Kelt rózsa

Egy szép reggelre ajánlom ezeket az édes kelt rózsákat egy pohár tej vagy egy bögre kakaó mellé. Persze teával és lekvárral is finomságos. :)
A formázást 1-2 hónappal ezelőtt láttam egy videón, és igazából arra már nem is emlékszem, hogy receptet hallottam-e ott hozzá, emiatt a mákos kalácsom receptje szerint dagasztottam be a tésztáját. 




Hozzávalók: 
- 30 dkg liszt
- 1,5 dl langyos tej
- 5 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 1 evőkanál cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- 1,5-2 dkg élesztő

+ a tetejére 1 tojássárgája
- 1 csapott teáskanál kristálycukor
- 1 evőkanál tej








1.  A lisztet leszitálom, és összekeverem a cukorral. A tojássárgáját, a vajat és 1 dl tejet beleöntöm a kenyérsütőgép üstjébe, ráöntöm a cukorral elkevert lisztet, melynek közepébe kis mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a maradék fél dl tejet és elindítom a gépen a dagasztás programot. 
Ha a gép végzett a dagasztással, akkor a kikapcsolt gépben hagyom a duplájára kelni (vagy egy kelesztőtálban kelesztem). 
2. Amikor a tészta megkelt, akkor enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtom és fánkszaggatóval köröket szaggatok belőle, melyeket egymás mellé helyezek úgy, hogy háromnegyed részt takarják egymást. (ha nem akarok nagy rózsákat és csak kevesebb szirmot rá, akkor elég kb 5 kör, de ha nagyobb rózsát szeretnék több szirommal, akkor lehet 8-9 körrel is - én most kisebb rózsákat készítettem) 
3. A majdnem egymásra helyezett köröket felcsavarom, középen kettévágom - a kettévágott rész lesz az alja, ezt picit összenyomom, a másik végénél pedig tetszés szerint kihajtogatom a "szirmokat". 




4. A rózsákat sütőpapíros tepsibe teszem (a tepsiben lehet még keleszteni 15 percig), majd a tetejüket lekenem a tojássárgája, cukor, tej keverékével, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütöm (a sütési idő egyrészt sütőfüggő, másrészt függ attól is, hogy mekkora rózsát készítünk és hány szirommal stb.)
5. Amikor megsült, fatáblára teszem, 5-10 percre letakarom tiszta konyharuhával, hogy szépen átpuhuljon.




Jó étvágyat!
 

Megjegyzések

  1. NAGYON tetszik ez a formázási technika. Köszi, hogy megosztottad velünk is! :)
    Mindenképpen kifogom próbálni, nagyon szépek a rózsáid!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Hú, de jó! :-)
    Kár, hogy nem nagyon értek a keltekhez... :-(

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek lettek a rózsáid, szinte megszólalnak :)

    VálaszTörlés
  4. Ez elképesztően gyönyörű !!! Biztosan ki fogom próbálni ! Annyira jó, hogy részletesen leírod, és tökéletesen követhető a képeken: így nem azt érzem, hogy csodálatos, de biztosan nem tudnám megcsinálni, hanem rögtön azon gondolkozom, hogy mikor ? :-)

    VálaszTörlés
  5. Ez elképesztően gyönyörű !!! Biztosan ki fogom próbálni ! Annyira jó, hogy részletesen leírod, és tökéletesen követhető a képeken: így nem azt érzem, hogy csodálatos, de biztosan nem tudnám megcsinálni, hanem rögtön azon gondolkozom, hogy mikor ? :-)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon ötletes, és micsoda szépséges rózsák lettek. Ügyes vagy!!! Reggelire szívesen elfogadnák néhányat.:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszták ezek a kelt rózsák!

    VálaszTörlés
  8. Szépséges! Nagyon jó ez a formázás, s köszönet az elkészítési mód bemutatásáért! Annyira nem is bonyolult.

    VálaszTörlés
  9. Szép reggelre szép rózsák! :) Gyönyörűek, nagyon ötletes ez a formázás! :)

    VálaszTörlés
  10. Szuper kis recept!Finom lehet nagyon,a formázása is tetszik nagyon.

    VálaszTörlés
  11. Nagyon csinosak:))

    Én mostanában biztosan nem állok neki,mert egy kétéves,lelkes segítséggel már sima pogácsát szaggatni is nagy kihívás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Értem miről beszélsz, az én 2 és fél éves kisfiam mellett sem könnyű dolog a sütés. Ő is szokott segíteni nekem, de persze ilyenkor sokkal lassabban haladok. :) Szoktam neki adni egy kis tésztát, és azzal "gyurmázik" Ő is a kis asztalán, illetve Ő is formázza a tésztát és azt is meg kell sütnöm. :o))

      Törlés
  12. Nagyon ötletes ez a süti és ahogy látom nem is nehéz elkészíteni. Már csak jól indulhat az ember napja, ha ilyen szépséges sütit kap reggelire. Szinte ide érződik az illatfelhő, a látvány meg nagyon pazar.

    VálaszTörlés
  13. Nagyon ötletes formázás! Ki fogom próbálni...

    VálaszTörlés
  14. Hú de csuda szuper! Tuti kipróbálom :D

    VálaszTörlés
  15. Ezt is kipróbálom:-) nagyon szuper! A sajtos csigának amit a multkor megsütöttem, hatalmas siker volt. Le se tudtam fotózni, a gyerekek még langyosan eltüntették:-)
    Köszönjük:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy megsütötted a sajtos csigámat is, és hogy ízlett a gyerkőcöknek... :)

      Törlés
  16. Itt is megírom: ez egy csoda! Köszi a receptet, hétvégén tuti megcsinálom!!!

    VálaszTörlés
  17. Itt is írom, hogy köszi a receptet és az ötletet, nagyon finom volt:-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gesztenye, nagyon örülök, hogy már meg is sütötted, és hogy ennyire ízlett Nektek is! :)

      Törlés
  18. Biztosan kipróbálom!! Nagyon tetszik, ötletes!!! :))

    VálaszTörlés
  19. DE KEDVESEK VAGYTOK, KÖSZÖNÖM SZÉPEN, HOGY BENÉZTETEK HOZZÁM! :) TÉNYLEG ÉRDEMES EZT A RÓZSÁCSKÁT MEGSÜTNI, MERT NAGYON FINOM!

    VálaszTörlés
  20. Nagyon jól néznek ki ezek a rózsácskák!

    VálaszTörlés
  21. Jaj de szépek. Felvettem a kipróbálandók listájára, már úgy is húsundoritiszünk van :)

    VálaszTörlés
  22. Köszönöm Gabriella hogy megosztottad velünk a receptet...már sülnek a rózsáim! :)

    VálaszTörlés
  23. Köszönöm Gabriella hogy megosztottad velünk a rózsáid titkát!...Már sülnek és szépségesek az én rózsáim is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Terike! Nagyon szívesen osztom meg a receptjeimet... Örülök, hogy megsütötte, és hogy tetszenek! Köszönöm szépen, hogy megírta nekem. :)

      Törlés
  24. Gratulálok! Csodálatos rózsák!

    VálaszTörlés
  25. Gratulálok a formázáshoz,nagyon szépek!!!!:)

    VálaszTörlés
  26. Hát ezek a rózsák csoda szépek! Nagyon ügyes vagy Gabriella.Feltétlen ki fogom próbálni.
    Imádom az oldaladat,már nagyon sok mindent készítettem innen .A mai ebéd is tőled származik.
    Gratulálok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin!
      Örülök, hogy tetszenek a rózsák. ...és köszönöm szépen a sok kedvességet az oldalammal kapcsolatban. Örömmel olvasom, hogy tetszenek a receptek. :)
      További jó sütést-főzést kívánok!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  27. Jutka 2014 március 242014. április 2. 15:10

    Elkészítettem és nagyon jól sikerűltek a rózsák finom is volt ezért máskor is elfogom készíteni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jutka örömmel olvasom, hogy szépen sikerült és ízlett is. :) Köszönöm, hogy írtál.

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban