2013. július 25., csütörtök

Ropogós sajtos csavart - légies tésztával

Az egyik legfinomabb sós nassolni való, amit mostanában ettem! A zabpehelytől itt-ott ropogós ez a valójában puha, könnyed tészta.






Hozzávalók a tésztához: (kb. 15-17 db)
- 45 dkg liszt átszitálva
- 5 dkg zabpehely
- 2,5 dkg élesztő
- csipet cukor
- 1 púpos teáskanál só (vagy ízlés szerint)
- kb. 2,75 dl langyos tej

A töltelékhez:
- 5 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg reszelt sajt 

A tetejére:
- 1 tojássárgája (a fehérjét fagyasszuk le - jó lesz olyan sütihez, amihez sok tojásfehérje kell)
- 1 evőkanál tej
- szezámmag, napraforgómag




Elkészítés:
1. A tésztát a kenyérsütőgépben bedagasztjuk, majd a kikapcsolt gépben 1 órán át kelesztjük. Puha, könnyen gyúrható tésztát kell kapnunk - ha kicsit kemény, akkor adjunk még hozzá apránként egy kis langyos tejet.
Kézi dagasztásnál az élesztőt a csipet cukorral elkevert tejben felfuttatjuk, addig a lisztet összekeverjük a zabpehellyel, sóval, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és összegyúrjuk. Letakarva 1 órán át kelesztjük. 
2. A megkelt tésztát kétfelé vesszük, kinyújtjuk az egyik lapot téglalap alakúra, megkenjük az olvasztott, de már nem meleg vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal. Kinyújtjuk a másik tésztát is ugyanekkorára, és ráhelyezzük a vajas-sajtos töltelékre - picit rányomkodjuk. 
3. A tetejét megkenjük a tojássárga és tej keverékével, megszórjuk a két szélét magvakkal, rányomkodjuk, aztán kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk fel a pizzavágóval. A közepénél egyet-kettőt csavarunk rajta, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, ahol még 10-15 percet kelesztjük.
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 8-10 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő) Ne süssük meg nagyon, mert akkor esetleg kemény lesz - maradjanak világosak a rudat - ha a szélei picit pirulnak, akkor már jó. 




Jó étvágyat!

Recept forrása: Csábító házi sütemények 4.
 

9 megjegyzés:

  1. De szépek! Én leveles tésztából szoktam csinálni!

    VálaszTörlés
  2. De finom lehet:) Nagyon guszta:)

    VálaszTörlés
  3. Tetszik, hogy a tésztájában zabpehely van, meg hogy az egyszerűségében is milyen nagyszerű.
    Elnassolnék most 1-2 szálat belőle.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon klassz, most én is szívesen elfogadnék 1-2 darabkát ;-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta, hozzánk is jöhetne egy-két-három csavart! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szívesen fogadnék belőle-akár fénypostával ! :D

    VálaszTörlés
  7. Hozzánk is jöhetne, nagyon szeretjük! Szépek!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Gabriella!

    Megsütöttem ezeket az ínycsiklandozó csavarkákat is, imádtuk! Annyi változtatást kellett eszközölnöm - lévén, hogy a bevásárlólistáról lemaradt a finomliszt - hogy a liszt fele teljes kiörlésű tönkölyliszt volt, ettől lehet hogy kicsit "gazdagabb" lett a tészta, nem volt olyan légies, de nagyon finom, és ráadásul egészséges, így a 2,5 éves lányom kezébe is bátrabban adtam! Nagy sikert aratott a vendégeink körében is, úgyhogy ilyen formán került be a receptes könyvembe is tönköly és finomliszt kombinációjával! Köszönöm ezt a receptet is! :D Így a képek láttán, ismét kedvem szottyant :)

    Üdv: Tory

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Tory!
      Örülök, hogy ez is ízlett Nektek! Köszönöm, hogy megírtad.
      Jó sütögetést kívánok továbbra is! :)
      Gabriella

      Törlés