Ropogós sajtos csavart - légies tésztával

Az egyik legfinomabb sós, sajtos nassolni való, amit mostanában ettem! Kívül itt-ott kicsit ropogós ez a valójában puha, könnyed tészta. Másnapra pedig teljesen átpuhul, ha zacskóban tároljuk. A magvakat ne hagyjuk le a tetejéről, mert azzal a legfinomabb!




Hozzávalók a tésztához: 
22 darabhoz
45 dkg finomliszt átszitálva
(nálam most 35 dkg finomliszt + 10 dkg teljes kiőrlésű liszt)
5 dkg zabpehely
2,5 dkg élesztő
csipet cukor
1 púpos teáskanál só (vagy ízlés szerint)
kb. 2,8 dl langyos tej

A töltelékhez:
5 dkg olvasztott vaj
10 dkg reszelt sajt 

A tetejére:
1 felvert tojás
szezámmag, napraforgómag


MÁR  K É T  S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M  IS MEGJELENT!

Megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
 


Elkészítés:
  1. Az élesztőt a csipet cukorral elkevert tejben simára morzsoljuk az ujjunkkal, felfuttatjuk (kb. 10 perc). Addig az átszitált lisztet összekeverjük a zabpehellyel, sóval, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és összegyúrjuk. Jó lágy, enyhén ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha nem megfelelő, akkor pici liszt vagy pici langyos tej hozzáadásával korrigáljunk az állagán. Letakarva duplájára kelesztjük. 
  2. A megkelt tésztát kétfelé vesszük, kinyújtjuk az egyik lapot téglalap alakúra, kb. 4 mm vastagra. Megkenjük az olvasztott, de már nem meleg vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal. Kinyújtjuk a másik tésztát is ugyanekkorára, és ráhelyezzük a vajas-sajtos töltelékes tésztára - picit rányomkodjuk. 
  3. A tetejét megkenjük a felvert tojással, középen kettévágjuk, majd kb. 2 cm széles csíkokra felvágjuk, megszórjuk mindegyik csík két szélét magvakkal. A közepénél egyet-kettőt csavarunk mindegyik csíkon, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket.
  4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 8-10 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!) Ne süssük meg nagyon, mert akkor esetleg kemény lesz - maradjanak világosabbak a rudat - ha a szélei picit pirulnak, akkor már jó. 




Munkafolyamatok
 

 





Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. De szépek! Én leveles tésztából szoktam csinálni!

    VálaszTörlés
  2. De finom lehet:) Nagyon guszta:)

    VálaszTörlés
  3. Tetszik, hogy a tésztájában zabpehely van, meg hogy az egyszerűségében is milyen nagyszerű.
    Elnassolnék most 1-2 szálat belőle.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon klassz, most én is szívesen elfogadnék 1-2 darabkát ;-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta, hozzánk is jöhetne egy-két-három csavart! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szívesen fogadnék belőle-akár fénypostával ! :D

    VálaszTörlés
  7. Hozzánk is jöhetne, nagyon szeretjük! Szépek!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Gabriella!

    Megsütöttem ezeket az ínycsiklandozó csavarkákat is, imádtuk! Annyi változtatást kellett eszközölnöm - lévén, hogy a bevásárlólistáról lemaradt a finomliszt - hogy a liszt fele teljes kiörlésű tönkölyliszt volt, ettől lehet hogy kicsit "gazdagabb" lett a tészta, nem volt olyan légies, de nagyon finom, és ráadásul egészséges, így a 2,5 éves lányom kezébe is bátrabban adtam! Nagy sikert aratott a vendégeink körében is, úgyhogy ilyen formán került be a receptes könyvembe is tönköly és finomliszt kombinációjával! Köszönöm ezt a receptet is! :D Így a képek láttán, ismét kedvem szottyant :)

    Üdv: Tory

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Tory!
      Örülök, hogy ez is ízlett Nektek! Köszönöm, hogy megírtad.
      Jó sütögetést kívánok továbbra is! :)
      Gabriella

      Törlés
  9. Drága Gabi!! Nincs zabpelyhem...lehet mással helyettesíteni?? Köszönöm szépen a választ!! Szép napot kívánok!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Sylvia! Készítheted csak fehér liszttel is, kihagyva a zabpelyhet. A lényeg, hogy összegyúráskor jó lágy, enyhén ragacsos tésztát kapj, hogy sütés után is könnyed, puha legyen. Zabpehely nélkül is jó, finom lesz. De azért majd próbáld ki egyszer zabpehellyel is. :) Jó sütést!

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm a segítséget!! El fogom készíteni!! Szép napot kívánok 💜

      Törlés
  10. Kedves Gabriella. Ha a sajt alá kolbászkrémet kennék?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban