Rácsos linzer - házi sárgabaracklekvárral
Gyerekkoromban Anyukám sokszor sütött rácsos linzert, de soha nem leírt recept alapjában készítette, csak úgy "fejből", érzésre és ízlésre. :) Amióta én sütöm ezt a süteményt, mindig Horváth Ilona könyvét hívom segítségül, hiszen ennek az egyszerű, de nagyszerű sütinek is számos variációja van. Azért szeretem, mert viszonylag kevés "hozzávaló" szükséges, ráadásul ezek mindennapi dolgok, tehát akkor is meg tudom sütni, ha éppen kezd kiürülni itthon a kamra és a hűtő. :) Nem beszélve arról, hogy elég rövid idő alatt az asztalra lehet varázsolni. :)
Hozzávalók:
kb. 20x30 cm-es tepsihez
50 dkg liszt
15 dkg zsír (vagy 20 dkg vaj, esetleg margarin)
18- 20 dkg porcukor
10 dkg darált dió
1 tojás
1 dl tej vagy 1 evőkanál tejföl
fél cs. sütőpor (6 g)
1 közepes citrom reszelt héja (bio citrom)
1 pici csipet só
1 nagyobb csipet őrölt fahéj
+ a tetejére 1 tojás
Töltelék:
- 15-20 dkg házi sárgabaracklekvár
Elkészítés:
1. A lisztet összekeverem a sütőporral, elmorzsolom a margarinnal, hozzákeverem a porcukrot, diót, citromhéját, fahéjat, csipet sót, majd összegyúrom a tojással és tejföllel. Folpackba csomagolom és fél órára a hűtőbe teszem.
1. A lisztet összekeverem a sütőporral, elmorzsolom a margarinnal, hozzákeverem a porcukrot, diót, citromhéját, fahéjat, csipet sót, majd összegyúrom a tojással és tejföllel. Folpackba csomagolom és fél órára a hűtőbe teszem.
2. A tészta 2/3 részét tepsi nagyságúra nyújtom, és belehelyezem az enyhén kivajazott/lisztezett tepsibe, majd megkenem egyenletesen a lekvárral.
3. A maradék tésztát vékonyra nyújtom, és derelyevágóval rácsokat vágok belőle, melyet a tésztára/lekvárra helyezek. A rácsokat lekenem a felvert tojással.
4. Előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső (vagy sima) sütéssel 18-20 percig sütöm. (a sütés ideje függ a sütőtől!)
Ha kihűlt a sütemény, ferde téglalapokra (rombusz alakúra) szeletelem.
Jó étvágyat!
Nagyon szép lett a süti...nemrég én is készítettem a családnak és nagy siker volt..csak nálunk kimaradt a tésztából a dió...:):)
VálaszTörlésKöszönöm Kata. Végül is ezt a rácsos linzert dió nélkül is lehet sütni (szokták úgy is), de dióval talán egy picit finomabb, érdekesebb, aromásabb. :)
TörlésNagyon jól néz ki, most úgy megennék belőle pár szeletet...:)
VálaszTörlésSzívesen adnék Neked Lilla, elhiszed? Csak ne lennél az ország másik végében... :)
TörlésNagyon szép lett a rácsos linzered és imádom! Annyira szívesen levennék egy szeletet a képernyőről.
VálaszTörlés:-) Vegyél, adok.
TörlésLenne hozzá étvágyam az biztos! Milyen szép sütés előtt is, mintha mércével raktad volna a csíkokat! Szép!
VálaszTörlésKöszönöm Kriszti. :)
TörlésNagyon szép lett, tetszik a tésztája is! Egyszerű, tényleg szinte bármikor megsüthető! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hankka. :)
TörlésÓóóó, ez nagyon szép! Az első kép teljesen elvarázsolt! :)
VálaszTörlésKöszi Csilla. :)
TörlésItt van pontosság kérem! Guszta, finom sütit készítettél és a fotók is szépek!
VálaszTörlés:)) Aranyos vagy.
TörlésHű de szép lett, a rácsozása nagyon tetszik!
VálaszTörlésKöszönöm Katalin. :)
TörlésNagyon szép! Imádom én is ezt a rácsos süteményt! Ez valóban az a fajta sütemény amit szerintem mindenki még a szülői házból hozta mármint az emlékét! Meg a receptet is!!
VálaszTörlésKöszönöm Éva. Ez a süti tényleg szinte minden családban ismert - szüleink, nagyszüleink régen gyakran sütötték.
TörlésIsteni finom ez a recept. Pár hete elkészítettem. köszi
VálaszTörlésDe jó, nagyon örülök, hogy ízlett. :) Köszi, hogy megírtad.
Törlésnagyun guszta.én is kifogom próbálni.
VálaszTörlésKöszönöm szépen.
TörlésMargarin szobahőmérsékletű vagy hideg?
VálaszTörlésÉn általában szoba-hőmérsékletűt használok...
TörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésNagyon szép,szemet-gyönyörködtető az összeállított Rácsos linzered
sütésre készen.
Köszönöm szépen.
Törlés