Sajtos mini pogácsa (trükkös pogácsa)

Könnyű tésztájú, puhán omlós pogácsa - még másnap is! Reggelire, tízóraira, uzsonnára, szilveszterre... vagy amikorra csak szeretnénk! ...és tényleg érdemes rögtön dupla adaggal sütni, mert ez is az "állandóan rá lehet járni" vagy a "nem lehet abbahagyni" kategóriába tartozik. 😊
Tegnap délben sütöttem, de még ma délután is annyira finom omlós volt. Milán "trükkös pogácsának" nevezte el, mert a sajt nem a tetején van, hanem a tésztájában. Emiatt a tésztában jól elkülönülnek a rétegek... nagyon finom!!




Hozzávalók:
kb. 55 darabhoz
50 dkg finomliszt átszitálva
kb. 1 dl langyos víz
3 dkg friss élesztő
1 csapott teáskanál kristálycukor
2 csapott teáskanál só (vagy ízlés szerint)
12,5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
10 dkg zsír (sertés, liba, tyúk vagy kacsa zsír)
2 tojássárgája
20 dkg félkemény reszelt sajt (trappista, gouda vagy cheddar stb.)

 + a tetejére 1 tojássárgája és 1 teáskanál tej/víz keveréke


A pöttyös kézműves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:

  1. A langyos vízben simára keverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk.
  2. A lisztben elkeverjük a sót és 10 dkg reszelt sajtot, belemorzsoljuk a vajat és zsírt, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a felfuttatott élesztőt és bedagasztjuk a tésztát. (Jó lágy tésztánk legyen, de ne ragadjon! Pici liszt vagy langyos víz hozzáadásával korrigáljunk az állagán, ha nem megfelelő!)
  3. Az összeállított tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra kb. 7-8 mm vastagra, hintsük meg egyenletesen a maradék 10 dkg reszelt sajttal, majd hajtsuk bal oldalról jobb felé 2/3 részig, erre rá jobb oldalról, és ugyanígy alulról felfelé 2/3 részig, majd felülről erre rá. Tehát így 9 réteget kapunk. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával vagy folpackkal lazán és hagyjuk pihenni 40-45 percig.
  4. Pihentetés után nyújtjsuk ki 2 cm vastagra, éles késsel rácsozzuk be a tetejét, majd szaggasuk ki egy apró pogácsa szaggatóval. (A szaggató átmérője kb. 2,5 cm, így kapunk apró pogácsákat, de nyugodtan lehet nagyobb pogácsa szaggatóval is kiszaggatni.)
  5. A lemaradó tésztarészeket gyúrjuk össze, ismét nyújtjsuk ki, rácsozzuk be, szaggassuk ki. 
  6. A pogácsákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk (hagyunk közöttük kb. 1,5 cm távolságot, mert kelni fognak sütés közben). A tetejüket lekenjük a tojássárga-víz/tej keverékével, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 12-13 percig aranybarnára sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)

Tipp: A megmaradt 3 tojásfehérjét fagyasszuk le egy kis tálkában, felhasználhatjuk süteményhez, habcsókhoz, pavlovához legközelebbi sütéskor. 

Jó étvágyat! 


...és egy fotó az idei karácsonyfánkról 💚🎄

  
 
      

Minden évben teszek ki egy fotót a karácsonyfánkról ide a blogomra (hogy meglegyen nekünk emlékbe), ezért ez az idén sem marad el. 
A fenyőt Milán választotta. Mindig együtt négyen díszítjük fel, most is így történt: Milán és Zalán díszítették a férjem segítségével Szenteste délutánján. Mivel én épp azelőtt porszívóztam fel "kutyafuttában" az egész házat, kicsit elfáradtam, így én most csak a kanapén ülve adogattam nekik a díszeket. Közben néztem, hogy a két kisfiam mennyire boldogan és izgatottan díszítik a fenyőt. Olyan aranyosak voltak! 💚 
A díszek fehér-ezüst színben pompáznak. Jövőre más stílust kap az egész lakásunk belül, így ez a szín összeállítás jövő karácsonykor jobban fog mutatni a lakásban. A teljes lakberendezést már szép lassan tervezgetjük, nézegetjük (üzletekben, interneten) - főleg én. 
 

Megjegyzések

  1. A zsirtól lett omlós és puha. 😊

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gabriella!
    Boldog Új Évet kívánok!
    Nagyon szuperek a receptek,sokat kipróbáltam már.
    Most úgy szeretnék pogit sütni hétvégére,hogy pénteken,legyúrom,kiszaggatom,szombat reggel csak sütni szeretném!
    Erre melyik lenne a legideálisabb recept?
    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Boldog Új Évet! 😊
      Ezt a pogácsát készítheted így, ahogy írod.
      Jó sütést!

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban