Tejfölös gombapörkölt nokedlivel

Egy nagyon gyorsan elkészíthető, egyszerű vacsora a rohanós hétköznapokra. Ráadásul igen laktató is. Valószínű mindenki ismeri, és mindenki elkészítette már, aki szereti a gombát. 
A gombaimádók friss gombából szeretik, mint ahogy a férjem is - ebben az esetben kicsivel több ideig tart az elkészítése. A közepesen gombakedvelők, mint például én vagy a két kisfiam, inkább üveges (vagy konzerv) gombából készítve szeretik ezt az ételt. Ráadásul az utóbbi verzió tényleg pillanatok alatt elkészül, mert nem kell tisztítani a gombát, és hamarabb megfő. 




Hozzávalók:
1 közepes vagy nagyobb fej vöröshagyma
1 üveg / konzerv gomba (nettó tömeg kb. 230-250 g)
só ízlés szerint
őrölt fekete bors ízlés szerint
őrölt csemege paprika ízlés szerint
1 kis doboz tejföl (kb. 200 g)
kevés zsír vagy olaj

4 tojás
1-2 csipet só
liszt


A Pöttyös Otthon webáruház termékei megvásárolhatók az alábbi linkre kattintva:

 

Elkészítés:
  1. A megtisztított/megmosott és apróra vágott hagymát egy lábasban kevés  zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk, majd fűszerezzük ízlés szerint: só, bors, paprika. 
  2. Beletesszük a lecsöpögtetett gombát és felöntjük egy kevés vízzel - épp csak annyival, ami ellepi. Főzzük, néha megkeverjük. Ha közben szükséges még hozzá víz, önthetünk hozzá egy keveset, majd belekeverjük a tejfölt is, összefőzzük.
  3. Közben egy közepes fazékban vizet főzünk a nokedlinek. 
  4. A tojásokat 1-2 csipet sóval és annyi liszttel összekeverjük gyors mozdulatokkal csomómentesre, hogy egy nyúlós, ragacsos nokedli tésztát kapjunk. A liszt mennyisége attól függ, hogy ki milyen állagú nokedlit szeret: valaki a lágyabbat szereti, míg mások a keményebb nokedlire esküsznek. 
  5. Ha a víz felforrt, beleszaggatjuk a nokedlit, megfőzzük, majd leszűrjük. 
  6. Ha a gombapörkölt elkészült és a szaftja kellően besűrűsödött, elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a kifőtt nokedlit és összekeverjük.
Tipp: Mivel a két kisfiaim csak az üveges / konzerv gombát szereti, mi többnyire ebből készítjük, de természetesen friss gombával is lehet készíteni. Friss gombával kicsivel több ideig tart az elkészítése.  

 



Jó étvágyat!  

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban