Mini kakaós csiga - élesztő nélküli kefires tésztából

Ma kis kakaós csigákat sütöttem élesztő nélküli kefires tésztából. Nagyon finom és puha ez a tészta, beleszerettem! Mivel élesztő nélkül készül és nem kell keleszteni, az elkészítési ideje is nagyon rövid. A tésztából összegyúrás után azonnal készíthetjük a finomságokat, de ha fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe 1 éjszakára és csak másnap reggel nyújtjuk, formázzuk, töltjük, sütjük, úgy is tökéletes lesz.
Variáljátok bátran ezt a tésztát, mert tényleg nagyon jó!




Hozzávalók a tésztához:
kb. 36 darab mini csigához
250 ml kefir
40 dkg finomliszt
1 tojás
2 evőkanál olaj
2 dkg vaj
3 csapott evőkanál kristálycukor
1 csipet só
1 csapott teáskanál szódabikarbóna

A töltelékhez:
kb. 4 dkg puha vaj
3 púpos evőkanál porcukor
1 evőkanál kakaópor


M E G J E L E N T  A  MÁSODIK SÜTEMÉNYES KÖNYVEM!

Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

     

Elkészítés:
  1. A kefirt, tojást, cukrot, sót, szódabikarbónát egy tálba tesszük, összekeverjük és 5 percig állni hagyjuk (valószínű, hogy elkezd kicsit buborékozni). Hozzáadjuk az olajat, vajat és a lisztet is, összegyúrjuk. Jó lágy tésztát kell kapnunk, de ne ragadjon nagyon! Pici liszt vagy olaj hozzáadásával korrigáljunk az állagán. Letakarva 20-30 percig pihentetjük.
  2. A tésztát 2 egyenlő gombóccá alakítjuk. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket 5 mm vastagra, kb. 25 cm széles téglalapra (a hossza nem tudom mennyi, de ha mini csigákat szeretnénk, akkor a szélessége ne legyen több 25 cm-nél!). 
  3. Egyenletesen megkenjük a puha vaj felével és megszórjuk a kakaópor+porcukor keverékének felével. Kb. másfél cm széles csíkokra vágjuk és mindegyik csíkot szorosan feltekerjük. 
  4. A kis csigákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. A másik tésztagombóccal ugyanígy járunk el: kinyújtjuk, töltjük, csíkokra vágjuk, felcsavarjuk, tepsibe tesszük.
  5. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű sütőtől függően eltérhet! A lényeg, hogy a tészta inkább kicsit világos maradjon, ne süssük túl! Amikor az oldalai, teteje kezd szépen pirulni, vegyük ki a sütőből, akkor is, ha a közepe megnyomva még puha!)
  6. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp: A tésztából összegyúrás után azonnal készíthetjük a finomságokat, de ha fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe 1 éjszakára és csak másnap reggel nyújtjuk, formázzuk, töltjük, sütjük, úgy is tökéletes lesz.

A munkafolyamatok képekben

  



Jó étvágyat! 

Megjegyzések

  1. Szia! Csak kefírrel lehet készíteni? Görög joghurtom van itthon. Az is jó lehet esetleg hozzá? Köszönöm

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban