2013. június 24., hétfő

Tejfölkrémes meggyes pite

Az egész család szeretni fogja. Ez a sütemény kitűnő a délutáni teához vagy kávéhoz... Illetve a kánikulában ihatunk hozzá egy pohár finom házi meggyszörpöt néhány jégkockával hűsítve. 

Mivel a meggyfáink roskadásig vannak a fényes bordó, savanykás, lédús  gyümölccsel, nálunk most szinte minden desszert és sütemény meggyel/meggyből készül.




Hozzávalók: 35x25 cm-es tepsihez
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás
- csipetnyi só
- fél teáskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál tej
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor

+ 1,25 kg meggy

A tetejére:
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- 5 dl tejföl



Elkészítés:
1. A megmosott, leszárazott meggyet kimagozzuk, szűrőn lecsöpögtetjük.
2. A vajat (vagy a margarint) a cukorral és a vaníliás cukorral krémesre keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd belekeverjük a csipet sót, a fahéjat meg a tejet. Rászitáljuk a sütőporral elvegyített lisztet is és összedolgozzuk. (Nem kell megijedni, sűrű tésztát kapunk.)
3. A tésztát vajjal vékonyan kikent tepsibe egyengetjük, majd a tetejét egyenletesen kirakjuk a meggyel.  Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 5-8 percig elősütjük. 
4. Közben a tojást a cukorral simára keverjük, belevegyítjük a tejfölt is. A süteményt kivesszük a sütőből, ráöntjük a tejfölös krémet, és ugyanazon a hőfokon továbbsütjük még kb. 20 percig. (a sütési idő sütőfüggő - hagyományos sütőben több ideig kell sütni) Nem baj, ha a tetején a tejfölös réteg esetleg picit megpirul, úgy talán még finomabb - csak vigyázzunk, a tészta alját ne égessük meg.
5. Szeletelve tálaljuk.

Tipp:
Lehet fele mennyiségből is készíteni a süteményt, de akkor kisebb tepsiben készítsük.
.


Jó étvágyat!
 

12 megjegyzés:

  1. De jól néz ki! :) Az ilyen tejfölös tetejű sütik eddig nagyon bejöttek nálunk, finom lehet ez a meggyes változat is! :)

    VálaszTörlés
  2. Érdekessége, hogy tojás is van a tejfölben. Nagyon fincsi lehet, mi is szeretjük:-)

    VálaszTörlés
  3. De jó nektek:) Szeretném is nagyon, a tejfölös sütik eddig nekem is bejöttek, meggyem nincs, de ezt is nagyon el tudnám képzelni áfonyával:)

    VálaszTörlés
  4. Gabriella, nagyon guszta a sütid. Mi is szeretjük a meggyes dolgokat, legközelebb ki fogom próbálni:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki! Tetszik a tejfölkrémes teteje, mindenképp ki kell próbálnom!

    VálaszTörlés
  6. Sajnos nekem nem állt össze a tészta. Mindent a recept szerint mértem ki, de darabos maradt az állaga (pedig sokáig kevertem a vajat és a cukrot is). Tehát kellett még hozzátennem tejet, étolajat, tejfölt és étolajat, hogy össze tudjam keverni. (persze mindezeket csak érzésre) Most van a sütőben és imádkozhatok, hogy ne legyen fojtós és sűrű.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nem nagyon kellett volna hozzáadni semmit. Ez ugyanis nagyon sűrű tészta, amit meg is említettem a receptnél, hogy "vigyázat, sűrű tésztát kapunk". Igen, picit darabos és száraznak tűnő, tehát nem lehet a tepsibe önteni úgy mint egy kevert sütit vagy mint egy piskótát. Inkább kézzel lehet belenyomkodni a tepsibe. Viszont amikor megsül, akkor tényleg egy nagyon finom tészta, amely a fahéjtól nagyon kellemes, valamint rajta a meggy és a tejfölös-tojásos réteg valami isteni.
      Remélem azért így is sikerült Neked, hogy felhígítottad ezzel-azzal... Legalábbis nagyon szurkolok, hogy sikerüljön!!

      Törlés
  7. Szerencsére jó lett, finom lett. ( 1 pohár Activia citromos joghurttal, 1 citrom reszelt héjával, kb. 3-4 dl tejföllel, kb. 1 deci tejjel még és némi étolajjal egészítettem ki az általad leírtakat ) Az a gond, hogy kezdőnek számítok a sütésben és nem mertem azt a sűrű masszát beletenni a tepsibe. Eddig csak videón láttam, hogy milyen általában egy piskóta tészta állaga sütés előtt, így nem tudtam, hogy a sűrűbb is jó lenne. Köszi a receptet és a válaszod is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy sikerült a hígítással is - gondoltam rád. :) ...és annak is annyira örülök, hogy ízlett! Nagyon finom süti! Látod, nem is vagy olyan kezdő, hiszen tökéletesen megoldottad. :) Egyébként ez nem piskóta tészta, emiatt ilyen sűrű. Köszönöm szépen, hogy megírtad a végeredményt, és szívesen a receptet. :)
      Gyere máskor is, biztos találsz még olyan finomságokat, amelyek elnyerik a tetszésedet...
      További jó sütést kívánok, üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  8. Ez nagyon finom! Az egész család imádja! P.Mónika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mónika, nagyon örülök, hogy nálatok is kedvenc lett ez a sütemény. :) Köszönöm szépen, hogy megírtad.

      Törlés