetnél belőle :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, küldenék én szívesen, de már hűlt helye van... :)

      Törlés
  7. Köszönöm, hogy benéztetek hozzám, örülök, hogy tetszik a kalácsom. :)
    Az ünnepünk csendesen, pihenősen, hangulatosan és nagyon kellemesen telt. Remélem, a Tietek is hasonlóan szép volt...

    VálaszTörlés
  8. Nagyon örülök, hogy Rád találtam, sokat fogok a blogodon lógni. Utólag is boldog új esztendőt, és további finomságok megosztását kívánok. Üdv. Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva! Én is nagyon örülök, hogy itt vagy, gyere csak nyugodtan bármikor. :)
      Boldog új évet Neked is!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  9. IMÁDOM EZT A SÜTIT,meg fogom csinálni :)

    VálaszTörlés
  10. nalunk is szokott lenni meteres,de malna pudinggal,de ez jobban tetszik:):)mindig finomabbnal,finomabb recepteket talalok:):)Koszonom:):)

    VálaszTörlés
  11. Megcsináltam húsvétra, isteni finom lett! :)
    Köszönöm!
    Erzsike Kiskunfélegyházáról

    VálaszTörlés
  12. Szia !

    Én már többször csináltam ilyent de mindig próbléma volt hogy az alap tésztát nem pontosan választottam szét így az egyik tésztám magasabb lett mint a másik :( ez álltal sem az összeragasztás sem a szelés nem igazán sikerült.
    Most arra gondoltam megcsinálom a te recepted alapján VISZONT hogy mindegyik ugyan akkora legyen a tészta hozzávaloit már eleve külön keverem ki így biztositva hogy mindegyik ugyan annyi lesz. Ez okoz valami próblémát szerinted, vagy meg lehet igy is csinálni ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Andi!
      Persze, szerintem elkészítheted külön-külön is a tésztáját, ha neked úgy jobban sikerül. De egyébként elárulom, hogy nekem sem egyforma magasságú a világos és a kakaós tésztám, ugyanis nem egyforma a két őzgerincformám - az egyik forma alacsonyabb, ezáltal a világos tésztám picit alacsonyabb szokott lenni, mint a kakaós, de kenek a tetejére krémet, azaz kiegészítem egy kis krémmel a tetejét, hogy egyforma magas legyen és így semmi probléma nincs vele, jól mutat és szépen szeletelhető.
      Jó sütést kívánok Neked!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  13. Nekem a kakaós a gond,pedig dupla adagból sütöm A kakaós nem jön fel annyira,de sztem
    a kakaó az oka.Valahol olvastam de nem mentettem el hogy a kakaós piskótát más arányban
    kell kikeverni.Most pont azt kutatom .Mivel karácsonyra megint sütni szeretném.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy tudom,hogy amennyi kakaót teszel a tésztába annyival kevesebb lisztet kell beletenni, akkor egyforma sűrűségű lesz az alap tészta.

      Törlés
  14. Karácsonyra megsütöttem, nagyonnagyon finom és szépséges lett. Ami megmaradt, szépen felszeletelve lefagyasztottam. Kicsit izgultam, hogy milyen lesz később ha kiolvad. És lám! Ugyanolyan finom mint fagyasztás előtt. Köszönöm szépen a tökéletes receptet.

    VálaszTörlés