Epres diós süti

Ha egy különleges, mégis egyszerűen elkészíthető süteményt szeretnétek, akkor ezt készítsétek el feltétlenül, mert csoda finom! ...és tényleg elkészíthető szűk 1 óra alatt. Puha, diós, piskóta jellegű tészta, tejfölös-tejszínhabos krém és sok-sok eper

Péntek este a szüleimnél vacsoráztunk, hozzájuk vittük ezt a sütit és vacsora után el is fogyasztottuk az egészet. Még jó, hogy minden este megyünk vacsora után a szokásos családi sétára, így legalább ezen az estén is jól 'lesétáltuk' a sok finomságot. :)




Hozzávalók a tésztához:
kb. 20x30 cm-es tepsihez
4 dkg finomliszt
1 evőkanál instant kávépor
10 dkg őrölt dió
10 dkg őrölt mogyoró (én most zabpehelyliszttel helyettesítettem)
5 tojás
1 csapott teáskanál sütőpor
10 dkg kristálycukor

A krémhez:
3 dl sűrű tejföl
10 dkg porcukor
3 dl cukrozatlan tejszín
1 csomag habfixáló

A tetejére:
kb. 40 dkg eper
néhány szem dióbél vagy natúr (sótlan) mogyoró   


A süteményes könyvem megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

      

Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és kibéleljük sütőpapírral a tepsit vagy enyhén kivajazzuk/lisztezzük.
  2. A darált dió, darált mogyorót (nálam zabpehelylisztet) és a sütőport összekeverjük. Az instant kávét elkeverjük 2 evőkanál forró vízzel.
  3. A tojásokat ketté választjuk: a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a vízzel elkevert instant kávét is. A fehérjehabból rákanalazunk keveset, hozzáadjuk a lisztes-diós keveréket, jól összekeverjük. Végül óvatosan hozzákeverjük a többi tojáshabot is. 
  4. A tésztát a tepsibe simítjuk és előmelegített 170 fokos, légkeveréses sütőben kb. 12 percig sütjük. (A sütési idő eltérhet a sütőtől függően, ezért végezzünk tűpróbát!)
  5. A megsült tésztát süteményrácsra borítjuk, levesszük róla a sütőpapírt és hűlni hagyjuk!
  6. A krémhez kikeverjük a tejfölt a porcukorral. A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, összeforgatjuk a tejföllel, és a kihűlt tésztára kenjük.
  7. Végül a megmosott, megtisztított epreket hosszú cikkekre vágjuk és kirakjuk vele a sütemény tetejét. Darabokra vágott dióbéllel vagy natúr mogyorószemekkel meghintjük. Szeletelve kínáljuk.


Jó étvágyat!


Hoztam két fotót az imádott kisfiaimról 💙

 


Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban