Lekváros papucs házi szilvalekvárral - az örök kedvenc gyerekkoromból

Egyszerű, könnyű elkészíteni néhány hozzávalóból és nagyon finom! A zsíros tészta és a házi készítésű szilvalekvár tökéletesen kiegészítik egymást ennél a kis süteménynél - "régies" ízvilágú, vagy úgyis írhatnám, hogy "nagymamás süti". A tésztája nagyon puha és omlós - Milán most evett először ilyet, de nagyon ízlett neki.

Gyerekkorom kedvenc sütije, régen volt egy időszak, amikor Anyukám majdnem minden héten sütött szilvalekváros papucsot, a család kedvence azóta is. Valójában fogalmam nincs, miért éppen papucs a neve, hiszen inkább hasonlít egy masnira... De Anyukám mindig papucsnak hívta, így is van leírva egy nagyon régi besárgult papírra, és ha már éveken keresztül papucsnak hívtuk, akkor maradjon így a neve. Hosszú évek óta ezt a besárgult, régi papírt nézegetem Én is, amikor úgy döntök, hogy lekváros papucsot sütök a családomnak, és most felkerül a virtuális konyhámba is. Tulajdonképpen annyira egyszerű kis sütemény, hogy már fejből is tudom a receptjét. 






 Hozzávalók:
kb. 50-55 darabhoz 
 40 dkg finomliszt
 20 dkg sertés zsír (4 púpos evőkanállal - akinek ez sok, a felét nyugodtan helyettesítheti vajjal, esetleg margarinnal)
 2 dkg friss élesztő
 2 kanál porcukor
 1 kis doboz tejföl
 csipet só

Töltelék: 
jó érett, kemény házi szilvalekvár
(vagy süthető lekvár)

+ a tetejére porcukor


M E G J E L E N T  A  MÁSODIK SÜTEMÉNYES KÖNYVEM!

Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:





Elkészítés: 
  1. Az élesztőt elkeverjük 1 evőkanál tejfölben. A lisztben a cukrot és a sót elkeverjük, beletesszük a zsírt, az élesztővel elkevert tejfölt és + még annyi tejfölt, hogy egy jól nyújtható tésztát kapjunk. (A tejfölt apránként teszem hozzá, mert valószínű nem kell majd egy egész dobozzal - lényeg, hogy egy könnyen nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjak!)
  2. Keleszteni nem kell, azonnal kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra. 
  3. Egy közepes méretű pogácsa szaggatóval (ennek híján egy pohárral) kiszaggatjuk, mindegyik tésztakör közepére teszünk jó fél teáskanál lekvárt és két oldalról "összecsípjük" a tésztát. Érdemes erősen "összecsípni", azaz jól  összenyomni (ne sajnáljuk), különben sütés közben szétnyílik a tészta.
  4. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a kis papucsokat és 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 15 percig sütjük - légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 8 percig. (A sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
  5. Tálaláskor porcukorral meghintjük, de meg is forgathatjuk a porcukorban.

 Munkafolyamatok képekben





Jó érett, kemény házi szilvalekvár



Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Jaj, hogy én mennyire szeretem a sütiidet...:) Ez is csúcs!

    VálaszTörlés
  2. Milyen szépen, egyformán sorakoztattad fel őket! Nagyon szeretem a szilvalekvárral töltött süteményeket. Főleg, ha sok készül belőle :D

    VálaszTörlés
  3. De szépek! Nem csak finomakat sütsz, de a kinézetére is sok gondot fordítasz. Még nekem is van egy kevés üstben főtt házi szilvalekvárom, őrizgetem, őrizgetem, de előbb-utóbb el kell használni valamire:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy Gerdi, jól esnek a kedves szavaid. :) Köszi, hogy benéztél. A szilvalekvárt meg ne őrizgesd, süss belőle valami finomat! Bár a szilvalekvárfőzés még odébb van, hisz még csak most virágzanak a szilvafák, de nem baj, addig kihúzod másfajta lekvárral... :D

      Törlés
    2. Egyetlen egy kérdésem lenne: Tojás sárgája nem kell bele ???

      Törlés
  4. Ez kicsit emlékeztet a szilvalekváros hókiflire, amiért teljesen oda-meg vissza voltam megboldogult gyerekkoromban. Kár hogy már nincs házi szilvalekvárom, biztosan készítenék ilyen szépségeket. PS. Nagyon csini a virágkompozíciód is a háttérben!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hókifli Anyukám kedvenc süteménye, nagyon szereti. :)
      Örülök, hogy benéztél. :)

      Törlés
  5. Levettél a lábamról, nagyon szeretem a szilvalekváros sütiket, persze leginkább a házi szilvalekvárral készülteket! :) Ezzel a zsíros tésztával pedig biztosan nagyon finomak a kis papucsok! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon aranyosak, mi is szeretjük nagyon. Nagyon szép tavaszi, hanglatos képek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Trollanyu, örülök, hogy Ti is szeretitek, és annak is örülök, hogy tetszenek a fotóim. :)

      Törlés
  7. Ezek a kis tündéri lekváros papucsok gyermekkorom nagyinál töltött nyaralásait idézték fel, aki mindenféle házi szilvalekvárral töltött finomságot készített nekünk...könnyek szöktem a szemembe az emlékektől, de rég volt, de szép volt...de finom volt a hájas rétes, a hókifli, a derelye...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy, hogy leírtad... Köszönöm, hogy benéztél hozzám. Hájas sütit nekem is csak nagyim tudott sütni, amit nagyon szerettem...

      Törlés
  8. Nekünk is van egy hasonló receptünk,de azt barátfülének hívják

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Lenke! Igen, a barátfülének hasonló a tésztája, csak azt kettéhajtjuk és úgy sütjük meg,nem papucs alakban. Nagyon finom sütemény az is.

      Törlés
  9. Isteni finom,megsütöttem! Tökéletes recept! Amolyan "hamis hàjas" féle. Nem kell sokat bajlódni vele.Èn a végén vaníliàs cukorba forgattam,nagyon omlós! Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlett, köszönöm szépen, hogy megírtad. Én is nagyon szeretem ezt a kis apró sütit - amilyen egyszerű, annyira finom. :)

      Törlés
  10. Szia Gabriella, zsir hellyett lehet vajat hasznalni és ha igen akkor ugyan annyit kell e belle tenni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Elvira!
      Lehet vajat használni zsír helyett, azzal is nagyon finom, csak akkor már kicsit más ízt kapsz. Zsírral készítve igazi klasszikus ízvilágú a szilvalekvárral kombinálva, vajjal készítve pedig finom vajas ízű lesz a tészta. Mindkettő nagyon finom szerintem, csak más-más ízvilágú. Készítsd el most nyugodtan vajjal, ha csak az van otthon, de egyszer készítsd el zsírral is - érezni fogod a különbséget. Egyébként igen, kb. 20 dkg vajat használhatsz ez esetben is... de vigyázat, nem biztos, hogy kell hozzá az egész doboz tejföl, úgyhogy csak folyamatosan adogasd hozzá, míg egy jól gyúrható/nyújtható tésztát kapsz.
      Jó sütést kívánok! (ha van kedved, megírhatod, milyen lett)

      Törlés
    2. Itt nagyon tettszett a kérdés hogy használhatok e vajat zsír helyett és fontos választ kaptam hogy igen.köszönöm szépen. Nem vagyok nagy sütős de holnap énis elkészítem :-)

      Törlés
  11. Tojás nem is kell bele? Biztosan ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olgis, nem kell bele tojás. Biztos vagyok benne, hogy nagyon fog ízleni.

      Törlés
  12. a zsír helyettesíthető margarinnal?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helyettesíthető. Épp kettővel fentebb kérdezett valaki hasonlót, ott bővebben válaszoltam erre.

      Törlés
  13. Kedves Gabriella! Ez isteni!!! Először egy adagot készítettem, mert a Négyévesem kijelentette a kép láttán, hogy márpedig ő ezt nem eszi meg... Sebaj, gondoltam, én imádom a szilvalekvárt, legfeljebb mindet én eszem meg.
    Ehhez képest úgy elkezdte lapátolni magába a kölyök, hogy neki is kezdtem egy második adagnak, hogy Apának is jusson! És az Ő kedvéért birslekvárosat is készítettem! Az is nagyon finom!!

    Köszönöm a receptet! Évi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Évi!
      Nagyon örülök, hogy Nektek is ennyire ízlik. Végül a pici lánynak is kedvence lett, de jó! :) (az én kisfiam is 4 éves)
      Szívesen a receptet, én pedig köszönöm, hogy írtál. Gyere máskor is.
      További kellemes sütögetést kívánok Neked!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  14. Nagyon jò ötleteket kapok tőled :-) köszönöm !

    VálaszTörlés
  15. Megsütöttem a diétás változatát. Nagy sikere volt a népes családomban. Dupla adagot készítettem saját főzésű szilvalekvárral.Hétvégén a gyors kakaós csigát sütöm, természetesen diétás változatban. Sajnos 3 cukorbeteg van a családban. Marcsi mama

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marcsi mama, nagyon örülök, hogy ízlett. :)

      Törlés
  16. Én ezt vajas tésztából szoktam csinálni(akár boltiból is),sütés előtt megkenem tojással és megszórom mandulaszeletekkel. Issssteni!!!!A szilvalekvár nagyot dob rajta.Nálunk is nagy kedvenc.
    De ki fogom próbálni a zsíros tésztát is:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem egyszer ezzel a tésztával is készítsd el, igazi nosztalgikus házias íze van így.
      Köszönöm, hogy írtál.

      Törlés
  17. Most sültek ki. Tényleg nagyon finom! Picit kevesebb zsírral készítettem, úgy is tökéletes. A gyors kakaós csigát is elkészített nemrég, nagy sikere volt! :)

    VálaszTörlés
  18. szia :) milyen zsírt jobb használni? Vagy teljesen mindegy?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Sertészsírt szoktam ehhez a sütihez... de szerintem mást is lehet.
      Jó sütést kívánok Neked!

      Törlés
  19. Szia! Friss élesztőt teszel bele? Nagyon jók a receptjeid, örülök, hogy Rád találtam. Izabella

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Izabella!
      Én is örülök, hogy itt vagy, és azt is örömmel olvasom, hogy tetszenek a receptjeim. Köszönöm.
      Igen, friss élesztőt szoktam használni ehhez a kis süteményhez.
      Jó sütést kívánok Neked!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  20. Meddig marad friss ez a sütemény, gondolok arra, hogy ha hétfőre szeretném vinni vendégségbe, szombaton már megsüthetem? Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva!
      Néhány napig nagyon finom omlósak maradnak ezek a kis papucsok. Sőt, az is igaz rá, hogy másnap a legfinomabb. Finom és ehető már aznap is, de szerintem másnap az igazi. :) Egyszóval nyugodtan el lehet készíteni szombaton és hétfőn vinni vendégségbe.
      Jó sütögetést kívánok hétvégén!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
    2. más lekvárral is lehet?

      Törlés
    3. Szerintem más lekvárral is lehet, ami keményebb, vagy sütésálló.

      Törlés
  21. Szia Gabi! Nagyon gusztak ezek a kis papucsok! Kb hany darab lesz ebbol az adagbol? Koszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Bevallom, ennél a receptemnél még nem számoltam, mennyi lesz belőle. De szerintem kb. 50 db papucska - ez persze függ attól is, hogy mekkorára szaggatod ki.
      Jó sütést kívánok!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  22. Kedves Gabriella!Az lenne a kérdésem,hogy az élesztőt nem kell felfuttatni, csak a tejfölbe kell morzsolni?Gratulálok neked, csúcsszuper ez az oldal! :-) Kitti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kitti!
      Ennél a süteménynél nem kell felfuttatni az élesztőt, csak simára keverni a tejfölben...

      Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik az oldal. :)
      További kellemes időtöltést kívánok Neked itt és jó sütést-főzést!
      Gabriella

      Törlés
  23. Kedves Gabriella!
    Először is, fantasztikus az oldalad! Örülök, hogy Rád találtam! :)
    Nagyon jó ez a recept, a férjem gyerekkorát idézi az íze. Eddig kétszer csináltam kacsa zsírral-mert nekem csak ez van itthon- és tökéletes vele. Viszont a szilvalekvárral meggyűlik a bajom. Igaz, hogy nem üstben főzött, de házi szilvalekvárom van, amiben megáll a kanál, és mégis kifolyik, ellágyul. Mit tehetnék ellene? Vagy milyen lekvárt vegyek? A szilva ízű sütőlekvárra valahogy nem vágyok, amit a boltokban lehet kapni. Tegyek bele esetleg többet, hátha több marad bent? :) Köszönöm a válaszodat!
    További jó sütögetést, várjuk a jobbnál jobb receptjeidet!:) Üdv. Mariann.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mariann!
      Én is nagyon örülök, hogy itt vagy, boldogan olvasom, hogy szereted a blogomat - köszönöm szépen, hogy megírtad. :)
      Sajnos nem tudom, miért folyik ki a szilvalekvárod a sütiből...? Hiszen azt írod, hogy házi lekvár. Még ha bolti lekvár lenne, megérteném, hogy kifolyik, hiszen a bolti lekvárral én is jártam már így régebben. De nekem a házi lekvárok soha nem folynak ki a süteményből sütés közben. Nem tudok ezzel kapcsolatban tanácsot adni neked, mert tényleg elképzelésem sincs, hogyan folyhat ki egy ilyen jó kemény, érett házi szilvalekvár... :(

      Törlés
    2. Ha a lekvárt összekevered 1-2 tojássárgájával /a lekvár mennyiségétől függően/, akkor sütés közben nem folyik ki.

      Törlés
  24. Szia.
    Nem volt itthon elég zsír, de margarinnal kipótolva is tökéletes recept. Szilvalekvárom sem volt, viszont házi eperlekvár igen 😍 ez kicsit folyósabb, de maradt benne így is 😉 A gyerekkorom hájas sütije ugrott be először amikor láttam a képeket ❤ dédim és mamám csinált mindig ❤

    VálaszTörlés
  25. Gombóc és Nudli2019. október 27. 11:00

    Kedves Gabriella!
    Tejfehérje allergia esetén a tejfőlt mire lehetne cserélni? Laktózmentes tejtermékek nem jöhetnek szóba!
    Köszönöm válaszod!
    Gombóc és Nudli

    VálaszTörlés
  26. Megsütöttem! Nem lett ilyen szép, de nagyon finom!! :)

    VálaszTörlés
  27. Köszönöm a receptet. Többször megsütöttem. A család kedvence lett. Most épp ezt készülök sütni és gondoltam megosztom veletek.🤗🤗🤗

    VálaszTörlés
  28. Ma sütöttem először meg ,nagyon finom és puha .😋

    VálaszTörlés
  29. Nagyon finom!!! Tegnap megsütöttem. Legközelebb dupla adagot készitek,mert gyorsan fogy. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  30. Kedves Gabriella!
    Ismét nem csalódtam,nagyon finom
    lett a papucs.
    Képzeld kevés volt a szilvalekvárom, ezért almát apróra felkockáztam, cukorral fahéjjal megszórtam, és ezt töltöttem a tésztába, így is szuper finom!
    Mindent köszönök! 🙂

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban