2018. december 4., kedd

Túrós batyu - 3.

Nagyon finom, puha, foszlós túrós batyut sütöttem ma - szaftos töltelékkel az Anyukámtól kapott házi túróval.
Ez a harmadik túrós batyu recept a blogomon (az "Összes recept" menüben megtalálható az előző két recept) és mindegyiket ajánlom, mert nagyon finomak! Viszont tavasszal kaptam az egyik nagynénémtől néhány receptes könyvecskét, melyeket sokáig nem volt időm megnézegetni, de nyáron az egyik nap, amíg Zalán játszott az udvaron, én addig a hintaágyban nézegettem ezeket a könyveket és megtetszett ez a recept. Elhatároztam, hogy ha legközelebb túrós batyut sütök, ezt is kipróbálom. Ma jött el az ideje. :)
 
 


 

Hozzávalók:
kb. 15 darab nagyobb batyuhoz
3 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
3 csapott evőkanál kristálycukor
50 dkg finomliszt
8 dkg szoba-hőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
1 csipet só
1 citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen)
1 tojássárgája

A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
1 evőkanál búzadara
1 csomag vaníliás cukor
2-3 evőkanál kristálycukor - ízléstől függően
2 tojásfehérje

A tetejére:
1 tojássárgája
1 teáskanál tej vagy víz


A pöttyös kézműves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:
 




          

Elkészítés:
  1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk (kb. 10 perc).   
  2. A lisztben elkeverjük a sót, a reszelt citrom héját, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a tojássárgát, végül bedagasztjuk a tésztát a felfuttatott élesztővel. (Jó lágy, kellemes tapintású, nem ragacsos tésztát kell kapnunk - ha egy icipicit ragad, az nem baj.) Letakarva 30 percig kelesztjük.
  3. A túrót összekeverjük a cukrokkal, búzadarával. Felverjük a tojások fehérjét kemény habbá, majd óvatosan beleforgatjuk a túróba. 
  4. A tésztát kinyújtjuk kb. 6-7 mm vastag téglalap alakúra és kb. 10x10 cm-es téglalapokra felvágjuk. Mindegyik közepére teszünk a túrós töltelékből, a négy sarkait összefogjuk/összecsípjük. 
  5. Kivajazott/lisztezett tepsibe tesszük őket és 10-15 percig kelesztjük. Majd a tetejüket lekenjük a tojássárgája+tej keverékével.
  6. Előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben kb. 25-30 percig sütjük. (Hagyományos sütőben 180 fokon 25-30 percig.)








Jó étvágyat!

  

2 megjegyzés:

  1. Kedves Gabi!
    Nagyon jól néz ki, biztos kifogom próbálni. :) A kérdésem az lenne, hogy ha jól zárható tarolóba rakom őket másnap is puha marad? Köszönöm: Rita

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gabriella! Nagyon tetszik az oldalad és a receptek. Kérdésem az lenne, hogy milyen konyhai gépeket használsz, pl. kenyérsütőgép stb. Örömmel venném ha megosztanád velem. Köszönöm válaszodat előre is.

    VálaszTörlés