Töltött káposzta - egy szabolcsi kisvárosból, Anyukám receptje szerint

Aki szereti a töltött káposztát, annak gondolom már van bevált receptje, és nem tudok újat mondani erről az ételről. De mivel ezt a blogot a családom számára (is) vezetem, és imádjuk a töltött káposztát, emiatt itt a helye ennek a receptnek. (Főleg, hogy a kisfiam is szereti, aminek annyira örülök! :) Viszont, ha valaki még most barátkozik a töltött káposzta elkészítésével, nagyon szívesen látom a receptem környékén ...és persze mindenkit, akit érdekel!! :)) Ez az étel nem éppen arról híres, hogy jó fotóalany lenne, de mindenképp nagyon finom, és minél többször melegítjük, annál finomabb! Mi így készítjük a töltött káposztát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében > annak is a szabolcsi részén, egy kisvárosban: Tiszalökön...




Hozzávalók: (kb. 15 db töltött káposztához)
- 1 kg sertés darált hús (ez lehet 80 dkg darált sertés hús + 20 dkg füstölt tarja is)
- 2 fej vöröshagyma
- 2-3 cikk fokhagyma
- 1 csésze rizs (kb. 25 dkg)
- 1 nagyobb fej édeskáposzta
- olaj
- só 
- őrölt bors
- őrölt pirospaprika
- kb. 1,5-2 dl paradicsomlé (nálam házi)







 1. Egy lábasban vizet forralok, teszek bele egy pici sót, a káposzta torzsát kivágom - majd a forró vízben a káposztát leforrázom pár percig, melynek levelei szétnyílnak, leválnak a káposztáról. Kiszedegetem a vízből, picit hűl, és a vastag ereket óvatosan levágom róla.
2. A rizst megmosom. 
3. Az egyik hagymát és a 2-3 gerezd fokhagymát megtisztítom/megmosom, apró vágom, hozzáadom a darált húst és rizst, összekeverem. Ízlés szerint sózom, borsozom, adok hozzá pirospaprikát is.
4. A leveleket megtöltöm a töltelékkel úgy, hogy a levelet a tenyerembe veszem, a közepére teszek 1-2 evőkanál tölteléket (attól függ, mekkora káposztát szeretnék). A levél alsó részét ráhajtom a töltelékre, szorosan összecsavarom és a felső részét az ujjammal benyomkodom a töltelékbe. 
5. A káposzta kimaradt részét és a torzsát apróra vágom, valamint a maradék fej vöröshagymát megtisztítom/megmosom, apróra vágom és beleteszem egy fazék aljára, erre ráteszem sorban a töltött káposztákat, felengedem hideg vízzel, hogy ellepje a káposztákat ráteszem a fedőt és hagyom főni kb. 2 óra hosszat, amíg jól megpuhul. (esetleg másfél óra múlva lehet ellenőrizni)
6. A vége felé rántást készítek 1-1,5 evőkanál liszttel (pici zsíron a lisztet kb. 0,5 dl vízzel rózsaszínűre pirítom, majd adok hozzá kb. 1,5 dl paradicsomlét - közben folyamatosan keverem, nehogy összecsomósodjon), hozzáöntöm a káposztához és még forralok rajta egyet. (de a rántás el is maradhat)
A töltött káposztát tejföllel  és friss kenyérrel kínálom.


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Óh, de nagyon jól néz ki!! Imádom a töltött káposztát, de képzeld, még sosem mertem nekiállni a készítésének...Így mindig más főztjét imádom...:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régóta keresem az " igazi szabolcsi " töltött káposzta receptjét ,de még mindig nem találtam meg ! Sajnos itt sem .Ezek szerint Szabolcsban is igaz -ahány ház ,annyi más töltött káposzta -Ettem már akik állították ,hogy ez az igazi : füstölt hússal ,kukorica darával ,az édes káposzta mellé egy kis savanyú káposztást is : egy biztos mindegyikbe kell paradicsom ital vagy püré ! Gabriella káposztája hasonló ahhoz ahogy én csinálom / már mint a töltelék / annyi különbség hogy nem szabad annyira szorosra tekerni ,mert úgyis megdagad .Én nem rántom be ,még a nagyitól tanultam ,hogy soronként egy pici liszt .Meleg vízben elkevert paradicsompürés lével felöntöm a liszt nem csomósodik össze ,nem kell rántani !

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a megjegyzést.

      Törlés
  2. Valóban isteni finom a szabolcsi töltött káposzta. Nyugodtan meg lehet bolondítani egy kis sült szalonnával. Azt sütjük előbb, és utána a zsírjában sülhet a hagyma.
    (Mókanyu)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mókanyu az ötletet, megjegyzem. :)

      Törlés
  3. Én is szabolcsi vagyok,sőt nem messze laktunk Tiszalökhöz.Én ezt a fajta káposztát ismertem,aztán ide kerültem ahol most élek és megtanultam itteni ízeket.Érdekes a gyerekeim a szabolcsi káposztát szeretik így felváltva készítem.

    VálaszTörlés
  4. Hasonlóan készítem én is a töltelék fűszerezését, de nálunk nem szeretjük a káposztalevelet, így többnyire gombócokat formálok és azt rakom a káposztába. A rántás helyett pedig kizsírozom az edényt, majd egy-két evőkanál liszttel meghintem, pirospaprikát is szórok a lisztre, ezek után egy sor savanyú káposzta, néhány karikára vágott vöröshagyma, öt-hat gombóc töltelék, majd újból ismétlődik a folyamat amíg az anyag tart. Végül vízzel felengedem és lassú tűzön addig főzöm amíg kell. (Két-három órahosszat.)
    Így esély sincs arra, hogy összecsomósodjon, mint a rántás, meg talán kicsivel egyszerűbb is. Így is nagyon finom.

    VálaszTörlés
  5. Jó volt nézni és olvasni, de még jobb lenne most megkóstolni. Hasonlóan készítem annyi különbséggel hogy mivel az édeskáposztát nem ették a gyerekek még kicsik voltak így teljesen leszoktam erről és csak gombócokat készítek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyerekkoromban én is csak a tölteléket szerettem a töltött káposztából, sőt, még 2-3 évvel ezelőtt is így voltam ezzel. Mostanában viszont megeszem a káposztát is > öregszem. :))

      Törlés
  6. Majdnem ugyanígy készítjük mi is a töltött káposztát (habarás és fokhagyma nélkül, egyébként ugyanaz). A Szilágyságban is így készítik, én onnan hoztam magammal. Az egyik Húgom pasija szakács, s folyton leszólja az így készült káposztát, mert ugye ő másként készíti. De akkor is így a legfinomabb:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én a töltött káposzta minden verzióját szeretem, ettől függetlenül a blogomon csak a szabolcsi verzió fog szerepelni, mert mégis csak szabolcsi vagyok. :)))

      Törlés
    2. Én is ezt a változatot ismerem, mivel az édesanyám a közelben lakott, tőle tanultam, de én nem teszek bele rántást, a hagymákat pedig egy kis zsíron megpárolom. A három fiam imádja, még az is aki egyébként nem eszik húst!

      Törlés
    3. Akkor ez a töltött káposzta valóban nagyon finom lehet, ha imádja a 3 fiú... :) Köszönöm szépen a megjegyzést.

      Törlés
  7. Ha friss káposztával, paradicsomosan készítem akkor csombort teszek bele, nagyon jó ízt ad neki. Ilyenkor télen savanyú káposztából szoktam. Mindkettő nagyon finom, szeretjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csombor? Megfogtál... ismerős a neve, de most hirtelen mégsem tudom, mi az...? :)

      Törlés
  8. Tudom, hogy nagyon sokan szeretik, de itthon nálunk a káposzta csakis savanyú lehet. Nem főztem még, szívesen megkóstolnám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, finom nagyon. Egyszer készíts töltött káposztát - lehet, hogy a családod kedvenccé fogadja majd. :o))

      Törlés
  9. Én is készülök főzni a közeljövőben.Nálunk savanyított káposztával készül.
    Érdekes,hogy gyerekként mi is csak a húsgombócot ettük meg,ma meg el sem tudnám képzelni a káposztaköpeny nélkül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel én is pont így vagyok... :-) Köszi, hogy benéztél hozzám!

      Törlés
  10. Nagyon finom lehet, a képeid is szépek róla! Én egy kicsit másképpen szoktam elkészíteni, de hát ahány ház, annyi szokás :))
    Ha érdekel és van időd, megnézheted, a Tartalomjegyzékemben könnyen megtalálod, "Cserépedényben sütött töltelékes káposzta" néven.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnézem, mindenképpen. Köszönöm Katalin. :)

      Törlés
  11. Jól néz ki a káposztád, guszta.
    Nálunk időnként savanyúkáposztával készül és savanyított levelekbe kerül a töltelék,vagy csak sima gombócos, mert az az egyszerűbb, de van, hogy csak az aprókáposzta a savanyított és a töltelék leforrázott édeskáposztalevélbe kerül, én mindig teszek a töltelékbe 1 tojást is és pici szalonnakockákat is a többi mellett, mert szaftosabb lesz és soha, egyik fajtát sem rántom be, mert félek összetörném, tudod mivel sűrítem én, egy jó maréknyi árpagyögyöt szórok a rétegek közé, akartam is kérdezni, hogy amikor berántod kiveszed-e a töltelékeket ?, ha nem, akkor nem lesz csomós a rántás ?, mert nem igazán lehet elkeverni simára miattuk.
    Szóval nálam az alap sült szalonnás zsíron, pirospaprikás dinsztelt hagyma, erre jön az aprókáposzta réteg, erre a töltelék becsomagolva vagy simán, mellé télen füstölthús darabok /ez lehet oldalas, csülök,kolbász darabok, bármi ilyesmi/, fokhagymagerezdek bőven és egy marék gerslivel szórva, erős paprika karikák, egy-két babérlevél, 1 ek. csombor, majd a következő aprókáposzta réteg és így tovább, amíg tart a hozzávalókból, annyi hideg víz rá ami épp ellepi és a tetejére megint karikázok egy vöröshagymát vékonyan, majd jön 3 óra nagyon csendes főzés.
    A nyári töltöttkáposztámban viszont soha nincs füstölthús, csak a gombócok és kis nyers oldalasdarabkák, arra viszont kaprot szórok és paradicsomlevet töltök.
    Egy biztos, ahány ház és ahány tájegység, annyi féle töltöttkáposzta, de mind finom, kivétel nélkül:-)))))Olyan embert nem ismerek aki ne szeretné:-)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, olyan gusztán sorolod fel a káposzta variációkat, hogy csak nyelek nagyokat és úgy érzem, ennem kell rögtön egy káposztát, annyira megéheztem. :) Egyébként Mi is számtalan verzióban szoktuk elkészíteni a töltött káposztát, pontosan ilyen változatokban is, melyeket felsoroltál. Persze Mi árpagyöngyöt nem használunk és gerslit sem, a többi verzió nálunk is előfordul. Köszönöm szépen, hogy ilyen sokat írtál, örültem. :)

      Törlés
  12. Ó igen, a hazai ízek! :) Ugyanígy készítem, csak rántás nélkül, nagyon szeretjük! :)

    VálaszTörlés
  13. én a tőltőtt kaposztát szintén savanyú káposztából csinálom.de a végén nyakon őntőm fehér borral nagyon isteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hűha, ez jól hangzik. :) Köszönöm a tippet. :)

      Törlés
  14. A szabolcsi töltött káposztát paradicsomlében főzik, rántást véletlenül sem tesznek rá! A képen látott töltött káposzta egyáltalán nem hasonlít a szabolcsi töltött káposztához! Biztosan így is finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen! Mivel én egy szabolcsi kisvárosban lakom, nálunk ez az igazi szabolcsi töltött káposzta. Egyébként ahány ház, annyi szokás. Vagy azt is írhatnám, hogy mindenki másképp csinálja. :)) Itt Szabolcs megyében sem csinálja senki egyformán, igazából nem lehet tudni, milyen is valójában az igazi szabolcsi töltött káposzta, mert mindenki a sajátját véli igazinak - és ez így van rendjén. A receptem elején a bevezető bejegyzésben le is van írva, hogy a családomban Anyukám receptje szerint számunkra ez az igazi, és kértem, hogy ha van kedvetek, írjátok meg, felétek milyen az igazi, hogyan készül? Egyszóval nem "kötöttem az ebet a karóhoz", hogy csakis így készülhet, ahogy én készítettem.
      Anyukám legalább 5 féle módon szokta készíteni a töltött káposztát: nyáron édes káposztából, télen savanyú káposztából, valamikor csak darált sertéscombból, valamikor tesz hozzá füstölt húst is, valamikor rántással, valamikor nem tesz rá rántást, valamikor csak sűrű paradicsomlével, valamikor vízzel főzi és csak a végén önt rá paradicsomlevet. De igazából Mi ezt tartjuk igazinak, amelyet leírtam a receptben.

      Törlés
    2. Kedves Gabriella!(Gabriella konyhája)Ön mint sokan mások,nagyon rosszul tudja azt hogy a szabolcsi töltött káposzta ahány ház annyi szokás alapján készül!Hagyományőrzőként tudom hogy ennek az ételnek kizárólag egy eredeti receptje van,amitől évszázadok alatt sajnos eltértek!Ha Önt komolyan érdekli az eredeti étel leírás,nagyon szívesen elküldöm!

      Törlés
    3. Kedves László!
      Örömmel fogadom a receptet, megtisztel vele, ha elküldi.
      Köszönettel:
      Gabriella

      Törlés
  15. A feleségem savanyúkáposztából készíti télen,de most,hogy már van újkáposzta abból készítette.Mi nem teszünk bele füstölthúst.A káposzta abáló levébe egy kanálnyi ecetet is tesz a só mmellé.A hagymát egy jó kanálnyi zsíron megpirítja lereszelve ebbe megy a só a bors a pirospaprika és ezen pirítja meg a megmosott rizsát és ezzel keveri össze a darált sertésthúst. A fővő káposztára önti a paradicsomlevet kb.3dcl.-ert.Van amikor tesz rá rántást tejföllel ezt álltalában a savanyúkáposztánál szokta,de az édeskáposztás változata natúrban is nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jól hangzik. Egyébként Mi is többféle változatban szoktuk készíteni: nyáron édes káposztával, télen savanyú káposztával, valamikor csak darált sertéscombból, valamikor teszünk hozzá füstölt húst is. Rengeteg változata van a töltött káposztának, de szerintem minden változat nagyon finom. :)
      Köszönöm szépen, hogy leírta a saját receptjüket.

      Törlés
  16. Igen aszalona aqz nagyon finomizt ad neki azbiztos. Az is igaz hogy a szabolcsim Toltotb kaposztat szt se melyik megye nembitoljammeg. De foleg a Bodi Margo ahogyan csinalja ot se bitolja meg senki!

    VálaszTörlés
  17. A mi töltött káaposztánk savanyú káposztábol készül. A húst meg szoktam dinsztelni az apróra vágott hagymával.Dinsztelés közben borsozom, sózom és teszek bele törött pirospaprikát és 1 tojást, a végén a megmosott rizst. Ha kissé kihült, betöltöm a kaposzta leveleket és fazékba rakom.Lehet a fazék aljára képosztalevelet tenni, füstölt szalonna szeleteket.Kb 2,5-3 órán kereszül nagyon lassú tűzön főzöm. Paprikás lisztes rántást készitek a legvélgén, tálalás előtt.Tejföllel télalom

    VálaszTörlés
  18. Kedves Gabi!
    Mi is így készítjük, de immáron a fővárosban, a recept viszont félig kótaji, félig nyírlugosi:)
    Receptünknél annyi a különbség, hogy mi is soronként hintjük meg picike liszttel, olaj helyett házi zsírt használunk, valamint a töltelékbe kerül lehántolt és nagyon apró kis kockákra vágott (0,5x0,5 cm) nyers paradicsom, illetve szintén nagyon apró kockára vágott, magjától megszabadított TV paprika. Ettől olyan friss ízű lesz az egész, olyan tavaszias, könnyed. Ehhez a mennyiséghez 2 db közepes paradicsom és 1 db közepes paprika elég.
    S, ha épp úgy adódik, hogy van egy kis házi füstölt szalonna bőrke, rádobjuk a tetejére.
    Ha lesz kedved, egyszer próbáld ki.
    Köszönöm a sok finom receptet.
    Üdvözlettel: Béla

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban