Diós-citromos kalács ünnepi köntösben

Olyan szép és annyira finom! Kicsit télies az ízvilága a fahéjtól, sütés közben mégis inkább a dió és citrom illata érződött jobban a konyhában, evés közben pedig mindez keveredett. Ha megsütitek, a citromos mázat le ne hagyjátok róla, mert az valami istenien illik ehhez a kalácshoz! Én ezek után a bőség zavarával küzdök: nem tudom eldönteni, hogy karácsonyra az omlós bejglimet készítsem el, vagy a pihe-puha diós-mákos kalácsomat, esetleg ezt a fahéjas-citromos-diós kalácsot? Egyformán ízlik mind a három! Lehet, hogy sorsolással fogjuk eldönteni. :)






Hozzávalók a tésztához:
 50 dkg átszitált finomliszt
 2 csapott evőkanál kristálycukor
 1 csomag vaníliás cukor
 2 dkg friss élesztő
 2 dl langyos tej
 10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
 1 tojás
 fél citrom leve

 A töltelékhez:
 5 dkg mazsola
 0,5 dl rum vagy 1 evőkanál rumaroma
 1 dl tej
 8 dkg kristálycukor
 3 dkg vaj
 20 dkg darált dió
 2 evőkanál zsemlemorzsa vagy darált háztartási keksz
 fél kávéskanál őrölt fahéj
 1 citrom reszelt héja

A mázhoz:
 2 evőkanál citromlé
 4 evőkanál porcukor




Elkészítés:
1. A tésztához a tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a vaníliás cukrot, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és a citrom levét, végül a felfuttatott élesztős tejet és bedagasztjuk a tésztát. Letakarva duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez beáztatjuk a mazsolát a rumba vagy a rumaromába. 
Felforraljuk a tejet a cukorral és a vajjal, hozzáadjuk a diót és a zsemlemorzsát vagy a darált háztartási kekszet, hozzákeverjük a fahéjat és a citrom héját, majd belekeverjük a rumos mazsolát és hagyjuk kihűlni.
3. A tésztát nagy téglalapra nyújtjuk, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, feltekerjük mint a bejglit, és egy sütőpapíros tepsire helyezzük (mivel elég hosszú lesz, ezért keresztbe tegyük a tepsire). Hosszanti irányban, középen kettévágjuk úgy, hogy a másik végénél nem vágjuk el teljesen, majd megtekerjük/fonjuk úgy, hogy a vágott része felülre kerüljön. 
(formázást lásd a képen)
4. A tepsiben kelesztjük még 15-20 percig, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben 200 fokon süssük) Ha a teteje esetleg nagyon barnulna, alufóliával letakarjuk és úgy sütjük tovább.
5. Amikor megsült a kalács, a tepsiben hagyjuk és 5 percre letakarjuk egy tiszta konyharuhával, hogy jól átpuhuljon. Addig a mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, melyet a kalács tetejére kenünk egyenletesen. 
Hagyjuk teljesen kihűlni és szeletelve tálaljuk.

 


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Gabikám ez csodaszép! Ide érzem az illatát. De jó volna megkóstolni. Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kriszti, örülök, hogy Neked is tetszik. Szerintem ízlene is Neked nagyon... :)

      Törlés
  2. Itt, Németországban is lehet ehhez hasonló kalácsot kapni, és mondanom sem kell, hogy valami isssteni finom :-)
    Mindig is kíváncsi voltam a fonat technikájára... köszönöm, hogy bemutattad. El fogom készíteni mindenképp :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó örülök, hogy segíthettem a formázással. Köszönöm, hogy benéztél hozzám. :)

      Törlés
  3. Széép! A tavaly sütöttem ezzel a formázással mákost. Finom lehet diósan is!

    VálaszTörlés
  4. Ezt biztos kipróbálom ;)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű lett, ezt meg kell kóstolnom.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon mutatós és biztos vagyok benne, hogy nagyon finom is! :)

    VálaszTörlés
  7. 2008-ban a Magyar Konyhába jelent meg a bejgli recept így fonottan azóta én csak így csinálom és már hagyományos módon el sem tudom képzelni!!Hüvös helyen folpak-al lefedve 2-hétig is el áll.

    VálaszTörlés
  8. De szép lett a kalácsod! Szerintem mind a hármat csináld meg, biztosan el fog fogyni :-)
    Hasonlót én is szoktam sütni, Lajos Mari féle recept alapján, nála valami nyitott diós fonat volt a neve. Nekem is fent van a blogomon, itt: http://katalin-konyha.blogspot.hu/2011/01/dios-citromos-fonat.html
    Én "diós-citromos fonat"-nak neveztem el, de a hozzávalókon kicsit változtattam :-)

    VálaszTörlés
  9. Ebből a mennyiségből szerintem két rudat is lehet csinálni.


    VálaszTörlés
  10. Ma megsütöttem nagyon, de nagyon finom lett! Köszönöm a receptet! :)

    Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!

    Üdvözlettel: Cziglényiné Molnár Katalin

    VálaszTörlés
  11. Nálam épp most kel a tészta.

    VálaszTörlés
  12. Az enyém most sül,de azonnal még egyet kell sütnöm ,mert olyan gusztusos,hogy tudjuk nem lesz elég egy rúddal. köszönjük a receptet!

    VálaszTörlés
  13. Kedves Gabriella:) A kelt teszta egyszeruen tokeletes, nem lehet elrontani:) Dio itt meglehetosen draga, ezert gondoltam megcsinalom almas valtozatban:) Savanykas almat hasznaltam( hasonlit az otthoni "vad" almara) savanykas "cooking apple:) Lereszeltem, levet sem facsartam ki hanem fahejjal, szegfuszeggel feltettem fozni, lekvar allagu lett par perc alatt:) Kihutve kentem a tesztara, majd hogy legyen egy kis hasonlosag megszortam egy kis dioval:) Felejthetettlen az eredmeny:) Koszonom Gabriella

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen. :)
      Klassz változatot készítettél.

      Törlés
  14. Milyen polcmagassàgon kel sütni? Mert 5 sütőpolc van az ùj sütőmben, ès nem tudom, hogy hol süssem....:-( közèptàjon? Te, hol szoktad? Köszönöm vàlaszodat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Alexandra!
      Naaa, új sütőd van? ...és milyen? Használd egészséggel, süss benne sok finomságot! ;)

      Az enyémben is 5 van - alulról a másodikon sütöttem ezt a kalácsot.

      Törlés
  15. Kedves Gabriella!! Tegnap megsütöttem a kalácsot nagyon finom lett, Igaz én nm dióval hanem dejóval csináltam és úgyis tökéletes lett .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlett - köszönöm szépen, hogy írtál.

      Törlés
  16. Üdv!azt azt szeretném megkérdezni hogy a tészta hozzàvalòit ebben a sorrendben kell beletenni a kenyérsütőbe?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A facebook oldalamon válaszoltam is már neked.

      Törlés
  17. Szia.Elkészítettem ezt az isteni kalácsot.Nagyon finom. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Tímea!
      Örömmel olvasom, nagyon szívesen.
      Én is köszönöm, hogy megírtad.
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  18. Szia! Nem igazán szeretjük a citromos sütiket. Nagyon érződik és ha igen esetleg a mázat lehet helyettesíteni mással? Vagy tejjel megkenni akár? Köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Elhagyható róla a máz, nem szükséges helyettesíteni semmivel, anélkül is finom.
      Jó sütést! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Látogass el Instagram oldalamra is!

Kövess Facebook-on:

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban