Milán kedvencei: kakaós, túrós és sárgabarack lekváros palacsinta - tejcsokoládés öntettel

Kedvencem ez a palacsinta alaptészta, mert olyan jó lágy, puha, könnyed, és imádom, hogy jó vékonyra lehet sütni! Mi leginkább a vékony tésztájú palacsintát szeretjük. Viszonylag sok tojással szeretem készíteni, mert ettől lesz szép sárga és olyan puha, lágy, szinte szétolvadó a szájban, nem pedig gumiszerű, színtelen.

A palacsintával úgy vagyunk, mint Gombóc Artúr a csokoládéval, jöhet minden töltelékkel, amit csak el tudunk képzelni.  De mégis... igazából három olyan töltelék van, amit tényleg nagyon szeretünk és mindig minden körülmények között jöhet!  A kakaós, túrós és a sárgabarack lekváros palacsinta. (Természetesen házi sárgabarack lekvárral.)




Hozzávalók a tésztához: 
kb. 20-22 darabhoz, 20 cm átmérőjű palacsintasütőben készítve
 5 közepes tojás
 5 csapott evőkanál kristálycukor
1 csipet só
 25 dkg finomliszt
 kb. 6 dl tej


A kakaós töltelékhez:
 kakaópor
 cukor 
(fele-fele mennyiségben a kakaó és cukor, hogy elolvadjon a forró palacsintatésztában a cukortól, de ne legyen túl édes sem) 

A túrós töltelékhez:
25 dkg tehéntúró
 egy kisebb citrom reszelt héja
 1 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint: mi nem szeretjük túl édesen)
 1 cs. vaníliás cukor
5 dkg mazsola (elhagyható)
 1 evőkanál tejföl 
1 tojássárgája (elhagyható)

A lekvároshoz:
sárgabarack lekvár

+ kevés olaj a sütéshez


L E G Ú J A B B  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM

megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
  1. A tojást és a cukrot, sót összekeverjük, majd fokozatosan adjuk hozzá a lisztet. Először csak 3-4 evőkanál lisztet, mellyel próbáljuk minél simábbra keverni, majd mehet folyamatosan hozzá a többi liszt is. Nem kell megijedni, amikor az összes lisztet hozzáadjuk elég kemény a tészta, de próbáljuk erősen simára keverni. Amikor már majdnem sima, löttyintsünk hozzá pici tejet és így már egész biztos, hogy szép simára tudjuk keverni a tésztát. Amikor már szép sima, adjuk hozzá a többi tejet is fokozatosan, közben folyamatosan keverjük. Hagyhatjuk állni 5-10 percet, és ha esetleg kicsit besűrűsödik, löttyinthetünk még hozzá pici tejet. Én a hígabb palacsinta tésztát szeretem, de ez ízlés függő.
  2. A palacsintasütőt felforrósítjuk, majd picit lentebb vesszük a lángot alatta. 1-2 csepp olajat teszünk a palacsintasütőbe, körbekenjük, majd egy kisebb szedőkanálnyi tésztát szétterítünk a sütőbe és mindkét oldalát megsütjük. (Amikor picit barnul a sütőben a tészta széle, akkor óvatosan körbelazítjuk, megfordítjuk, megsütjük a másik oldalát is. Nem szükséges minden palacsinta előtt megolajozni a sütőt, bár én mindig csepegtetek bele 1-2 csepp olajat, így egész biztos, hogy nem ég oda és könnyen kicsusszan.)
  3. A kakaós töltelékhez a kakaót és cukrot összekeverjük. A túróshoz a túrót pépesre törjük egy villával, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan összekeverjük. 
  4. A még meleg palacsintatésztákat megtöltjük a töltelékekkel és feltekerjük. Vagy háromszögre hajtjuk - ki hogy szereti. (A kakaós tölteléket érdemes még a forró palacsintába tölteni, hogy szépen el tudjon olvadni a kakaós cukor.)  

Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. A palacsinta szuper, a tálalás és a retro tányér is nagyon jó! A szám pedig nálam is nagy kedvenc, Milánnak jó ízlése van...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Lilla!
      Milán ebből a tányérból szereti enni a palacsintát... Mostanában kezd akaratos lenni (ez ezzel a korral jár - sajnos), így most már azt is megmondja, hogy mit milyen tányérból eszik, miből iszik. Ja és közben tologatja az asztalon a kisautókat! :) De annak is örülök, hogy egyáltalán így is eszik. Persze valamikor egy óriási dömpert akar az asztalra cipelni... na, azt azért már nem engedem neki. :D Egy-egy pici autót még elnézek az étkezőasztalon, no de egy dömpert! Azért mindennek van határa... :-)
      Tulajdonképpen ez a zene nekem is nagyon tetszik, de Milán tényleg bele van bolondulva ebbe a zeneszámba! :)

      Törlés
  2. palacsinta, hmm, nagyon szeretjük, sosem tudok elegendőt sütni belőle. :D nálam is érzésre megy a tésztakavarás, egy nagy, öblös tálat kell ilyenkor befognom. :)) Mi már nagyobbak vagyunk, nálunk ilyenkor (is) az ágy a terülj asztalka, nagy abroszt felterít, közepére a pacsihalom, meg köré kistálkákban a lekvár, a fahéjas cukor és a kakaós cukor, valamit 4 kistányér, és mehet a pacsiparty :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az szuper! Mármint a pacsiparty!
      Köszi, hogy benéztél! :)

      Törlés
  3. Gyerekkoromban, amikor nagymamám sütötte, mindig 1 kg lisztből keverte be a tésztát, ő is csak érzésre, nem mért semmit, mégis isteni volt! És mindig elfogyott az utolsó darabig! :) És megnyugtatlak, Csenge is mindig hoz valamit az evéshez, vagy egy könyv, vagy egy baba, vagy valamilyen apróság mindig kell legyen a keze ügyében! Legutóbb Fifi babáját ültette be maga mellé az etetőszékbe, sőt, még etetni is akarta! Képzelheted! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnyugtattál! :) Pedig mindig az volt a nevelési elvem, hogy az evés ideje alatt nincs semmi játék, sem egyéb, mert evés közben nem foglalkozunk semmivel, csak az evéssel. Aztán ez az elvben megdőlt, hiszen Milán annyira rossz evő gyerek, hogy inkább engedem neki, hadd hozzon az asztalhoz 1-2 kisautót, csak egyen már valamit! Viszont azt betartom, hogy evéskor csakis az asztalnál ülünk, nem járkálunk semerre (mert vannak ismerőseim, akik bejárják a gyerekkel az egész házat, csakhogy egyen valamit). Mivel Milán még kicsi, így azt szoktam nála alkalmazni, hogy amikor normálisan eszik, akkor az étkezőasztalnál ül az étkezőszéken, mint a nagyok. De amikor kicsit be van "indulva" és mászkálni akarna, na, akkor elő az etetőszék, beleszíjazom és úgy eszik (legalább az etetőszékből nem tud elmenni sehová:)).
      Különben van úgy,hogy Milán is odahoz valami kis plüss állatkát az asztalára és azt eteti Ő is (de engem már ez sem érdekel, csak egyen). :D

      Törlés
  4. Gabicsek! Nekem nem kéne kétszer mondani, enném ezeket a pallereket... töltelék és csokiöntet nélkül is, merthogy nekem az üres pali az első számú kedvencem :-) (aztán a Nutellás, lekváros, kakaós és így tovább :) A tányér pedig engem is levett a lábamról :-) puszik! B.csek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik a tányér... Amikor 4 éve beköltöztünk a házikónkba, akkor Anyukám konyhájából elhoztam 2-3 db ilyen tányért, mert Gabinak eleinte nem tetszett és kicsit cukkolni akartam vele, amikor elé tettem valamilyen étellel. Mostanra viszont Gabi kifejezetten imádja ezt a tányért. Milán is! :) ...és igen, Én is! :)
      Nekem igazából a kakaós pali a kedvencem, de megeszem bármilyen ízesítéssel, ami egy palacsinta tésztához való. Milánnak viszont a kakaós és túrós a nagy kedvence. Gabinak inkább a túrós a kedvence, aztán a kakaós.
      Szóval így állunk Mi paller ügyben... :D

      Törlés
  5. Milánnak van ízlése az biztos. Gondolom ezt a három palit be is hammolta gyorsan... nem csodálom, tele minden jóval!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-))) Igen, Milán nézőpontjából nézve, tényleg tele van minden jóval. :))

      Törlés
  6. Ja! És legközelebb légyszi képet prezentálni arról, amint Milán gyűri befelé a csokiöntetes palikat :-)extra zoommal a kezeire és az arcocskájára :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. B.csek, inkább ne akard látni! Bár folyamatosan szoktam törölni szalvétával a kezeit és száját, mert nem bírom látni, ahogy bemaszatol maga körül mindent az asztalon (főleg a ruháját, aztán jókedvvel megy a szőnyegre játszani csupa mancsos kézzel és ruhával... vááááá). De hiába törölgetem, azért mégiscsak gyerekből van még, így aztán ne tudd meg, hogy szokott kinézni az arca és kezei...!! Az tényleg megérne néha egy fotót! Na jó, a kedvedért legközelebb lesz - lásd kivel állsz szembe! :D De csak azért mert a legeslegjobb b.nő vagy! ;-))

      Törlés
    2. szupiiiii!!! Alig várom :-)

      Törlés
  7. A palacsinta nálunk is nagyon menő, csak egy baj van: nem szeretem sütni. Néha azért ráveszem magam, s megörvendeztetem a családot. A gyerekek kakaóval vagy mogyorókrémmel szeretik, Férjem túróval.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is pont u.ez a felállás töltelék szempontjából. Én inkább kakaós rajongó vagyok, másodjára meg jöhet a túrós... a férjemnél fordítva. :) Milánnak mindkettő.

      Törlés
  8. Nálunk is nagy kedvenc a palacsinta, ez is olyan mint a pizza, minden héten megennék. Nálunk a meggylekváros-kakaós a legnagyobb kedvenc, utána a baracklekváros, utána a túrós. Már a családnak. Én a káposztásat szeretem legjobban, jó borsosan :) - ízlések és pofonok!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a jó, hogy a palacsinta tölteléknél van választék, így mindenki kedvére/ízlésére válogathat! :D

      Törlés
  9. Jó ízlése van a kis Milánnak:) Nálunk is nagy kedvenc a palacsinta, de nekem a palacsintasütés az olyan, mint a fogorvos, húzom-halasztom, míg csak lehet:) Guszta nagyon a csokival:)

    VálaszTörlés
  10. Helyes, jó ízlése van!! :) Nálunk is nagy kedvenc, csak jó sok legyen belőle. :)))

    VálaszTörlés
  11. Szia Gabi! Nagyon tetszik az oldalad es mar sok mindent ki is nyomtattam magamnak! Koszi!;))
    A palacsinta tesztaba en soha nem szoktam cukrot tenni mert akkor tuti, hogy leragad!:(( Az adgolassal pedig regebben mindig bajban voltam mert valahogy sosem sikerult eltalalni az aranyt de kesobb ossze hoztam.:))
    Az en receptem amibol kb. 15 db jon ki, ha nem baj megosztanam:
    -2 tojas
    -20 dkg liszt
    -2,5 dl tej
    -csipet so
    -kb. 1 dl olaj majd miutan ezt jol kivertem hozza ontok meg 2,5 szodavizet. Tehat fele tej es fele szoda.
    Nekem ket kisfiam van 6 es 3 evesek es ok eleg sokszor igenylik, hogy sussek nekik.:)) Szerencsere szeretem sutni.;))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy tetszik az oldalam, köszönöm szépen. Ha elkészítetted azokat, melyeket kinyomtattál, akkor jelezd majd, hogy ízlett, jó? Remélem minden ízleni fog a kisfiaidnak, illetve Nektek!?

      Dehogy baj, nyugodtan leírhatod, hogyan szoktad készíteni a palacsintát, örülök, hogy megosztottad velem! :) Milán is gyakran igényli a palacsintát, én is szeretem sütni, ami furcsa, mert sokan nem szeretnek a palacsintasütés mellett állni. :) Nekem nincs vele bajom...

      Örülök, hogy meglátogattál, gyere máskor is! :)

      Törlés
  12. Elkészítettem a palacsinta tésztát, a te javaslatod szerint.Tökéletes lett az elsőtől az utolsóig mind!Köszi a receptet ismét!😊

    VálaszTörlés
  13. B.-né Badics Judit2018. március 13. 11:31

    Elkészítettem a palacsinta tésztát a te javaslatod szerint. Tökéletes lett az elsőtől az utolsóig mind. Köszi a receptet ismét!😊

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban