Kakaós-fahéjas csavart kalács
A kakaó és a fahéj remek párosítás - pláne ebben a puha, foszlós tésztájú 'csigakalácsban'. Magában vagy tejjel, teával, esetleg kakaóval kísérve is tökéletes tízórai - uzsonna. Imádom az ilyen kalácsokat, nem csak enni, hanem készíteni is, mert annyira szép!
Hozzávalók a tésztához:
2 darab 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformához / kalácshoz
50 dkg finomliszt átszitálva
1 tojás
150 g joghurt
3 evőkanál olaj
3 csapott evőkanál kristálycukor
2 dkg friss élesztő
kb. 1,5 dl langyos víz
A töltelékhez:
2 csapott evőkanál kakaópor
5-6 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
10 dkg puha vaj
+ a tetejére 1 felvert tojás
A süteményes könyvem megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A langyos vízben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük, majd hagyjuk felfutni (kb. 10 perc).
- A lisztet összekeverjük a maradék 2 evőkanál cukorral, hozzáadjuk a joghurtot, olajat, tojást, végül a felfuttatott élesztőt és bedagasztjuk tésztát. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk (langyos víz vagy liszt hozzáadásával korrigáljunk az állagán, ha nem érezzük megfelelőnek)! Letakarva duplájára kelesztjük (30-40 perc).
- A megkelt tésztát kettévesszük. Kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra, kb. 5 mm vastagra, majd hosszanti irányban a felét egyenletesen megkenjük a vaj felével és meghintjük a porcukor+fahéj+kakaópor keverék felével. Az üresen hagyott tészta felét ráhajtjuk a töltelékes részre, picit rányomkodjuk.
- A tésztát felvágjuk 1,5-2 cm széles csíkokra, a csíkokon csavarunk néhányat (lásd a lenti képen), majd a kivajazott/lisztezett formába csiga alakban körbetekerjük. A forma közepén kezdjük a feltekerést, folyamatosan haladva a forma széle felé. Ha elfogy a tészta, egy másik csavart tésztarészt ragasztunk hozzá és folytatjuk a tekerést.
- A tészta másik felével is ugyanígy járunk el, tehát két kalácsot kapunk.
- Felvert tojással lekenjük a tetejét, majd az előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Világos aranybarna színe legyen.
- Langyosan vagy kihűlve, tortacikkekre vágva vagy tépkedve jóízűen fogyasztjuk. A tetejét meghinthetjük pici porcukorral is.
Ha nincs formánk, nyugodtan süthetjük forma nélkül is tepsiben.
A munkafolyamatok fotói
Jó étvágyat!
Kedves Gabriella
VálaszTörlésSzigorúan a magam nevében beszélek: a gyengébbek kedvéért legközelebb készítenél több fázisfotót?
Előre is köszönöm!
Kriszta
Nagyon klassz, én megpróbálnám valami sós töltelékkel: reszelt sajt, sonkadarabok...
VálaszTörlésKöszi az ötletet, nagyon jól néz ki
Kedves Gabriella,
VálaszTörléselkészítettem a kalácsot, kitűnő lett, a recept úgy tökéletes, ahogy van.
Anikó
Száraz élesztővel is működik a recept?
VálaszTörlésKedves Gabriella! A tölteléknél szerepel 10 dkg puha vaj. Azt nem írtad le de gondolom a tésztát meg kell vele kenni a kakaó alatt . Egyébként most sül .��Hú de kíváncsi vagyok milyen lesz . ��
VálaszTörlés