Sajtos-tejfölös rakott csirkemell sáfrányos rizzsel

A családom gyakran követeli hétvégi ebédekre - én pedig örömmel készítem, mert alig van vele munka. Tudjátok, ez is az az étel, amit néhány perc alatt összeállítunk, aztán elvan magának a sütőben. Pulyka- vagy csirkemellből is elkészíthető - nagyon finom mindkettővel! Puha és omlós a hús, keverednek benne az ízek: hol a szerecsendiót lehet érezni benne jobban, hol a sajtot, hol pedig a tejföl savanykás ízét. Valami fenséges, és a pocakunkat sem terheli meg, mégis jól lakunk. :)
...és aminek még külön örülök, hogy a kisfiam is mindig jóízűen falatozza.




Hozzávalók: 
10 dkg vaj
 40 dkg csirke- vagy pulykamellfilé
 só
 szerecsendió
 5 tojás
 3 dl tejföl
30 dkg kemény sajt reszelve
 (vegyesen szoktam beletenni a sajtot: 10 dkg karaván füstölt sajttal + 20 dkg trappista sajttal készítem - de aki nem szereti a füstölt sajtot, akkor csinálja csak trappista sajttal, de az edami is jó hozzá)



Elkészítés:
1. A vaj felével kikenek egy tűzálló tálat vagy egy kisebb tepsit. 
2. A csirkemellet vékonyra szeletelem és egy picit kiverem. (de tényleg csak egy picit verem ki, nehogy szétmenjen és nem kell vékonyra - egy zacskóba szoktam tenni a husiszeletet és azon keresztül szoktam kiverni - egyrészt, hogy ne verjem szét a húst, másrészt pedig, hogy ne legyenek mindenhol húsmaradványok a konyhapulton)
3. A hússzeleteket megsózom és megszórom kevés szerecsendióval. (a szerecsendióval vigyázni kell, mert nagyon intenzív az íze: az ételeknek nagyon érdekes ízt ad, de ha nem keveset szórunk bele, akkor el is ronthatjuk vele az ételt)
4. A tojásokat egy mélyebb tálban egy csipet sóval elhabarom/felverem. 
5. A tűzálló tál alját megkenem 2-3 evőkanál tejföllel és lerakok egy sor tojásba mártott hússzeletet. Megszórom bőven reszelt sajttal és meglocsolom tejföllel. Majd megint tojásba mártott hús következik, és így folytatom a rétegezést, amíg a hozzávalókból futja. 
6. A tetején elosztom a maradék vajdarabkát, ráöntöm a maradék tojást és rákanalazom az esetleg kimaradt tejfölt. Megszórom reszelt sajttal, lefóliázom, és a sütőben kb. 150 fokon 40 percig párolom. Amikor a hús elkészült, leveszem a fóliát és kicsit magasabb fokon rózsaszínűre pirítom a tetejét (kb. 10 percig). 
Én úgy szoktam, hogy az elején 40 percig légkeveréses sütőben sütöm, majd amikor leveszem a fóliát, akkor felső sütési módra váltok. De persze lehet végig sima sütőben is.


A körethez a rizst a szokásos módon megfőzöm. De előtte egy csésze hideg vízben pici sáfrányt elkeverek, majd ezt beleöntöm ahhoz a vízhez, melyben a rizs fő. (csak azért, hogy a rizs színe egyenletes sárga legyen mindenhol és ne tarka) 
Persze natúr párolt rizzsel is készíthetitek, nálunk sem készül mindig sáfrányos rizzsel...



Kisokos:
Mit kell tudni a sáfrányról? 
A sáfrány majdnem olyan drága, mint az arany! :)) Íze hasonlít a mézhez, enyhén csípős, kissé kesernyés és intenzív aromájú, emiatt csínján bánjunk vele, csak nagyon pici kell belőle az ételekhez. A valódi sáfrány intenzív sárga színt, kellemes, egzotikus hatású ízt kölcsönöz ételeinek. 
Tökéletes rizsételekhez, süteményekhez, levesekhez, szószokhoz, halakhoz.


Jó étvágyat!
 

Megjegyzések

  1. Gabriella, gyönyörű, ínycsiklandozó!:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem az ilyen rakott cuccokat és a családom is mindig szívesen fogadja. Nagyon guszta itt a tiedé,és a rizst is gyönyörűen tálaltad, a fotók pedig... Meg éheztem :D
    Sáfrányt még soha nem használtam, talán pont az általad említett "borsos" ára miatt, vagy nem is tudom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Tünde, kedves vagy!
      Azért olyan rengeteg sáfrány egyszerre nem kell az ételekbe, sőt! Csak egy nagyon picikét kell használni. Igen, egy icipici zacskóval kicsit drága (de azért megfizethető:), és mivel egyszerre kevés kell, sokáig elég. :)

      Törlés
  3. Nagyon guszta a csirke és a rizs is, nagyon finom lehet! Szépen tálaltad, de ilyen szép tányéron amúgy is könnyű lehet a tálalás :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin! Igen, nagyoooon finom!! :P

      Törlés
  4. Nagyon guszta,biztosan elfogom készíteni:))

    VálaszTörlés
  5. Finom! Szép! Ínycsiklandó! A tányér ismerős... :o)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Krisztina!
      Imádom ezt a tányért! Igen, úgy emlékszem, Neked is van ilyen, igaz? :)

      Törlés
  6. Ez az én ételem!Nagyon jól néz ki!Jöhet!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kriszta, és azt is, hogy benéztél hozzám! :)

      Törlés
  7. Csodaszép étel...és imádom a csirketortát! Szuper mint mindig!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon gusztán tálaltad, étvágygerjesztő! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka! Örülök, hogy benéztél, pedig tudom, hogy hétköznap nagyon "be vagy havazva" a munkádba! :)

      Törlés
  9. Nagyon gusztán tálaltad ezt a finomságot. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez Tőled elismerés, hiszen a tálalások szakértője Te vagy! Mindig minden gyönyörűen van tálalva Nálad! :)

      Törlés
  10. Nagyon guszta!!! Szeretem az ilyen finom, szaftos húsokat, na és az sem mellékes, hogy minden macera nélkül elkészíthető.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gizi! Igen, tényleg nincs vele sok macera, azért szeretem az ilyen tepsis vagy római tálas ételeket Én is... :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban