Érsek szelet




Finom, puha sütemény, akár több napig is eláll - bár általában néhány óra után már nincs szükség a tárolására, mert elfogy. :) Egyszerű az elkészítése, ráadásul csupa olyan a hozzávalók listája, ami otthon megtalálható, így tényleg bármikor meg lehet sütni. + még amiatt is szeretem, mert könnyű csomagolni tízóraira (például a férjemnek :)). ...és persze a lekváros sütik ellen Milánnak sincs soha kifogása. :)




Hozzávalók a tésztához: (kb. 20x30 cm-es tepsihez) 
- 50 dkg liszt
- 12 dkg margarin vagy 10 dkg puha/szoba hőmérsékletű vaj
- 2 db tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 dl tej

A töltelékhez:
- 50 dkg alma
- őrölt fahéj ízlés szerint
- ribizlilekvár ízlés szerint (vagy más savanykás ízű lekvár: pl. meggylekvár)

+ a tetejére egy felvert tojás




1. A lisztet összekeverem a sütőporral, a vajjal elmorzsolom, hozzáadom a tojásokat, a cukrot és a tejet. Jól összedolgozom a tésztát, és fél órára a hűtőbe teszem.
2. Majd három részre osztom, enyhén lisztezett felületen kinyújtom mind a hármat 3-4 mm vastag téglalapra amekkora a tepsi). Kivajazott/lisztezett tepsibe teszem az első lapot. Ráteszem a megmosott/meghámozott vékony szeletekre vágott almát, megszórom az őrölt fahéjjal. Erre jön a második tésztalap, melyre rákenem a lekvárt, majd ennek a tetejére jön a harmadik lap. Itt-ott megszurkálom villával a tetejét, lekenem a felvert tojással.
3. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10-12 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, esetleg nézhetünk tűpróbát.)
4. A kihűlt süteményt hosszúkás szeletekre vágom, porcukorral meghintve tálalom.


Jó étvágyat!

Szép Húsvétot kívánok, és jó pihenést! 

Forrás: Receptözön 2012. márciusi szám

Megjegyzések

  1. Ez tényleg nagyon finomnak, pihe-puhának néz ki! Kipróbálós! ;-) Boldog Húsvétot Nektek is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg pihe-puha, egyszerű és nagyon finom. :)

      Törlés
  2. Nagyon guszta sütemény, és ezek a hozzávalók általában tényleg mindig vannak itthon, úgyhogy el is fog készülni nálunk is! :)

    VálaszTörlés
  3. Én is el fogom készíteni. Az almás sütit szereti nálunk is mindenki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...akkor valóban meg kell sütni Piroska, ezt is szeretni fogja a család. :)

      Törlés
  4. az alma nem áztatja el a tésztát?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az almát vékony szeletekben kell rátenni a tésztára, és ezekből a vékony szeletekből nem sül ki annyi lé, hogy eláztassa a tésztát - ez a képen is látszik. Nekem legalábbis abszolút nem áztatta át a tésztát.

      Törlés
  5. Újfajta almás, nagyon fincsi lehet! Szépek a fotóid, mint mindig:-)

    VálaszTörlés
  6. Szeretném megkérdezni hogy az almát nem kell cukrozni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem cukroztam, mert az én almám édes. De ha nagyon fanyar/savanyú almából készül a süti, akkor esetleg egy picit meg lehet cukrozni.

      Törlés
  7. Hát ez egy csodás süti. Sokkal-sokkal finomabb, mint aminek első látásra látszik. Nem tudom, Te találtad ki, vagy találtad valahol, de akárhogyis van, köszönet érte. Nálam a kedvencek közé került.
    Ráadásul nagyon egyszerű recept, mindig visszatart a többlapos sütiknél a lapok külön-külön sütése, de itt ez megspórolható, és mégis olyan, mintha többlapos lenne. Szóval szuper recept.
    Zsuzsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa!
      Örülök, hogy ennyire ízlik. Nálunk is kedvenc lett, mert amennyire egyszerű, annyira finom.
      Köszönöm szépen a megjegyzést!
      További jó sütögetést a blogról! :)
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
    2. Váncza receptkönyvben

      Törlés
  8. Kedves Gabi! Az almát lehet reszelni is a sütihez? Ha nem kb. milyen vékonyra kell vágni a szeleteket? Köszi a választ!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban