2013. július 3., szerda

Újburgonyás-húsos pite rusztikusan

Mostanában elég gyakran készítek húsos pitéket, lepényeket - és általában mindig szombat délutánra, illetve kora estére - ezzel "letudva" a szombati vacsorát. A szombat általában vásárlással, mosással, vasalással, takarítással telik, emiatt ezen a napon jól jön ilyen viszonylag hamar elkészíthető, egyszerűnek mondható étel, ami ráadásul még nagyon finom is. Persze bármelyik nap el lehet készíteni vacsorára, de nálunk ez amolyan szombati étel. :)
Bár tartottam attól, hogy a zöld fűszerek miatt a kisfiam nem fogja megenni (nem nagyon szereti a zöld ételeket és a zöld fűszerek illatát/ízét), és már épp azon gondolkodtam, hogy vajon mit fogok készíteni Neki, ha nem eszi meg? ...amikor azt vettem észre, hogy szó nélkül, nagyon jóízűen majszolja a tányérjára tett szeletet. Öröm volt nézni, ahogy ette. :) Sőt, a végén még kaptam Tőle egy olyan megjegyzést is, hogy: "Anya, ez nagyon finom volt!". Hu, megkönnyebbültem, és nagyon örültem, hogy Neki is ízlett, ezáltal nem kellett újabb étel elkészítésén gondolkodnom. :) 
Tele van a teraszom zöld fűszeres dézsákkal: oregano, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, zsálya, menta... a többi pedig: póréhagyma, kapor stb. a kertben található - úgy tűnik Milán is kezdi megszeretni őket, végre lehet bátrabban használni. :)




Hozzávalók a tésztához: 24-25 cm átmérőjű piteformához
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg liszt
- 1 kávéskanál só
- fél dl víz
- 1 tojássárgája

A töltelékhez:
- 1 tojás
- 50 dkg darált sertéshús
- pici olaj az elősütéshez
- 2 kis szál friss rozmaring
- 1 szál friss kakukkfű (elhagyható)
-  4-5 friss kisebb bazsalikomlevél
- 20 dkg újburgonya
- só és őrölt fekete bors ízlés szerint




Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, közben sózzuk, majd a tojássárgáját és a vizet hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk a tésztacipót és fél órára a hűtőbe tesszük.
2. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük.
3. A darált húst serpenyőben elősütjük pici olajon, majd összekeverjük az apróra vágott fűszerekkel és az egész tojással. Hozzákeverjük a megfőzött burgonyát is, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
4. A tésztát egy kisebb és egy nagyobb darabra gömbölyítjük. A nagyobb darabot lisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformát úgy, hogy az oldalára is jusson tészta (a piteformát előtte vajjal kikenjük). Beletöltjük a húsos tölteléket, majd a tetejét lezárjuk egy megfelelő méretűre nyújtott tésztalappal, a széleket összenyomkodjuk. (Mielőtt a felső tésztalapot ráhelyezzük a töltelékre, érdemes a közepére egy lyukat csinálni, hogy sütés közben tudjon távozni a gőz.)
5. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. (a sütési idő sütőfüggő)


Jó étvágyat!
  
Forrás: Nők Lapja Konyha 2013. május 

8 megjegyzés:

  1. Ezzel a finom újburgonyás-fűszeres töltelékkel igazán nagyon finom lehet, nem is csoda, hogy Milánnak is ennyire ízlett! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretjük a pitéket mi is:) Nagyon finom ízvilág ez a pite is és tényleg praktikus:)

    VálaszTörlés
  3. De jól néz ki, szerintem nálunk is mindenki tányérjáról elfogyna! Szerencsére a zöld fűszereket a gyerekek is szeretik, így bátran használhatom.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép guszta lett, ezt én is szívesen megenném szombaton, de akár ma is :)
    Nekem is vannak az erkélyen fűszernövények, de nem ilyen sokféle, mint neked :(

    VálaszTörlés
  5. Hú, de guszta, ezt hercegem is szívesen elfalatozná :) Mondhatni egy pasis "torta" :)

    VálaszTörlés
  6. Finom is lehetett a pitéd! A kicsik lassan barátkoznak a zöldekkel, az enyémek a zöldségeket is kitúrják, de változnak évről évre.

    VálaszTörlés
  7. Jaj de irigylem a teraszodat. Én is szeretnék mindenféle zöldfűszert. A pite nagyon guszta, nekem is jöhetne egy szeletke.

    VálaszTörlés
  8. Igazán mutatós ez a pite, benne minden földi jóval. Teli találat rohanós napokra. Eltettem a receptet, csak legyen időm kipróbálni.

    VálaszTörlés