Non plus ultra
A linzerkarikák mellett ez volt a második sütemény, melyet 13-14 éves koromban már egyedül sütöttem. Nagyon szerettem vele "pepecselni". 😊
Nagyon finom aprósütemény alig pár hozzávalóval. Omlós tészta megtöltve a savanykás házi sárgabarack lekvárral, a tetején roppanós édes habcsókkal. Egyszerűen imádni való!
Hozzávalók a tésztához:
kb. 40 db-hoz
kb. 40 db-hoz
20 dkg finomliszt
15 dkg vaj
3 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
csipet só
A habhoz:
15 dkg porcukor
2 tojásfehérje
pár csepp citromlé
+ ízlés szerint sárgabarack- vagy málnalekvár
A képen is szereplő PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK
MÉLYEN A TAVALYI ÁR ALATT!
Megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóiból omlós tésztát készítünk - olyat, amely könnyen kezelhető és jó nyújtható (ne legyen se lágy, se kemény). Ha esetleg nehezebben áll össze, adhatunk hozzá pici vizet vagy ha van otthon tejföl, akkor azzal gazdagíthatjuk. A lényeg, hogy egy puha, könnyen kezelhető, könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Összegyúrás után átlátszó fóliába csomagolva 20 percre a hűtőbe tesszük.
- Majd enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra nyújtjuk és 3 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval vagy kis pohárral kiszaggatjuk, tepsibe sorakoztatjuk.
- A tojásfehérjét félig felverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és a citrom levét és habbá verjük (a hab ne legyen túl kemény, de ne is folyjon - közepes állagú legyen, mert ha túl kemény a hab, sütés után leesnek a korongról). Mindegyik tésztakorongra kis halmot teszünk egy kiskanállal. (Ha magasabbra szeretnénk a habot, akkor érdemes gőz felett felverni.)
- Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 6-8 perc alatt megsütjük. Világos maradjon a tészta!
- Ha kihűlt, kettőt-kettőt lekvárral úgy ragasztunk össze, hogy a hab kívül legyen.
TIPP:
Ha olyan habot szeretnénk, ami kicsit masszívabban tartja magát, tehát csúcsosabb a tészta tetején, akkor a tojásfehérjét érdemes gőz felett felverni, ezáltal a habnak jobb tartása lesz, nem terül szét a tésztán.
(A fotón szereplőket én nem gőz felett vertem fel, de mi így szeretjük.)
Jó étvágyat!
Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!
Nagyon csodálatos süteményeket gyártottak azok az apró kezecskék. :) Biztos, finom is! Hogy fognak később örülni a barátnők, hogy ez a fiú sütni is tud. ;)
VálaszTörlésKöszi Évi Milán nevében is. :) Örülök, hogy benéztél hozzám...
TörlésNagyon kis szépek lettek. És képzeld, én még sosem ettem ilyet, úgyhogy azt hiszem ezt a hiányosságot feltétlenül pótolnom kell.
VálaszTörlésNo, akkor pótold gyorsan! :D
TörlésIgazán szépek, ki gondolná, hogy Milán készítette? Nagyon ügyes, de hát van kire hasonlítania:-)
VálaszTörlésKöszönöm Gerdi. Milán imád segíteni a sütésnél - igaz, ilyenkor dupla annyi időbe telik a sütés, de olyan örömmel tudja gyurmázni/szaggatni a tésztát, mérni a hozzávalókat és minden ilyesmit. Persze ha majd nagyobb lesz, szerintem a konyhának csak akkor fog a tájékára jönni, ha majd enni kellesz. :)
TörlésSzépek a sütik! A kisfiad pedig nagyon aranyos:-)
VálaszTörlésKedves vagy Hajni, köszönöm. :)
TörlésEz olyan igazi nosztalgia sütemény... Nagyon szépek lettek. A kisfiad egy igazi kukta lett. :o)
VálaszTörlés:o) Ez valóban nosztalgia süti - a gyerekkoromba emlékeztet, és szerintem nem csak engem. :)
TörlésKöszi Kriszti.
Ilyen remek segítség mellett csakis mennyei süti készülhetett :) Nagyon szépek lettek.
VálaszTörlésKöszönöm Janka. Örülök, hogy benéztél hozzám... :)
TörlésNagyon szepek lettek, ugyes kisfiad van! :) Kicsikorom kedvenc aprosutije volt, persze a mai napig imadom, mert csak ugy olvad az ember szajaban. :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Mariann - a kisfiam nevében is. :) Valóban olyan szájban olvadós süti, annyira omlós. :))
TörlésÖrülök, hogy benéztél hozzám.
Csodás fotók, nagyon szeretjük mi is ezt az apró finomságot! :)
VálaszTörlésKöszönöm Dina, örülök, hogy bekukkantottál. :)
TörlésNo ezért a sütiért ölni tudnék. Mivel azonban pepecselős, anyukám szokta készíteni, télen úgyis ráér. :-)) De amint látom, Nagyfiút fogom ráállítani, mert ő is nagyon szeret pepecselni, a héten muffint sütött. :-)) Igazi, érzelemgazdag, a lányoknak kincset érő fiúkat nevelünk.Akik tudnak főzni, sütni és még jóképűek is . . . ;-))
VálaszTörlésÉrdekes, hogy mindenki pepecselősnek gondolja... pedig valójában nem pepecselős - szerintem. Vannak ettől sokkal pepecselősebb sütik is. :D
TörlésEgyébként nagyon jót nevettem azon, amit írtál. Te mindig olyan jókedvre tudsz deríteni... :-))
Köszönöm a receptet! Meg van a hétvégi sütink!!!
VálaszTörlésNagyon ügyes kisfiad van :)
Szívesen a receptet, örülök, hogy tetszik.
TörlésKöszönöm a kisfiam nevében is. :))
Szia Gabika!
VálaszTörlésValahogy óvakodtam mindig a non plus ultrátol mert nekem még a habcsók sem szokott sikerülni...:((( de azt hiszem a receptedet (és persze a fotót) elnézve mégis belevágok :)
Szia Ágnes!
TörlésÖrülök, hogy tetszik és meghozták a kedvedet... :) aranyos vagy.
Jó sütést Neked!
Tehát kisült állapotban ragasztom össze? Vagy a habot külön sütöm?Ezt most nem értem.
VálaszTörlésA tésztakorongokat a tojásfehérjehabbal sütöd ki, majd kettőt összeragasztasz.
TörlésNekem leesik róla a hab. :(
VálaszTörlésA tojásfehérjét nem kell túl keményre verni, mert akkor sütés után elválik, leesik a tésztáról. De azért ne legyen nagyon híg sem... épphogy csak annyira legyen folyós, hogy elterüljön a tésztán, amikor ráteszed egy kiskanállal.
TörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésTanácsot kérnék: megsütöttem ezt a nagyon finom sütit,minden szép és jó lett, de a hab a tetején sütés után összesett,pedig gőz felett vertem fel és közepessen keményre. Mit rontottam el?????
Szerintem akkor lehet, hogy nem volt elég kemény a hab, emiatt esett össze, mert nem volt tartása. Nagyon el kell találni ezt a habot, az sem jó, ha túl híg, és az sem, ha túl kemény. Épphogy csak annyira legyen folyós, hogy elterüljön a tésztakorongon, amikor ráteszed egy kiskanállal.
TörlésSzia Gabriella!Ma megsütöttem nagyon fini,de én a tojásfehérje helyet cukor mázat tettem rá és nyomtam a tetejére egy szem vagy fél szem diót.Azért mert a tojásfehérjét nem szeretjük a sütin.Anna
VálaszTörlésKedves Anna! Örülök, hogy megsütötted, köszönöm a további ötletet.
TörlésAz egyik kedvencem. Anno kislánykoromban mindig én ragasztgattam:-) Nálunk ez amolyan karácsonyi süti.
VálaszTörlésSzia Petra!
TörlésHallottam már, hogy sokan karácsony körül készítik ezt a süteményt. Mi bármikor előkapjuk ezt a receptet az év bármely szakában... nagyon szeretjük.
Nálunk a 4 és fél éves kisfiam szereti nagyon készíteni ezt a süteményt: imádja szaggatni a kis korongokat, aztán rápepecselni a habot a tetejére, majd amikor kisült, akkor Ő ragasztgatja össze. Jó kis móka ez számára, és persze utána pedig imádja eszegetni. :)
Örülök, hogy írtál.
Üdv., Gabriella
már régóta készülök megsütni ha le jön az unokám mi is együtt megsütjük ö is szeret velem sütögetni
VálaszTörlés:)
TörlésBiztos nagyon finom lehet és nagyon egyszerű is, ha a kisfiad készítette ügyes kis cukrász!:D-)
VálaszTörlésBiztos nagyon finom lehet és egyszerű,ügyes kis cukrász a kisfiad:D-)
VálaszTörlésSzia! Megsütöttem,az ize kiváló,viszont a hab sütés közben besötetedett!Tehát nem lett olyan szép fehér mint ahogyan a foton látszik! Mit tehetnék következőkor , hogy jobb legyen?
VálaszTörlésLehet, hogy picit magasabb hőfokon sütötted? Vagy esetleg 1 perccel hamarabb is ki lehetett volna venni a sütőből...
TörlésA 40 db már összeragasztva ,vagy laponként értendő ?
VálaszTörlés