Zserbó szelet - a legfinomabb kakaómázzal

Egy nagyon klassz zserbóreceptet hozok Nektek a legfinomabb kakaómázzal! A süti igazán ízletes, a máz pedig sűrű és nem túl édes - egyszerű elkészíteni és nagyon könnyű rákenni a sütemény tetejére.
Gyerekkoromban nem szerettem a zserbót, pedig Anyukám és az egyik nagynéném minden fontosabb ünnepre megsütötte. Felnőttkoromra pedig az egyik kedvenc süteményem lett! A családom a kis csinos, vékony tésztájú zserbót szereti (főleg a férjem), ezért igyekszem így készíteni.




Hozzávalók a tésztához:  
kb. 30x20 cm-es tepsihez
 60 dkg finomliszt
 2 tojássárgája
5 dkg porcukor
10 dkg zsír 
10 dkg puha vaj
 1 dl langyos tej
kb. 1 dl tejföl
2 dkg friss élesztő
1 teáskanál kristálycukor
 1 közepes citrom reszelt héja - kezeletlen vagy bio
1 csomag vaníliás cukor

1 csipet só

A töltelékhez:
 22 dkg darált dió
 10 dkg kristálycukor 
1 közepes citrom reszelt héja - kezeletlen vagy bio

A kakaómázhoz:
 4 csapott evőkanál kristálycukor
3 enyhén púpos holland kakaópor

(lehet hagyományos kakaóporral is)
3 evőkanál hideg víz
4 dkg vaj   


M E G J E L E N T  A MÁSODIK KÖNYVEM!
Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
  1. Az élesztőt a langyos tejben az 1 teáskanál kristálycukorral simára keverjük (nem kell felfuttatni).
  2. A lisztet összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, csipet sóval, majd elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, az élesztős tejet, végül annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kapjunk.
  3. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk lisztezett felületen tepsi nagyságúra (ne érjen a tészta egészen a tepsi széléig, mert kelésnél és sütésnél egy nagyon picit még terjeszkedik). 
  4. Az alsó lapot feltekerjük a nyújtófára, majd belehelyezzük a tepsibe, megkenjük a lekvár felével, és meghintjük a cukorral és reszelt citromhéjjal összekevert darált dióval. Ráhelyezzük a másik kinyújtott tésztalapot, megkenjük a lekvár másik felével, majd a maradék cukros darált dióval.
  5. Rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy egy picikét túl érjen az alatta lévő tésztán, a széleit enyhén lenyomkodjuk. A tésztát így hagyjuk pihenni a tepsiben kb. 30 percig, majd a tetejét itt-ott megszurkáljuk villával.
  6. Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben kb. 22-25 percig sütjük (lehet hagyományos sütőben is sütni, de a sütési idő sütőfüggő - lényeg, hogy a teteje enyhén világos barnára süljön).
  7. A kakaómázhoz a cukrot és a kakaóport összekeverjük, hozzáadjuk a vizet, mellyel szép simára keverjük. Ezután tesszük a tűzhelyre és nagyon alacsony lángon épphogy összeforraljuk. (Ne forraljuk sokáig, csak pár másodpercig!) Majd elzárjuk alatta a lángot és beletesszük a vajat, kevergetjük, míg szépen elolvad benne a vaj. Mivel ekkor még nagyon folyékony a máz, várunk egy kicsit, hogy hűljön - kevergetjük is közben, hogy gyorsabban hűljön ki. Majd amikor érezzük, hogy már nem folyik annyira, akkor egyenletesen rákenjük a süti tetejére.
  8. Ha megdermedt a máz, szeletelve tálaljuk.

Tipp: Néha kakaós máz helyett 100 g étcsokoládét olvasztok a sütemény tetejére - vízgőz felett 1 teáskanál olajjal simára keverve. 


Néhány fotó étcsokoládéval a tetején



 

Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Gabikám éppen azért lett annyira finom, mert malőrök voltak közben, az élet már csak ilyen, egyébként csodaszépen néz ki a sütid, egy egész tálcával tudnék most megenni, annyira guszta a képeiden. Én még soha nem sütöttem, egyszer meg kéne próbálni, mindenesetre elmentettem a receptedet:-)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Anikó, nagyon aranyos vagy. :))
      Egyébként tényleg érdemes megsütnöd, szerintem ne sokáig várj vele, mert tulajdonképpen egyszerű elkészíteni, és annyira finooom!!! :P

      Törlés
  2. Lehet, hogy megvan, mit sütök 7végére ?
    Imádom/imádjuk ezt a sütit, és pont úgy, ahogy írtad: vékony tészta és jó "nyasszos" töltelék. Mi is inkább a keserű csokival szeretjük, de a Tied is gyönyörű lett, és biztosan nagyon finom. Nem is lehet más: dió, csoki és FINOM HÁZI BARACKLEKVÁR !
    Egyetértek Anikóval: amikor a készítés közben sok az idegeskedés ilyen "apró" malőrök miatt és az ember legszivesebben újrakezdené, akkor szokott a legjobban sikerülni. Meg ahogy elnézem a blogodat, minden máskor :-D.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy Sylvia, köszönöm szépen. :) Na és megsütötted hétvégén? Egyébként Mi is étcsokival szeretjük, de most így sikerült. Viszont most sem száradt ránk... sőt!! :))

      Törlés
  3. Kalandjaid ellenére is nagyon szép lett a zserbód. Éppen megállapítottam ahogy ránéztem hogy mennyire szép tejcsokival is. Mindíg étcsokit használok vagy készítem a bevonót. Egészen megkívántam.Most hétvégére én is zserbót szeretnék sütni mert a család kedvence, jön a kis "csipet csapatom " haza. Ilyenkor kapós hamar elfogy az édesség !

    VálaszTörlés
  4. Én viszont már gyermekkoromban is imádtam a zserbót és hódolatom a mai napig tart! Férjeddel egyetértve én is a vékonyra kinyújtott lapokat szeretem, amikor a töltelék és a lekvár szinte azonos vastagságú (mint nálad:)) Viszont még soha nem sütöttem, mert nálunk ez anyukám kiváltsága (mint ahogy apukámé a halászlé és a szilveszteri beefsteak elkészítése)...Gyönyörűen néz ki nálad és szerintem a tetejére kent "csoki" réteg is csodás! Ha hiszed, ha nem, de egy egész tányérral be tudnék falni belőle:)))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek lettek Nálad a zserbók! Jövök hozzád tanulni!:)

    VálaszTörlés
  6. Csodásak! Még nem sütöttem soha, valahogy tartok tőle,ráadásul már nincs diófánk :( Szóval most bajban vagyok, mert ezek a képek annyira guszták, hogy rögtön zserbó-fogyaszthatnékom támadt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Édeskonyha. Ne félj az elkészítésétől, mert sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint ahogy elképzeljük. Csak egy kis türelem kell hozzá, ha szép vékony lapokat szeretnénk nyújtani...

      Törlés
  7. Nagyon szép lett! Tejcsokis tetővel is imádnám, ez az örök kedvenc, ünnep se kell, megsütöm napirenden kívül is, csak dió legyen hozzá, meg reeengeteeeg baracklekvár :-) Puszik! B.csek

    VálaszTörlés
  8. Jaj, hogy imádom! Sajnos régen ettem már, de majd valamikor... Mi is étcsokival csináljuk a sütiket, én nem is szeretem a tejcsokit. :)

    VálaszTörlés
  9. Imádjuk, nálunk is amolyan igazi karácsonyi süti! :) Nagyon guszta lett nálad, és bár én is minden sütit étcsokival vonok be, azért egy-két szelet simán lecsúszna tejcsokis mázzal is! :)

    VálaszTörlés
  10. Gyönyörű szeletek! Csodás zserbó! Nekem az étcsoki nem a kedvencem, de azt a házi csikimázat imádom:)

    VálaszTörlés
  11. Így szép az élet...:) A süti tökéletes lett, és ez a lényeg!

    VálaszTörlés
  12. A kalandok ellenére nagyon szép lett!
    Én még soha nem sütöttem zserbót. Valahogy soha nem került rá sor, meg az is közrejátszott, hogy Férjem azt állítja, nem szereti. Nem tudom, hogy lehet nem szeretni, előbb-utóbb úgyis elé teszem:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Gerdi. Nálunk pedig pont a férjem nagy kedvence a zserbó (mint ahogy a bejegyzésem elején is írtam - rajong érte, viszont nem eszi meg az akármilyen zserbót, csakis azt, amelynek jó vékony a tésztája, és megfelelő benne a dió + házibaracklekvár arány. A fotón látható példányok nagyon bejöttek neki. :-)))

      Törlés
  13. Pont így szeretem, küldhetnél egy szeletkét:))

    VálaszTörlés
  14. OLYAN ARANYOSAK VAGYTOK MINDANNYIAN, KÖSZÖNÖM SZÉPEN NEKTEK A KEDVES MEGJEGYZÉSEKET!!! PUSZIT KÜLDÖK MINDENKINEK! :)

    VálaszTörlés
  15. Kedves Gabriella !
    Nagyon megörültem,mikor rábukkantam erre a zserbó receptedre,mert IMÁDJUK de eddig még nem találtam ennyire egyszerűen elkészíthető receptet!!
    Nagyon finom,és tényleg nagyon egyszerű elkészíteni!!
    Köszönöm neked a sok sok jó receptet,mert folyamatosan sütöm meg az itt lévő sütiket! :)
    Üdv.: Betti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Betti!
      Örülök, hogy szereted a zserbó receptemet és ennyire ízlik. :) Köszönöm, hogy megírtad.
      Azt is örömmel olvasom, hogy sütögeted a többi sütit is.
      Kellemes nézelődést kívánok Neked továbbra is a blogon és jó sütögetést!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  16. Gabriella a te recepted alapján sütöttem meg a zserbót és nagyon ízlett a családnak mind elfogyott! Elismerésem a sütijeid isteni finomak! Üdv: Timi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Tímea. Nagyon örülök, hogy ízlett a zserbó.

      Törlés
  17. Szia Gabriella!Szeretném megkérdezni hogy a csokimázt azt amikor kisül a zserbó akkor rakod rá még melegen vagy akkor is jó ha kihül a tészta?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      A csokimáz mindenképp akkor kerüljön rá a tetejére, amikor már teljesen kihűlt a tészta!!
      Jó sütést kívánok!
      Gabriella

      Törlés
  18. A Te receptjeidbe még soha nem csalódtam. Ma is a Te recepted alapján készült a zserbó is meg a beigli is!Köszönöm hogy vagy!

    VálaszTörlés
  19. Megsütöttem!Nagyon finom lett,mint minden amit a Te receptjeid alapján kèszítek!

    VálaszTörlés
  20. Kedves Gabriella!
    Imádom a recepteidet, mindig tőled sütök karácsonykor évek óta. Azt szeretném kérdezni, ha 35x35 cm-es tepsiben sütöm a zserbot ez a recept ill. a mennyiség megfelelő lehet?
    Köszönöm a választ. Üdv.: Beáta 🙂

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban