Lekváros-mákos sütemény (házi szilvalekvárral)
Kellemesen édes, szolidan mákos, könnyen elkészíthető, egyszerű sütemény. Na és persze a házi szilvalekvár még "dob" rajta egyet (melyet Anyukámmal főztünk tavaly ősszel). Bevallom, először nem nagyon tetszett a süteményes könyvben ez a süti, de mivel "mákom volt", vagyis az itthoni "raktárkészletet" ki akartam üríteni mák szempontjából és ma csak egy egyszerű süteményt akartam sütni, emiatt készítettem ezt. ...és nem csak azért írom, hogy szép végszó legyen erről a sütiről, de kellemesen csalódtam, mert amilyen egyszerű, olyan finom! Ráadásul a tésztája is olyan kellemes tapintású, könnyen kezelhető gyúrás közben.
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
25 dkg vaj (esetleg margarin)
20 dkg porcukor
fél kávéskanál fahéj
15 dkg darált mák
1 tojás
Töltelék:
kb. 5 dkg szilvalekvár
Elkészítés:
1. A lisztben elkeverem a porcukrot, a fahéjat és a mákot, elmorzsolom benne a puha margarint, hozzáadom a tojást és jól összegyúrom. (ne legyen túl lágy a tészta - ha nagyon lágy, akkor gyúrok hozzá még pici lisztet)
2. Enyhén lisztezett felületen kinyújtom kb. 1 cm vastagra, négyzeteket vágok, melynek közepébe szilvalekvárt teszek. Kis golyókat formálok belőle > lehet golyó formájúra is hagyni, vagy tenyérrel óvatosan picit laposra nyomni (nehogy a lekvár kifolyjon belőle) - kinek hogy tetszik.
3. Sütőpapíros tepsibe rakom és előmelegített sütőben 210 fokon alsó-felső sütéssel kb. 25 percig sütöm.
Tálaláskor porcukorral megszórom.
Jó étvágyat!
Biztos nagyon finom!!
VálaszTörlésFinom lehet, és megcsinálni sem bonyolult :)
VálaszTörlésJaj de jól néz ki!Kérek szépen egyet! :)
VálaszTörlésTényleg egyszerű és biztosan finom is! Nekem is van még mákom, de a család letiltott ! :((
VálaszTörlésMeglásd lesz még nekünk melegünk! :))
Ez nagyon szuper! Mákrajongóként mintha nekem találták volna ki! :)))
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, biztosan finom is! Küldhetnél nekem is belőle...:)
VálaszTörlésEz nagyon jó kis recept és pont a héten vettem mákot, úgy hogy nekem is mákom van:) Hétvégén kipróbálom, köszi:) Imádjuk a mákot.
VálaszTörlésNa hogy ez mennyire jó dolog!!!
VálaszTörlésNagyon guszták!
VálaszTörlésEz nagyon tetszik! Egyszerű és nagyszerű. Nagyon ritkán sütök mákkal, mert nem kedveli rajtam kívül senki, de ebben a sütiben lehet, ki sem szúrnák:-)
VálaszTörlésElőször azt hittem, hogy valami komplikáltabb, de tényleg nagyon egyszerű, és nagyon finom lehetett. Holnapra már igazi tavaszi időt jósoltak, biztosan a kedved is jobb lesz.:)
VálaszTörlésDe guszta! Egy a bibi, nincs házi szilvalekvárom...De sajnálom! Szívesen kóstolnám!
VálaszTörlésKÖSZÖNÖM SZÉPEN A KEDVES HOZZÁSZÓLÁSOKAT! :)
VálaszTörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésNézz be hozzám kérlek ha van egy kis időd egy díjat szeretnék átadni!
Kata
Megyek Kata és köszönöm szépen! :)
TörlésA házi szilvalekvárnak nincs is párja!!
VálaszTörlésTényleg nincs! :)
TörlésMivel a csirkemellet pillanatok alatt összedobtam az őzgerincbe /:-)/, maradt időm kipróbálni ezt a sütit is. Fergeteges ! Ez egy idézet a férjemtől :-). (pedig nem volt elég kemény a lekvár, így egy kicsit szétfolytak a sütik, de tényleg nagyon finom lett)
VálaszTörlésJó, hogy kipróbáltad, mert magamtól én sem csináltam volna meg ! köszi
De jó, hogy ezt a kis egyszerű mákos-lekváros sütit is megsütötted! Néha tényleg a legegyszerűbb sütik is csodákra képesek. Emlékszem, ez a süti nagyon kellemes csalódás volt számomra, annyira finom lett, hogy csak néztem. :) Örülök, hogy a férjednek is ennyire ízlett. :)
TörlésSzia Gabriella!
VálaszTörlésKiprobaltam ezt a makos receptet de valamiert nem sikerult kinyujtani, esett szet az egesz. Valamit rosszul csinaltam? pontosan kimertem minden hozzavalot...
Koszi,
iza
Szia Iza! De sajnálom, hogy nem sikerült! :( Pedig én akárhányszor készítem itthon, nekem mindig olyan könnyű dolgozni a tésztájával, de tényleg. Épp azon szoktam gondolkodni, hogy milyen jó kis tésztája van, nem ragad, de nem is száraz. Lehet, hogy a tied picit szárazabbra, morzsalékosabbra sikerült, szerintem emiatt esett szét. Nekem ezekkel a hozzávalókkal jól szokott sikerülni és végül olyan finom kis omlós sütikét kapok. Ha van kedved kipróbálni még egyszer, akkor icipicit lágyabbra hagyd a tésztát - ne legyen ragacsos, de jó lágy legyen > könnyű legyen gyurmázni a kezeddel :) és nyújtáskor inkább meglisztezed a munkafelületet, hogy jól lehessen nyújtani és ne ragadjon rá a táblára/asztalra/pultra (vagy ahol nyújtod).
TörlésSzia Gabriella !
VálaszTörlésMegcsináltam életem első csigáját, egyszerűnek tűnt ( nekem ) és az is volt :-), nem vagyok egy nagy konyhatündér, de nekem is sikerült :-) és nagyon finom lett, köszönöm a lehetőséget.Tennék fel képet is ha tudnám hogy kell :-), nem lett olyan szép mint a tied, de elsőre tökéletes :-)
Szia Krisztián!
TörlésÖrülök, hogy jól sikerült a csiga és ízlett. Köszönöm, hogy megírtad. :)
Képet a faceook oldalamra tudsz feltölteni, ott ahol írva van, hogy képek feltöltése. Örömmel fogadok a fotókat...
További jó sütést kívánok Neked!
Gabriella