Palóc leves -akár bográcsban készítve

A neve ellenére ez a leves nem Palócföldről származik, bár azért annyi köze van a palócokhoz, hogy Mikszáth Kálmán tiszteletére készítették (Gundel János) 1892-ben az akkori István Főherceg Szállodában Pesten. Bizonyára nagyon ízlett neki a leves, mert állítólag kétszer is szedett a tálból, és valószínűleg nem csak udvariasságból.
Elkészítése nem bonyolult ennek a paraszti elnevezésű levesnek. Az igazi palóclevest ürücombból vagy lapockából készítik, de Mi mindig sertéscombból készítjük. A családom körében nagy kedvenc ez a gazdag, laktató leves.




Hozzávalók:
 kb. 70 dkg sertéscomb
kb. 50 dkg zöldbab 
 5 db közepes burgonya
 2 közepes paradicsom
 1 tv paprika
 4 közepes fej vöröshagyma
 1 doboz tejföl (2 dl-es)
 olaj vagy zsír
 só, őrölt bors, őrölt csemegepaprika ízlés szerint


A kézműves kerámia megtalálható a webáruházban az alábbi linken:




 Elkészítés:
1. A hagymát megtisztítom, megmosom, apróra vágom és megfonnyasztom az olajon (bográcsban vagy lábasban). Majd belerakom a megmosott, cikkekre vágott paradicsomot (melynek a héját ebben az esetben le szoktam húzni), + a megmosott, 4 darabra vágott paprikát, valamint a megmosott, kockára vágott húst, melyet saját levében félig megfőzök. Ekkor ízlés szerint fűszerezem őrölt borssal és őrölt paprikával. (az igazi pörkölt alá nem kell víz, csak abban az esetben, ha muszáj, de inkább a saját levében kell készülnie - nem is sózzuk ekkor még, mert a só megköti a vizet).
2. Belerakom a megtisztított 2-3 cm-esre vágott zöldbabot, és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. (ha előfőzött vagy főzött fagyasztott bab van, akkor csak a végén kell beletenni)
3. Amikor majdnem megpuhult a hús és a bab, beleteszem a meghámozott, megmosott, hosszúkásra vágott krumplit, és ismét felöntöm annyi vízzel, hogy egy gulyás sűrűségű levest kapjak (vagy amilyen sűrűre szeretnénk). Ízlés szerint sózom.
4. Ha megfőtt a hús, bab és a krumpli is, akkor a végén kiveszek egy szedőkanálnyi levest, melyben elkeverem simára a tejfölt, hozzáöntöm a leveshez és felfőzöm egy picit, hogy az ízek összhangja meglegyen. 





Mi tavasztól őszig mindig bográcsban készítjük a kertben
- plusz ízt ad neki.

 

Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Ez egy nagyon finom leves, én úgy szoktam főzni, hogy mindent külön-külön, tehát külön egy fazékban a pörköltöt sűrűre, kevés szafton, külön sós,borsos, fokhagymás vízben a zöldbabot és külön sós vízben a kockára vágott burgonyát, a babot is és a burgonyát is csak annyi vízzel amennyi ellepi. Mind a három úgy van darabolva, hogy kb. egyforma nagyságúak, tehát a pörkölthús kockákhoz hasonló méretűre vágom a zöldbab hosszát és ahhoz kockázom a krumplit is. Amikor minden puha a pörkölthöz öntöm a babot vízével együtt és a burgit is a vizével együtt.
    A babot nem szabad szétfőzni, csak roppanós puhára és jó fokhagymásra.
    Tálaláskor tejfölözzük.
    Egyszer így próbáld meg, nagyon finom.
    Sokkal gyorsabb, mert minden egyszerre fő, puhul, csak az előkészület időigényes, de az sem borzasztó.
    A nagy éttermekben is így főzik, egy híres szakács adta ezt a tippet.
    Nálunk az egyik sztár leves a családban.
    Utána már csak egy kis süti kell.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Anikó, hogy megosztottad velem ezt a receptet, örültem neki. Egyébként Anyukám is ugyanígy szoktam készíteni ezt a levest, mint Te (télen többnyire Anyukám főzi, nyáron pedig mindig Mi bográcsban nekik is). Csak tudod, ilyenkor nyáron, amikor az udvaron főzzük ezt a levest, akkor jobb úgy, hogy mindent egyben főzünk a bográcsban.
      Köszönöm szépen, hogy megtiszteltél a recepttel, és hogy benéztél hozzám. :)

      Törlés
    2. Ja, egyébként egyszer néztem itt neten azt a receptet, hogyan készítik a Gundel étteremben... és szinte ugyanígy, ahogy Mi bográcsban - mindent egyben. Mi végül is mindkét verziót imádjuk. :-))

      Törlés
    3. Persze, én csak mint egy verziót írtam ide, hogy én hogy szoktam. A bográcsos az egy más eset, nem akartalak megbántani vele, vagy hogy a bográcsost nem tartom jónak, szó sincs ilyesmiről.Puszillak:-))))

      Törlés
    4. Dehogy bántottál meg Anikó! Sőt, úgy örültem neki, hogy megtisztelsz azzal, hogy ilyen sokat írtál, és hogy leírod a receptet, ahogy Ti szeretitek. Ez abszolút nem bántó!!! :))) Tudod, ahány ház, annyi szokás... :) Egyébként Anyukám tényleg úgy szokta készíteni, ahogy Te - komolyan. Puszillak Én is!!! :)

      Törlés
    5. Örülök, akkor én éreztem úgy, hogy erőszakos voltam és mindenáron rád- tukmálom az én elképzelésemet, de akkor minden rendben:-))))

      Törlés
    6. Ez nagyon jó megoldás, Anikó!

      Törlés
  2. Nagyon érdekes ez a leves, még nem hallottam, hogy zöldbab levesbe krumplit is tegyenek, de biztos, hogy finom és szívesen megkóstolnám. Pláné , így bográcsban készítve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg nagyon finom leves Aleda. El kell készítened egyszer... A bográcsozás tényleg plusz ízt ad neki, de télen a konyhában készítve is nagyon finom!!! :P

      Törlés
  3. Bográcsban eredeti, de fazékban főve is finom:)nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki guszta! Így bográcsban elkészítve egészen más minden ételnek az íze valahogy sokkal finomabb!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ühüm, tényleg finomabb bográcsban. Köszi Éva. :)

      Törlés
  5. Sokszor készültem kipróbálni, de még nem került sor rá. Isteni lehet így bográcsban, és már csak a vele járó hangulat is jó lehet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi imádjuk a bográcsozással járó hangulatot, nyáron emiatt készítünk sok ételt így az udvaron. Most már tényleg szánd rá magad, hogy elkészítsd ezt a levest egyszer, garantáltan nem fogod megbánni. :) Köszi Kati, hogy benéztél hozzám.

      Törlés
  6. Nálunk benne van a TOP5-ben ez a leves! Anyukám szokta készíteni! Imádjuk:)

    VálaszTörlés
  7. Nálunk is nagyon nagy kedvenc, bármikor, bármilyen mennyiségben jöhet! Bográcsban még finomabb lehet az íze! :)

    VálaszTörlés
  8. Egy jó ötlet: mi tepertős pogácsát eszünk mellé kenyér helyett és hihetetlen jó párosítás :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klassz!! Köszönöm az ötletet, kipróbálom. :)

      Törlés
  9. Ez a kedvenc levesem! Hiányolom a fokhagymát a tiédből és a kaprot! (Mindig fagyasztok le kaprot, hogy tudjak télen is kedvenc levesembe tenni! Nem a szárát, inkább a zöld apró leveleit morzsolom bele!) Tejföl helyett tejjel öntöm fel, amikor minden megfőtt benne! Felforralom, a végén pici ecet bele és kész is! Persze ahány ház, annyi szokás! Mindig nyálcsorgatva nézem a receptjeidet és némelyiket ki is próbálom! Jó babázást kívánok! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebbe a levesbe kaprot még nem hallottam, valószínű felénk ezt nem szokás beletenni. Pedig most, hogy írod, el tudom képzelni, illik ebbe a levesbe és imádja is a kaprot az egész család - kivéve a kisfiamat! Ha Ő meglátná a kaprot benne, tuti nem enné meg, ami nagy kár lenne, mert ez az egyik kedvenc levese.

      Örülök, hogy szereted a receptjeimet és köszönöm. :)

      Törlés
  10. Az egyik legjobb leves a világon - számomra. A pörköltbe én teszek pici őrölt köményt. Néha gomba is kerül a levesbe, mert párom úgy szereti. A kapor nálunk is elmaradhatatlan. ☺❤

    VálaszTörlés
  11. Mi is így készítjük, csak nálunk nem kockázott krumpli, hanem krumpligombóc kerül bele. De nagyon jó ötletet adtál, így egyszerűbb és lisztmentes. És mi zöldpaprikát sem szoktunk bele tenni, de ki fogom próbálni. Köszönöm a receptet. ma meg is főzöm!

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm szépen a receptet, végre én is megfőztem. Nagyon finom volt!
    Zsuzska

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban