Túrós batyu
Puha és ízletes, olyan igazi békebeli. Nagyon szeretjük!
Hozzávalók a tésztához:
kb. 18 db nagy batyuhoz
1 kg finomliszt átszitálva
5 dl langyos tej
17 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál cukor
2 cs. vaníliás cukor
2 tojássárgája
csipet só
5 dkg friss élesztő
1 kis citrom reszelt héja (kezeletlen)
Hozzávalók a töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
8 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál búzadara
1 kis citrom reszelt héja (kezeletlen)
5 dkg mazsola (elhagyható)
+ a tetejére 1 felvert tojás
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M
és a PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:
- Kb. 1 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük, felfuttatjuk (kb. 10 perc).
- A lisztben elkeverjük a többi cukrot, vaníliás cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat. Hozzáadjuk a vajat, majd a tojássárgákat is + a megkelt élesztőt és a maradék tejet - bedagasztjuk a tésztát. Kelesztőtálban vagy egy tálban konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
- A mazsolát megmossuk, lecsöpögtetjük, a citromot is megmossuk, szárazra töröljük és lereszeljük a héját, majd a töltelék hozzávalóit összekeverjük.
- Amikor a tészta megkelt, 3 részre osztjuk, mindegyiket kinyújtjuk kb. 4-5 mm vastag téglalap alakúra és egyforma négyzetekre vágjuk, melyek közepébe tölteléket teszünk, majd a négy sarkát felvert tojással lekenjük és összecsípjük, batyut formálunk belőle. (Jól összenyomjuk a 4 sarkát, hogy sütés közben ne nyíljon szét.)
- Sütőpapíros vagy vajazott/lisztezett tepsibe tesszük, lekenjük a tetejét a felvert tojással és előmelegített légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütjük 180 fokon. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
Munkafolyamatok
Jó étvágyat!
Hú nagyon szépek!De szívesen megennék most egyet.
VálaszTörlésSzívesen küldenék! Illetve csak küldtem volna, ha hamarabb szólsz, mert elfogyott. ;-)
TörlésÉn ezt a süteményt barátfüle süteménynek ismerem,az én anyukám is nagyon sokat sütött ilyen sütit,na meg én is szoktam csak lekvárral töltöm meg nálunk ezt jobban szereti a család meg a kis unokám is.
TörlésNagyon guszta lett! Csodás mosolygósak!
VálaszTörlésNagyon ínycsiklandóak a batyuid, egyet meg tudnék most enni így vacsora után is.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Mrita!
TörlésNagyon szép lett!
VálaszTörlésÓ,ezek gyönyörűek lettek:))
VálaszTörlésA pici lány sem örül,hogy nem tudunk annyit kinnt lenni,mert ő is nagyon szeret a levegőn.Kellett a fagy,hogy a sok vírus elpusztuljon,de egy kicsi enyhülés azért nem ártana.
Kedves vagy, köszönöm, hogy benéztél hozzám! :)
TörlésCsodás:) Tudod mennyire imádom a túrót és mennyire hiányzik. Ha lenn, már készíteném is.
VálaszTörlésIgen, tudom, hogy nálatok nem lehet kapni túrót. Kár, pedig tényleg finom "találmány"! Olyan szívesen küldenék neked, ha nem laknál olyan messze!
TörlésBiza, ilyen az anyák élete! Ez csak fokozódik, nekem elhiheted! :))))
VálaszTörlésA bukta nagyon szép lett, a túrós nálunk is nagy kedvenc. :)
Jó dolgokkal biztatsz kedves Petra! :D
TörlésEgyébként köszönöm szépen a batyum nevében is, hogy benéztél! :)))
Nagyon szeretem a túrós batyut, én eddig egyszer készítettem sajátot, de az nagyon jól sikerült, most a képeid alapján ismét kedvet kaptam az elkészítéséhez. Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésKöszönöm Lilla! :)
TörlésIgazán szépek ezek a batyuk!Most eszembe jutott, hogy én is rég sütöttem.Bukta volt nemrég nálunk.
VálaszTörlésKöszönöm Nelli!
TörlésPicit más reci alapján, de ez sül éppen nálam, meg szilvalekváros bukta, mert két üveg szilvalekvár várta már sorsát egy ideje... Az egyiknek eljött, a másik kenyéren végzi majd. :) puszik! B.csek.
VálaszTörlésAkkor jó falatozást B.csek!
TörlésPuszi :)
Ezer éve nem sütöttem túrós batyut, most viszont pont volt itthon túró, megvolt az akarat, hogy valami finomat süssek és az ÚJ SÜTŐ (!) amit ki akartam próbálni.
VálaszTörlésTökéletesek lettek, mintha csak a képeidet látnám az asztalon :-).
Igazán finom a tésztája, legközelebb kipróbálom buktának is. (ha marad addig a szilvalekvárból :-D)
Sylvia, úgy örülök, hogy a túrós batyum is ízlett Nektek és hogy ilyen jól sikerült!! :) Majd írd meg, hogy milyen lett a bukta, ha elkészítetted...! :)
TörlésIgaz, milyen jó ez a sütő? Majd megírhatod, milyenek a tapasztalataid vele kapcsolatban...?! Én imádom ezt a márkát, ez tény, nekem nagyon bevált ez a sütő! :))
A konyhád pedig csodaszép - használd egészséggel, készíts benne sok-sok finomságot! :)
Ma sütöttem meg isteni lett köszönöm :)
VálaszTörlésÓ, ez nálunk is kedvenc. :) Nagyon örülök, hogy ízlik Nektek is. Szívesen.
TörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésMár több receptedet kipróbáltam, eddig sikerrel.
Most a túrós batyu tésztája kel. Már többféle recepttel próbálkoztam, elég jól sikerültek. Ennél a verziónál nem tettél a túróba tojást. Ilyennel eddig még nem találkoztam. Lehet, hogy nem is kell és nem csak 'kimaradt"? Kiváncsian várom az eredményt, hogy milyen lesz.
Üdvözlettel: Egri Éva
Kedves Éva!
TörlésÖrömmel olvasom, hogy az eddig elkészített receptjeim/finomságaim ízlettek Neked, köszönöm szépen, hogy megírtad, jó érzés ám olvasni. :)
Ebbe a túrós töltelékbe nem szoktam tenni tojást, és így is nagyon finom. Szerintem fog ízleni Neked is...
Jó sütést kívánok!
Üdv.: Gabriella
Kedves Gabcsi, nagyon gusztak a buktaid es idaig mondhatom hogy a teritek is szamit, de rengeteget, hiszen a szemunk is eszik :) NEKED ez IS megvan, minden ami jo etvagy- at gerjeszt, AKOR IS ha NEM ehes :O) akik lassak a muveidet. Koszonom szepen hogy meg osztotad mindenkivel, tovabra is nagyon sok orom es siker koronaza munkadat.Gondoltal mar arra hogy egy KLASZ SZAKACS KONYVET dobj a piacra ? Latom te is szereted a piros feher petyes kave szerviszt nagyon mutatos. Szerencsemre en is hozza jutotam, avval egyut hogy tengerentul, NEM igen ismerik a petyest. (nem lattam sehol) en az internet en keresztul vettem meg az en piros feher petyes szerviszemet ugy orulok nekik mint majomka a ....:O)a legjobakat kivanom neked es kedves csaladodnak (a kis babikad nagyon aranyos) a mesze tavolbol, udv.Zita
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves szavaidat Zita, boldogan olvastam minden sorát. :)
TörlésIsteni lett.A válogatós gyerekeim :-) úgy ették, mint a cukrot.Nagyon köszönöm a receptet. Szerintem gyakran meg kell majd sütnöm.
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ennyire ízlik a gyerekeknek. :)
TörlésSzia Gabika Most meg is sütöttem, felébe vanília pudingot tettem.
VálaszTörlésNagyon szépek a süteményeid már többet kipróbáltam belőlük:))
Köszönöm szépen Gyöngyi. Örülök, hogy tetszenek a süteményeim és szereted a receptjeimet.
TörlésKedves Gabi,
VálaszTörlésGyönyörűek ezek a túrósok!! Azt szeretném kérdezni, hogy formázás, töltés után le lehet-e fagyasztani őket?
Válaszodat előre is köszönöm.
Üdv. Trixi
Kedves Trixi!
TörlésKöszönöm szépen, örülök, hogy tetszenek. :)
Igen, lehet fagyasztani. Ahogy írod: töltés, formázás után sorban ráteszed egy tálcára lefóliázva, lefagyasztod, aztán már beteheted egy zacskóba is és úgy fagyaszthatod tovább.
Üdv.: Gabriella
Szép estét!
TörlésÉs fagyasztott állapot után, hogy célszerű sütni? Ki kell olvasztani vagy 20-30 perc szobahőmérsékleten és mehet a Sütőbe?
Kedves Gabriella!
VálaszTörlésMàsodszor kèszitettem el a tùròs batyut,ezùttal kakaòs csigakènt is kipròbàltam a tèsztàt.Hàt valami fantasztikus!Nagyon köszönöm a receptjeidet!
Ez fantasztikus Gabi 🥰
VálaszTörlésSzerintem jó kis Mikulás batyu lett ☺
Nagyon köszönöm 🙃
A fagyasztottat hogy érdemes sütni?
VálaszTörlés