Sajtos-tejfölös tepsis karaj

Szűk 1 óra alatt elkészíthető, nagyon egyszerű étel, amivel tulajdonképpen csak pár perc a munka, a többit a sütő végzi. A végeredmény egy nagyon ízletes, omlós húsétel. Csak pár hozzávaló kell + az alapvető fűszerek, mégis ebből a kevés összetevőből is annyira finom vacsorát vagy ebédet lehet készíteni egy kis párolt rizzsel. Vagy bármi más körettel, amit szeretünk. Rohanós hétköznapokon is remek vacsora ötlet, de hétvégi ebédnek is tökéletes. Sőt, ünnepnapokon is megállja a helyét. 




Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
kb. fél bögre liszt
1 evőkanál őrölt csemege paprika
só ízlés szerint 
őrölt fekete bors ízlés szerint
20 dkg tejföl (1 kis doboz: 200 g)
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
15-20 dkg szeletelt bacon
1 dl fehérbor
15 dkg reszelt félkemény sajt (trappista, pannónia, cheddar stb.)


M E G J E L E N T  A  MÁSODIK SÜTEMÉNYES KÖNYVEM!
Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:




Elkészítés:
  1. A megmosott/megtisztított karajt kb. 1 cm vastag szeletekre szeleteljük, majd enyhén kiklopfoljuk. (Ha valaki vékonyabban szereti a húst, lehet vékonyra kiverni.) A szeletek széleit néhány helyen picit bevágjuk, majd mindkét oldalát kicsit megsózzuk, borsozzuk.
  2. A lisztet összekeverjük az őrölt paprikával, majd megforgatjuk benne a hús szeleteket.
  3. A megtisztított/megmosott hagymát apróra vágjuk. A tejfölt összekeverjük az olajjal, picike sóval, borssal és az apróra vágott hagymával.
  4. A bacon szeleteket letesszük sorban a tepsi aljára, erre sorba tesszük a húst, melyet meglocsolunk a borral, majd egyenletesen bevonunk a hagymás tejföllel, rászórjuk a tetejére a reszelt sajtot.
  5. Előmelegített 190 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 40 percig sütjük.
  6. Párolt rizzsel tálaljuk.
Tipp: 
  1. Ha nagyon sós bacont vásároltunk, akkor bánjunk óvatosan a hús és tejföl további sózásával, nehogy elsózzuk az ételt!
  2. Párolt rizs helyett bármivel tálalhatjuk, amit szeretünk és el tudunk képzelni hozzá.
  3. A fehérbor helyett használhatunk vizet is. Bár a bor kicsit pikánsabbá teszi, de nem nélkülözhetetlen.

Munkafolyamat

     







Jó étvágyat! 

Megjegyzések

  1. Nagyon finom lett, máskor is megsütöm! Köszönet a receptért! 🙂

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gabi! Szerinted tarjából is elkészíthető? És lefeded a sütés elején? Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt az ételt nem szoktam lefedni alufóliával, hogy szépen meg tudjon pirulni a sajt a tetején. Elkészíthető tarjából is. Ha gondolod, a sütés elején lefedheted.

      Törlés
  3. Kedves Gabriella! Nem kell lefedni alufóliával a tepsit?





    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kati, ennél a tepsis ételnél nem szoktam lefedni alufóliával a tepsit, hogy szépen meg tudjon pirulni a tetején a sajt.

      Törlés
  4. Nagyon jó recept, ki fogom próbálni! Köszönöm majd írok róla milyen lett,s mennyire ízlett a családnak!!

    VálaszTörlés
  5. A bort mivel tudnám helyettesíteni?

    VálaszTörlés
  6. Kedves Gabicsek.Csirkemellel is lehetne készìteni?

    VálaszTörlés
  7. Szia,Milyen bort használtál? Édes vagy száraz?Köszönöm ☺️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Edina!
      Az ételekhez általában száraz bort szoktam használni.

      Törlés
    2. Kedves Gabi.
      Ha több rétegbe készíttem akkor gondolom úgy csináljam, hogy bacon ,hús,bacon, hús, és csak a végén tegyem a tejfölt és a sajtot rá.
      Jól gondolom?
      Köszi előre is

      Törlés
    3. Igen, ha több rétegben szeretnéd készíteni, akkor így készítsd, ahogy leírtad. Csak utoljára a tejföl és a sajt.
      Jó sütést! :)

      Törlés
  8. Nagyon finom. Köszönöm szépen.
    Zsuzska

    VálaszTörlés
  9. Kedves Gariella!
    Az alján a bacon átsül teljesen, vagy inkább marad nyersebb?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban