2012. december 27., csütörtök

Mézes-krémes szelet

Nem nagyon szeretem a mézes-krémest, de a családban rajtam kívül mindenki rajong érte - többek között Anyukámnak és férjemnek is nagy kedvence, emiatt idén karácsonykor ez is került az ünnepi asztalra (Apukám és bátyám névnapjára is, amely szintén karácsonykor van). A férjem csak ezt a mézes-krémes verziót szereti, ami két mézes lapból és közte egy piskóta tésztából áll (na és persze a krém és a házi sárgabaracklekvár).
  



Hozzávalók a tésztához:
- 8 dkg vaj/margarin
- 40 dkg liszt
- 14 dkg méz
- 1 db tojás
- 18 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál tej
- 1 kávéskanál szódabikarbóna

A piskótához:
- 6 db tojás
- 0,5 dl víz
- 18 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- fél csomag sütőpor (6 g)

A krémhez:
- 25 dkg puha vaj/margarin (nem olvasztott)
- 5 dl tej
- 8,5 dkg búzadara
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor

+ 2 evőkanál házi sárgabaracklekvár

A tetejére:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 teáskanál étolaj




1. A mézes tésztához a hozzávalókat összegyúrom, majd hűtőbe teszem fél órára. 
Két részre osztom, mindkettőt 40x30 cm-es téglalapra nyújtom, és külön-külön előmelegített 180 fokos sütőben megsütöm. Amikor enyhén pirulni kezd, kiveszem a sütőből, még 5 percig a tepsiben hagyom, majd fa táblán vagy tálcán hűlni hagyom.
2. A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, majd elkeverem a vízzel. A lisztet a sütőporral elkeverem. A tojásfehérjét habbá verem. A sárgás masszához folyamatosan hozzáadom a sütőporos lisztet, majd óvatosan hozzákeverem a felvert tojáshabot is. Sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetem a tésztát, és 180 fokon 10-15 percig sütöm. (tűpróba)
3. A krémhez felforralom a tejet, belefőzöm a búzadarát jó sűrűre, majd teljesen kihűtöm. A vajat/margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem, és hozzáadom a kihűlt darát. Mixerrel jó simára keverem.
4. Az egyik mézes lapot megkenem vékonyan sárgabaracklekvárral, majd erre rákenem egyenletesen a búzadarás krém felét. Ráhelyezem a piskótát, melyet megkenek a darás krém másik felével, erre ráteszem a másik mézes lapot. Óvatosan lenyomkodom mindenhol.
5. A csokoládét apró darabokra tördelem, forró vizes gőz fölött megolvasztom, elkeverem az olajjal és a sütemény tetejére kenem. 
Fogyasztás előtt legalább 1 éjszakát hűtőben tárolom, hogy átpuhuljon a tészta.

Ha még több receptet és érdekességet szeretnél a konyhámból, látogass el a Facebook oldalamra is:  



Jó étvágyat!

26 megjegyzés:

  1. Hm.. de guszta! Olyan finom puhának látszik, gondolom az is. Jó lenne egy tállal nekem is... Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  2. De érdekes...nálunk a mézes krémes minden lapja mézes tésztából van. Persze ez is nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, tudom, hogy van egy olyan változata, amelynek minden lapja mézes tészta, és szerintem az az ismertebb mézes-krémes. De a férjem csak így szereti, ha két mézes lapból és egy piskóta tésztából áll... :)

      Törlés
    2. Ez a rakott mézes, a két süti nem ugyan az . De mindegyik finom!!

      Törlés
  3. Fincsi! :) Így, ünnepek után el vagyunk telve a süteményekkel, de ezt a krémest szívesen megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés
  4. Én más mézes-krémest ismerek, de a Férjed által kedvelt változat különösen tetszik. Mutatós, érdekes, különleges. No és nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  5. Látszik, hogy könnyed tésztája van. Guszta!

    VálaszTörlés
  6. De szép lett! Nekem nagoyn bejönne így, hogy nem minden lap mézes! Ügyes vagy! :-))

    VálaszTörlés
  7. Finom lehetett ez a piskótás verzió, és nagyon szép a tálalásod is!
    ideje neked is megszeretned, annyira csábító :))

    VálaszTörlés
  8. Nálunk is nagy kedvenc a mézes krémes (bár ezt szinte minden sütid megjegyzéséhez bekopizhatnám :-D). Én a csupa mézes lapot szoktam csinálni, de ez a piskótás verzió is nagyon guszta (talán kicsit könnyebb - mármint a tésztája, nem megcsinálni :-) !)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, köszönöm szépen.
      Igen, ennek a verziónak egy kicsit könnyedebb a tésztája a piskótától...

      Törlés
  9. Na majd egy nyugodt januári/februári unalmas napon nekiugrok a te receptednek, mert egyszer próbáltam régen ezt a mézeskrémest és nem sikerült, már nem emlékszem miért, azóta nem mertem nekiállni, pedig imádom nagyon. Na majd most, mert a tiéd guszta nagyon és a receptjeid is mindig világosan, tisztán követhetőek:-)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Anikó, kedves vagy. A sütit érdemes megpróbálnod, ha szeretitek a mézes-krémest, mert igen finom ez a változat. :)

      Törlés
  10. Nagyon szimpi recept ,hasonló van nálunk is Jojó szelet néven:)

    VálaszTörlés
  11. KÖSZÖNÖM SZÉPEN, HOGY AZ ÉV UTOLSÓ NAPJAIN IS BEKUKKANTOTOK HOZZÁM, ÉS KEDVES MEGJEGYZÉSEKET HAGYTOK. OLYAN ARANYOSAK VAGYTOK! :) SAJNOS NEKEM MOSTANÁBAN SEMMI IDŐM NEM VOLT NÉZELŐDNI, DE IGYEKSZEM...

    VálaszTörlés
  12. Szeretek erre az oldalra jönni,mert mindig találok magamnak valamit :) Köszi Gabriella !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel olvasom, kedves vagy. Én pedig köszönöm, hogy írtál.

      Törlés
  13. mindket suti a kedvencem, de kedvelem az ujdonsagokat is

    VálaszTörlés
  14. Megcsináltam,izlet nagyon a családomnak,főleg az unokámnak,ünnepekre megint kell csináljak.köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy ízlett a unokának!! :) Köszönöm szépen a hozzászólást.

      Törlés