Kavart meggyes pite

Nagy kedvencem ez a sütemény! Pihe-puha vajas-tejfölös tészta a savanyú meggyel... annyira finom! 

Volt egy időszak, amikor gyerekkoromban Anyukám szinte minden héten megsütötte, és annyit ettem belőle, hogy mindig rám kellett szólnia, ne egyek belőle olyan sokat, mert beteg leszek. Ő mindig csak úgy "fejből" és "érzésre" készítette, nem volt pontos recept leírva neki. Ezért amikor felnőttként kértem tőle a receptet, nem tudott pontosat mondani, csak a hozzávalókat sorolta fel. Én pedig 2-3 alkalom alatt kikísérleteztem a pontos hozzávalókat - így lett tökéletes ez a recept számomra! Nemcsak enni szeretem, hanem készíteni is, hiszen pár perc alatt ki lehet keverni a tésztáját egy tálban, beleegyengetni egy tepsibe, potyogtatni pár szem meggyet rá és már sülhet is.  Nyáron friss meggyel, télen meggybefőttel készíthető.
Pár évvel ezelőtt a barátnőmnek is odaadtam a családi receptet - azóta az Ő kedvencük is lett ez a meggyes pite. Igaz Babicsek? 😊😍




Hozzávalók: 
 kb. 35x20 cm-es tepsihez
 15 dkg puha vaj
 5 dkg margarin
 15 dkg kristálycukor
 150 g tejföl 
 4 db tojás
 40 dkg liszt
 1 cs. sütőpor (12 g)
 1 dl tej

 kb. 15-20 dkg meggy
 1 púpos evőkanál k.cukor
 1 csapott evőkanál zsemlemorzsa vagy liszt


MÁR  K É T  S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M  IS MEGJELENT!

Megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
  1. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, összekeverjük a cukorral, lecsepegtetjük, majd összekeverjük a zsemlemorzsával vagy liszttel.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral.
  3. A tojásokat a cukorral, vajjal és margarinnal habosra keverjük, majd hozzákeverjük a tejfölt és tejet is, aztán fokozatosan hozzáadjuk a sütőporos lisztet is és simára keverjük a tésztát. Nem kell megijedni, ez egy sűrűbb tészta. Az állaga a nokedli tésztához hasonlítson. Ha túl sűrűnek érezzük, löttyinthetünk még hozzá kis tejet.
  4. Kivajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük, majd rápotyogtatjuk a meggyet a tetejére, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 25 percig sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, végezzünk tűpróbát! (Természetesen hagyományos sütőben is süthető kb. 190 fokon.)
  5. Porcukorral meghintve, szeletelve tálaljuk.

Tipp:

Ha friss meggyel készítjük, akkor a meggyhez kell 1-2 evőkanál cukor ízlés szerint, de ha meggybefőttel készítjük télen, akkor már nem kell cukrozni.








Sütés előtt
 

 
Sütés után
 

 Jó étvágyat!
 
 
...és egy régebbi fotó erről az egyszerű, csodás süteményről
 

Megjegyzések

  1. Megerősítem! De csak saját nevemben, mert Cs nem eszik gyümis sütiket... de én szeretem helyette is :) Puszik! B.csek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viszont Cs-nek ezt a sütit úgy sütöd, hogy nem teszel a tésztájába meggyet és "simán" eszi. Tudom ám, megjegyeztem, pedig évekkel ezelőtt mondtad ezt már nekem. De tudod, olyan a memóriám, mint egy lexikon. :) Lényeg, hogy Te továbbra is imádod ezt a sütimet!
      Puszillak

      Törlés
  2. Valami csodás!:) Imádom a meggyes dolgokat!:) Sőt csak a meggyet is...:)

    VálaszTörlés
  3. Nem is kell megerősítés, látszik, milyen finom sütemény! :) Viszem a receptedet, amellett, hogy nagyon finom, tetszik, hogy mennyire könnyen elkészíthető! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka. Tényleg érdemes elkészíteni... :P

      Törlés
  4. Nagyon guszta és igen finom lehet! Nagyon szeretem ezt a fajta meggyes pitét!Én bögréstésztának ismerem de hasonló!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Éva. Szerintem az ilyen jellegű pitéknek számtalan variációja van. Finomságos mindegyik. :)

      Törlés
  5. A nyár legfinomabb süteménye. Szerintem. Egy tepsivel jöhetne...:o)

    VálaszTörlés
  6. Ránézésre is csábító! Csak enni és enni tudnám:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Emi. Szerintem is csak ennéd és ennéd... :-))

      Törlés
  7. Az a jó még a kavart sütikben, hogy mivel az állaguk egy kissé sűrűbb, szépen megtartja a gyümit a tetején. Nagyon jó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aha, tényleg nem megy le az aljára a gyümölcs... :)

      Törlés
  8. Csodaszép képek, és nagyon tetszik a recept, azt hiszem mostanában ebben a nagy melegben igazán jól jönnek ezek a gyors finom, gyümölcsös receptek!

    VálaszTörlés
  9. Ez egyszerűen finom! Nyaranta én is előnyben részesítem az ilyen kevert, hamar elkészülő sütiket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg jó "találmány" ez a gyors kavart süti. :)

      Törlés
  10. Nagyon guszta lett!!, a kép láttán simán érzem az ízét a számban... :DDD

    VálaszTörlés
  11. Régebben készítettem már hasonló süteményt de annyira harapnivalók a képek, hogy kedvet kaptam a sütögetéshez. Nem bántam meg, nekem is hasonlóan szépre sikerült! Csak ajánlani tudom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katus! Először is köszönöm szépen a kedves szavakat! :) Örülök, hogy Neked is szépre sikerült, és persze finomra. ;-) Aranyos vagy, hogy írtál. Gyere máskor is! :)

      Törlés
  12. Most sütöm harmadszor!!!! Nagyon finom!! Ez lett a kedvenc meggyes sütink!!! Köszi Gabriella!! :)









    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik ez a sütemény, hiszen ez a recept különösen kedves számomra, hiszen Anyukámtól tanultam - az egyik gyerekkori kedvenc sütemény. :)
      Nagyon szívesen a receptet. Én pedig köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
  13. Isteni finom! Saját termésü meggyböl heti kétszer sütöm. A gyerekeim és férjem is imádja. Köszönöm a receptet. A 11 éves lányom is segít sütni, szeretné megtanulni. Nagy öröm ez nekem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erika!
      Számomra is nagy öröm, hogy ennyire ízlik az egyik kedvenc gyerekkori süteményem a családodnak! Köszönöm szépen, hogy megírtad. :)
      További jó sütögetést kívánok - nagyon ügyes kislányod van!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  14. Cseresznyevel mehet? Itt vigyorog ram egy nagy tallal...koszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Emese!
      Persze, egész nyugodtan készítheted cseresznyével is, finom lesz! :)
      Jó sütést kívánok!

      Törlés
  15. Szia! Én még egy tábla csokit is feldarabolva potyogtatok bele és ahogy bele olvad nagyon finom.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban