Hajtogatott sajtos pogácsa

Olyan sok jót hallottam erről a pogácsáról, és mivel pogácsa rajongó a családom, úgy gondoltam kipróbálom. Bár már annyi pogácsa receptem van, hogy sokszor képtelen vagyok eldönteni, melyiket süssem meg. Nem baj, fő a változatosság. :) Nagyon ízlett, felvettem a recepttáramba, bár bevallom, hogy az első számú kedvenc a családom számára még mindig a Pehelykönnyű burgonyás pogácsa, valamint az Aranyló füstölt sajtos pogácsa. De számtalan pogácsa van még a blogomon - és még lesz is szerintem  - úgyhogy válogassatok nyugodtan. :)


  



Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 csapott evőkanál só
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 2 tojássárgája
- kb. 1 dl tej
- 1 kávéskanál cukor
- 5 dkg élesztő
- kb. 1 dl tejföl

+ a nyújtáshoz/hajtogatáshoz
- 5 dkg puha vaj

A tetejére:
- 1 tojásfehérje
- 10 dkg reszelt trappista sajt




Elkészítés:
1. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral. Egy tálban összekeverjük a lisztet a sóval, elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. (ha esetleg nagyon lágy, akkor adhatunk még hozzá pici lisztet) Duplájára kelesztjük.
2. A megkelt tésztát kinyújtjuk, rákenjük a puha vaj 1/3-át, majd két oldalát behajtjuk a tészta közepére egymásra, majd ezt összehajtjuk - így 6 réteget kapunk. Ezt a nyújtást, puha vaj kenegetést és hajtogatást még 2-szer megismételjük 15 percenként. 
3. Végül kb. 2 cm vastagra nyújtjuk (az utolsó nyújtásnál csak lazán nyújtsuk ki, ne lapítsuk le nagyon), a tetejét bevágjuk késsel és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. 
4. Sütőpapíros tepsire tesszük, hagyjuk kelni még kb. 15 percig, majd lekenjük tojásfehérjével, megszórjuk a reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben aranyszínűre sütjük. (nálam kb. 15-20 perc, de ez csak tájékoztató jellegű)




Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Nagyon csábító az biztos:) Egy jó pogi recept mindig jól jön, legyen akármennyi is a tarsolyodban:) Ma én is hajtogatottat sütöttem, én szeretek vele bíbelődni.

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűek, szépen megkeltek :)

    VálaszTörlés
  3. Ez mennyire finom tud lenni! NAGYON szeretem!:)
    Nagyon szépek lettek!

    VálaszTörlés
  4. Pogácsareceptből sosem elég! :-)) Úgyhogy hozhatod őket szorgalmasan. Ez nagyon tetszik és finom is lehet a képek alapján!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép magas lett! Rég sütöttem pogácsát, nyáron ritka vendég nálunk. Télen itt lesz az ideje... Guszták! Egy ide gurulhatna a kávém mellé... :o)

    VálaszTörlés
  6. Mi a titka annak,hogy ilyen vékonyra nyújtott tésztából ekkora gyönyörűségek lettek ? Nekem sose sikerül ezért kérdezem.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban