Csupa csokoládés aprósütemény

Bőven van benne étcsokoládé - a krémben és a tetején egyaránt. Ami még nagyon tetszik benne, hogy másnapra olyan kellemesen átpuhult. A családomnak nagyon ízlett, a férjemnek különösen, de Milán sem panaszkodott rá, hiszen csokis. 😊 Én pedig... inkább le sem írom, mennyit ettem belőle! Nem keveset, gondolhatjátok! 😀Ünnepnapokon biztos gyakran elő fog fordulni nálunk ez a csokis csoda. 





Hozzávalók a tésztához: 
kb. 50 db lesz ebből a mennyiségből összeragasztás után

 30 dkg finomliszt
 10 dkg porcukor
 18 dkg hideg vaj (vagy margarin)
 3 evőkanál narancslikőr 
(ha nincs, akkor frissen facsart narancsléből 3 evőkanál)
 3 evőkanál jó minőségű kakaópor
 1 tojássárgája
 fél cs. sütőpor


Krémhez:

 12 dkg étcsokoládé 
 0,5 dl víz
 1,5 dkg kristálycukor
 0,25 dl tejföl
 0,8 dl tejszín
 2 dkg puha vaj (vagy margarin)


Díszítéshez:

 8 dkg étcsokoládé
 1 evőkanál olaj
 tortadara, díszcukorkák


A süteményes könyvem megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés: 
1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóporral. Hozzáadjuk darabokban a hideg vajat, elmorzsoljuk a liszttel. Majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is és nem sokáig gyúrva gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát.
2. Folpackba tesszük 1 éjszakára a hűtőbe!
3. Másnap sütés előtt elkészítjük a krémet: A vízzel, cukorral, tejföllel felfőzök 2,5 dkg csokit, hagyjuk sűrűsödni, aztán levesszük a tűzről. 
4. Másik lábasban felforraljuk a tejszínt, majd elzárjuk alatta a lángot és kis adagokban hozzáadjuk a többi csokit, addig kevergetjük, míg elolvad benne.
5. Végül hozzáadjuk a puha vajat is kis darabokban és addig kevergetjük, amíg a vaj is szépen elolvad.
6. Összevegyítjük a tejszínes és tejfölös krémet, hagyjuk kihűlni.
7. Amíg hűl a krém, kinyújtjuk a tésztát vékonyra, kiszaggatjuk tetszőleges formával, sütőpapíros tepsibe tesszük és 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 8 percig sütjük. 8 percnél ne legyen több a sütési idő!!!
8. Amikor kihűlt a tészta, akkor kettőt-kettőt összeragasztunk a krémmel és sütőpapírra tesszük.
9. A díszítéshez a csokit vízgőz felett felolvasztjuk, elkeverjük 1 evőkanál olajjal és tetszőlegesen díszítkük vele a sütemény tetejét, majd megszórjuk tortadarával, díszítőcukorkákkal.
Másnapra nagyon finom puha lesz és fogyasztható!




Jó étvágyat!

Limara receptje alapján

Megjegyzések

  1. Ez nagyon jól néz ki :) biztos nagyon finom is.
    Évi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Évi, tényleg nagyon finom... milyen is lehetne, hiszen csokis! :-)

      Törlés
  2. Csokitészta, csokikrém, csokidíszítés, jöhet!!

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon jól hangzik , a recept valóban túlmutat egy szokványos kekszen . Ráadásul a szemet is gyönyörködteti .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Igen, valóban kicsit több cucc kell hozzá, mint egy átlag kekszhez, talán emiatt is jó, hogy mégsem a keksz nevet adtam neki... inkább olyan süteményes dolog... :)

      Törlés
  4. Szépek nagyon:))
    A pici lány is megkezdte a csokis korszakát.Bár az üres kalácsot is szereti,azért a csokis sütik jobban csúsznak:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Tálaló.
      Milán a süteményeim közül mindegyiket szereti, aminek én természetesen nagyon örülök, mert ez még jobban ösztönöz arra, hogy gyakran süssek süteményt és miegymást. Viszont nem szoktam még semmilyen édességből sokat adni neki, meg van határozva számára a mérték, a sütijeimből is csak 1-2 db-ot ehet, hiszen édesség. De jól írod, a csokis dolgok Milánnak is jobban "csusszanak", úgyhogy megértem, hogy a pici lánykád is ezeket részesíti előnyben. :))
      Köszi, hogy benéztél hozzám.

      Törlés
  5. Annyira örülök, hogy megsütötted és nektek is ízlett! Gyönyörűek lettek a kis virágok, olyan elegánsak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hankka! Naná, hogy ízlett, hisz' egy csupa csoki finomságról van szó! ;-)

      Törlés
  6. Kedves Gabriella! Ezt a csodálatosan szép sütit alsó-felső vagy légkeveréses sütéssel kell sütni? Válaszod előre is köszönöm.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban