Túrós-sajtos kosárkák

Két éve sütöttem utoljára ezt a süteményt Anyukám névnapjára > azóta valahogy elfeledkeztem róla. Valószínű azért, mert már annyi receptem van, hogy hiába sütök süteményt minden héten (sőt, általában hetente kétszer-háromszor is), mégis elfeledkezem arról, miket tartalmaz a receptgyűjteményem...  Valamelyik nap viszont nézegettem ezt a margarinos sütemény könyvet, ott megláttam a túrós kosárkát, és eszembe jutott, milyen finom is! Rögtön arra gondoltam, hogy meg kell sütnöm a kisfiam születésnapjára is. :-)




Hozzávalók a tésztához:
- 10 dkg vaj (vagy margarin)
- 2 dkg élesztő
- 30 dkg finomliszt
- 5 dkg reszelt trappista sajt
- 2 tojás
- 1 evőkanál tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg tehéntúró
- 1 dl tejföl
- 3 tojás
- 10 dkg reszelt füstölt sajt
- só
- őrölt fekete vagy színes bors

A forma kikenéséhez:
- kb. 2 dkg vaj (vagy margarin)

A tetejére:
- 10 dkg reszelt füstölt sajt


Sütés előtti állapot


Elkészítés:
1. A margarint és az élesztőt a liszttel elmorzsolom, majd a sajttal, a tojással és annyi tejföllel összegyúrom, hogy jól nyújtható tészta legyen belőle. Enyhén meglisztezett gyúrólapon 3-4 mm vékonyságúra elnyújtom, majd egy kb. 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. (A kimaradó részeket újra összegyúrom, kinyújtom és kiszaggatom.)
2. Kb. 35-40 db kosárkaformát margarinnal kikenek, majd a tésztával kibélelem.
3. A töltelékhez a túrót áttöröm, a tejföllel meg a tojásokkal simára keverem. A reszelt sajtot hozzáadom, megsózom, megborsozom. (Nem kell félni a fűszerezéstől, mert a süti tésztájában nincs só, úgyhogy lehet bátrabban sózni és borsozni, hogy finom íze legyen a süteménynek a végén.) 
4. A tölteléket egyenletesen a kosárkákba töltöm, a tetejükre reszelt füstölt sajtot szórok, majd a kis formákat egy tepsibe teszem. 
5. Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütöm (sima sütőben 200 fokon 20 percig).




Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Ez nagyon finom lehet, még csak édesnek sütöttem ezt a fajta kosárkát! Guszta nagyon! Kisfiadnak mikor van a szülinapja? Istenke éltesse nagyon sokáig.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Éva, tényleg finom! Holnap lesz a nagy a nap > köszönöm Milán nevében is! :)

    VálaszTörlés
  3. Hát, akkor boldog szülinapot Milánnak! A sajtos kosárkáidat meg viszem, mert az enyémek is imádni fogják. :)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűségesek:) Nekem is vannak ilyen kis formáim, anyukámé volt, ő gyakran sütött kosárkát, de mindig édeset. Nagyon tetszik a recepted és a képeidis szuperek:)Boldog Szülinapot Milánnak:)

    VálaszTörlés
  5. Sok boldog szülinapot a kisfiadnak, Gabriella!:)

    Ilyen kosárka-formáim nekem is vannak, de már nagyon régen nem használtam őket. De nem tudom, miért:) A sütid pedig nagyon guszta lett:)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen mindenkinek a felköszöntést Milán nevében is > kedvesek vagytok! :)
    Petra: örülök, hogy megtetszett a receptem > majd "jelezd", ha megsütötted! :)
    Trollanyu: Ismerem az édes receptjeit is a kosárka formának (legalábbis egyet-kettőt biztosan > általában még a diós-lekváros formáját szoktam sütni). Örülök, hogy Neked is tetszik a receptem és a képeim, jól estek szavaid! :)
    Roza: Köszönök Neked is mindent! ...és ha már rég használtad a kosárka formáidat, akkor elő vele > biztos Te is megfeledkeztél róluk egy picit, mint ahogy Én is. :) Ha újra használod őket, akkor légy szíves oszd meg velünk is! :)

    VálaszTörlés
  7. Gabicsek... őszintén szólva eddig el sem tudtam képzelni sósan a kosárkát... de ahogy elnézem a képeket, szerintem ezt előbb-utóbb nekem is ki kell próbálnom. Milánt pedig Isten éltesse sokáig! Puszik, B.csek

    VálaszTörlés
  8. Nagyon boldog szülinapot a kicsi Milánnak!
    Ez a sós kosárka pedig nagyon jó ötlet, mert én is sütöttem, de édesen, na legközelebb biztosan kipróbálom sós töltelékkel.
    A fotók gyönyörűek! :D

    VálaszTörlés
  9. B.csek: Igen, ki kell próbálnod sósan is a kosárkát! :)
    Barbi: Örülök, hogy tetszenek Neked a képeim > egy ilyen profi fényképésztől, mint Te, nagy dicséret ám! :)

    Mindkettőtöknek köszönöm Milus felköszöntését! :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban