2013. december 27., péntek

Kavart mákos - avagy bögrés citromos-mákos

Még valamikor november közepén (az ünnepvárás elején) készült ez a nagyon egyszerű és nagyon gyors sütemény - ettől függetlenül a téli időszakban bármikor el lehet készíteni. Meggylekvárral isteni finom!


 

Hozzávalók: 30x20 cm-es tepsihez
1 bögre = 5 dl (ez a mérőeszköz)
- 1 bögre sima liszt
- 1 bögre darált mák
- 1 bögre porcukor
- 1 bögre tej
- 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás

+ a tetejére porcukor
- meggylekvárral vagy valamilyen savanykás lekvárral kínáljuk



Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a mákkal, porcukorral, sütőporral.
2. A tojásokat simára keverjük a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tejet és a citrom levét és reszelt héját is, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket is - jól összekeverjük, hogy sima tésztát kapjunk. 
3. Vajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük a tésztát és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 25-30 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, inkább végezzünk tűpróbát, ha már nem ragad, akkor kész)
4. Amikor kihűlt, kockákra vágjuk, tetejét porcukorral meghintjük. Így is kínálhatjuk, de pl. meggylekvárral vagy valamilyen savanykás lekvárral nagyon finom.




Jó étvágyat!

Forrás: Karácsonyi sütemények, desszertek című könyv
 

6 megjegyzés:

  1. De jól néz ki. Látom gyűlnek az ötletek a szilveszteri sütimhez :)

    VálaszTörlés
  2. hát nem tudom eddig nem csalódtam itt receptben, de ez nekem most egyáltalán nem jött be, ízzre isteni de lapos maradt az egész :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tamás szerintem most sem a recepttel volt a gond, hanem valamit elnéztél és esetleg nem jól csináltál, hiszen látod, hogy nekem a fotón milyen szép magas a süti.

      Törlés
  3. Nekem sem jött fel sajnos, bár az íze jó lett. Nem baj, majd legközelebb:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. El nem bírom képzelni, miért nem jött fel a süti, hiszen nekem ez mindig olyan magas szokott lenni! Hiszen a képeimen is látszik...

      Törlés