2012. január 25., szerda

ALMATORTA

Ma van Apukám születésnapja, emiatt készült az almatorta. Mivel neki a kedvenc süteményei a linzer és az almáslepény, ezért úgy gondoltam, hogy elkészítem szülinapjára a kettő keverékét. Ő ugyanis az ilyen klasszikus süteményeknek/tortáknak jobban örül, mintha valamilyen krémes jellegű tortát készítenék. 
Ez a torta nagyon-nagyon finom és ezzel nem túlzok egy cseppet sem! :) Amikor délután kisült, a férjem pont itthon volt és az orra rögtön odacsalogatta a tortához. Egyfolytában azt mondogatta, hogy milyen nagyon kellemes és finom illata van. Már alig várta, hogy este átmenjünk Apukámat köszönteni tortástól, és hogy végre megkóstolhassuk. :)
Amikor a torta fölé hajolunk, akkor tényleg annyira kellemes citromos, almás, mazsolás, rumos, vaníliapudingos illata van, hogy az ember képtelen ellen állni neki. Aztán amikor végre megkóstolhattuk... hmmm... mennyei, kész ízkavalkád > keveredik a savanykás, édeskés, citromos, pudingos íz - hol az egyiket érezni jobban, hol a másikat... Tényleg nem túlzok, ha azt írom, hogy csodálatos! 




Hozzávalók a tésztához: 
26 cm-es tortaformához
 30 dkg liszt
 15 dkg porcukor
 20 dkg margarin
 1 tojás
 fél citrom reszelt héja
 csipet só

Töltelékhez:
 1 kg savanykás alma (kb. 8-9 közepes méretű alma)
 8 dkg mazsola
 8 dkg kristálycukor
 1 citrom leve
3 evőkanál rum
 (ennek híján én 1 evőkanál rumaromát tettem bele)
1 kávéskanál őrölt fahéj
 1 dl tej
 fél rúd vanília 
 (lehet helyettesíteni 1 cs. vaníliacukorral)
 2 evőkanál vanília puding
2 tojás


Elkészítés:
1. A lisztet összekeverem a porcukorral, hozzáadom a darabkákra vagdalt margarint, a tojást,  csipet sót, a reszelt citromhéjat, majd sima tésztává gyúrom, cipót formálok belőle és alufóliába csomagolom, két órát a hűtőben pihentetem.
2. Az almát megmosom, meghámozom, magházát kivájom és vékony szeletekre vágom.
3. Összekeverem a megmosott mazsolával, kristálycukorral, rummal, citromlével, őrölt fahéjjal. 
4. A tésztát kb. 4 mm vastag lappá nyújtom, kibélelem vele a tortaformát úgy, hogy az oldalát is teljesen fedje. (a formát előtte kivajaztam és liszteztem) 
5. A maradék tésztát csíkokra vágom.
6. Az almakeveréket a kibélelt tortaformába öntöm, elsimítom.
7. A tejet összekeverem a vaníliás pudinggal, a tojásokkal, a fél rúd vanília kikapart közepével, majd az almás "cucc" tetejére öntöm.
8. A tésztacsíkokkal berácsozom a torta tetejét és megkenem tojással.
9. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt aranybarnára sütöm. 
Megjegyzés: Az első 20 percig légkeveréses programon sütöm, és amikor kezd picit barnulni a torta/tészta teteje, akkor letakarom lazán alufóliával, hogy ne égjen meg felül, de azért a belseje tudjon tovább sülni - így az utolsó 20-25 percig letakarva alsó-felső sütéses programon sütöm tovább.
10. A formában hagyom kihűlni és csak akkor szeletelem fel, amikor már teljesen kihűlt. 


Jó étvágyat!

21 megjegyzés:

  1. Isten éltesse apukádat nagyon sokáig!
    Nagyon szép guszta a tortád amit készítettél! Nagyon finom lehetett biztos volt sikere örült apukád!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon sok boldog szülinapot kívánok Apukádnak! A torta pedig nagyon guszta, érzem is az illatát! Finom! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta lett a tortád, felvettem az elkészítendők listájára. Köszi a receptet. Édesapádnak pedig boldog szülinapot és jó egészséget kívánok!

    VálaszTörlés
  4. Hú ez nagyon jól néz ki. Jó ünneplést és boldog születésnapot apukádnak!

    VálaszTörlés
  5. Boldog Szülinapot Apukádnak:) Fantasztikus tortát készítettél neki, gratulálok:)

    VálaszTörlés
  6. Először is Isten éltesse Apukádat sokáig szerető családja körében :)!!
    Nem vagyok nagy almarajongó, de ahogy elolvastam a tortád leírását, szinte éreztem a finom illatokat. Ügyesen elkészítetted ezt az ünnepi sütit, gyönyörű is és isteni lehetett. Gratulálok :)!!

    VálaszTörlés
  7. Csatlakozom a jókívánságokhoz és gratulálok a gyönyörű tortához! :)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Lányok! Köszönöm szépen a jókívánságokat Apukám nevében is! A torta nevében pedig a dicsérő szavakat. :) Örülök, hogy benéztetek hozzám! :-)

    VálaszTörlés
  9. A torta nagyon finom, boldog szülinapot Édesapádnak és egyúttal szeretettel meghívlak Gabriella egy eseményre
    , melyen jutalmat kapsz tőlem sikeres blogolásod fáradozásaiért :)

    VálaszTörlés
  10. Gabriella ez fantasztikus lehet!! Nagyon örülhetett Apukád, hogy így készültél! Boldog születésnapot utólag neki!!! :)

    VálaszTörlés
  11. De hühü vagyok a lényeget lehagytam a fotóid csodásak, látom egyre több időd van! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Barbi, igazán elismerés tőled ilyen bókokat kapni, köszönöm. :) A képeket igyekszem akkor készíteni, amikor a férjem itthon van és tud vigyázni Milánra addig, amíg Én fotózom a "kis csodáimat". :) Persze nem mindig tudok olyankor fényképezni, amikor a férjuram itthon van, olyankor kapkodás az egész. Viszont akár hiszed, akár nem... itthon van-e férjem és játszik Milánnal, vagy nincs itthon és fotózás közben Milánra kell ügyelnem, le ne rámolja az előkészített asztalt a képekhez, a lényeg az, hogy eddig még soha egyetlen képnél sem fordult az elő, hogy nyugodt körülmények között fényképezzek. Mindig pont akkor jön valaki, vagy pont akkor kopog valaki a bejárati ajtón, vagy akkor telefonálnak, vagy hirtelen mennem kell valahová és kapkodni kell a képekkel... Épp azon gondolkodtam, hogy vajon egyszer lesz olyan alkalom, amikor nyugodtan fényképezhetem a süteményeimet és nem kell kapkodnom közben??? Szóval ahhoz képest tényleg elég normálisak a képek. :-)

      Törlés
  12. Hát ez nem piskóta:-) El is hiszem, hogy nem túlzol a finomságát illetően. Sok mindent forgatok a fejemben, valami hasonlót is tervezek. Csak lassan válnak valóra:-) De majd ide jövök a receptért!
    Apukádat pedig Isten éltesse sokáig!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gerdi! Köszönöm Apukám nevében is! Oké, gyere a receptért, szívesen látlak, és örülök, hogy tetszik a torta! :-)

      Törlés
  13. Én most tévedtem ide,és nagyon-nagyon tetszik!!!!Praktikus,gyorsan készülő,világos leírások és szép fotók! Gratulálok szívből!Zsóka

    VálaszTörlés
  14. Én nemrégen tévedtem ide azaz almatorta receptet kerestem,és ide hozott jó sorsom.Elkészítettem már 2x,a családom kedvence lett.Persze az enyém is.Köszönet a finom receptért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nyanyus! Örülök, hogy hozzám tévedtél. :) Ez az almatorta az én családom kedvence is lett, mert tényleg annyira finom. ...és azok az illatok sütés közben... :)
      Köszönöm szépen, hogy megírtad.

      Törlés
  15. imádom,már vagy hatodszorra készítem el!:)) bár nekem valamiért ki szokott folyni a leve.. szerintem holnap msfélszeres tésztát csinálok,hogy vastagon fedje a tortaformám alját. köszönöm a receptet. a másik nagy kedvencem tőled a túrós alapú kakaóscsiga, na az is mindig sikert arat.

    VálaszTörlés