2018. június 28., csütörtök

Sertéspörkölt tarhonyával és kovászos uborkával

Igazi gyerekkori kedvenc - én már az iskolai menzán is imádtam, pedig ott mindig olyan fakó volt a tarhonya és csak 2-3 szem hús volt hozzá. Persze az Anyukám által készített pirított tarhonyával és az omlósan puha, szép színű, pirospaprikás sertéspörkölttel semmiképp nem vehette fel a versenyt a menzai változat! A mai napig is az egyik kedvenc ételeim közé sorolom és érdekes módon Milánnak is az első számú kedvencei között szerepel. Zalán is imádja, de Ő mindenevő, minden ételt megeszik: legyen az sertés-, csirke- vagy marhahús, hal, káposzta, tök, karfiol, kelbimbó, sárgarépa, karalábé, borsó, spenót stb. (Milánnal már nehezebb dolgom van, Ő erősen válogat - végül is Ő is megeszik mindent, amit főzünk, de csak kevés ételt szeret igazán, a többiből csak keveset és küszködve, időt húzva eszik.)
A lényeg, hogy a tarhonyás sertéspörkölt mindenki kedvence itthon (talán csak a férjem szereti kevésbé), és a kovászos uborkával verhetetlen párost alkotnak!




Hozzávalók a sertéspörkölthöz:
4-5 személyre
60 dkg sertéscomb
2 közepes fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 tv paprika
1 csapott evőkanál őrölt paprika (csemege vagy édes-nemes)
1 teáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál őrölt kömény
1 csapott evőkanál só vagy inkább ízlés szerint
2 evőkanál zsír

A tarhonyához:
kb. 20 dkg tarhonya
2 evőkanál olaj  

A kovászos uborkához:
5 literes befőttes üveghez
2-2,5 kg kovászolni való "dundi" uborka
2 csokor kapor virággal és szárral
1 evőkanál szemes fekete bors
5 dkg só (3 csapott evőkanál)
    5 gerezd fokhagyma
2 liter víz
1 kisebb szelet fehér- vagy félbarna kenyér




 

A sertéspörkölt elkészítése 
  1.  A megtisztított, apróra vágott hagymákat egy lábasban a zsíron megfonnyasztjuk, majd félrehúzva a lángról, belekeverjük az őrölt paprikát. Visszatéve a lángra, felengedjük kb. 1 dl vízzel, melyet kevergetve elfőzünk. 
  2. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott, leöblített húst, kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, hozzáadjuk a megmosott, apróra vágott paradicsomot és a megmosott, kicsumázott tv paprikát. Lefedjük fedővel és közepes lángon, saját levében megfőzzük a húst (nem szoktam hozzáadni plusz vizet). Néha megkevergetjük főzés közben.
A tarhonya elkészítése:
  1.  A tarhonyát egy lábasban az olajon megpirítjuk, majd öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje, majd lefedjük és közepes lángon puhára pároljuk.
  2.  Néha kevergessük meg.
 Tipp:
A frissen elkészített forró pörköltet és a forró tarhonyát összekeverjük és úgy tálaljuk,  de tálalhatjuk a képeken látható módon is: a tányérra szedünk 1 adag tarhonyát, melyre ráhalmozunk 1 adag pörköltet.
 
A kovászos uborka elkészítése:
  1. Az uborkákat hideg vízben kefével alaposan megsúroljuk. Lecsepegtetjük és tiszta konyharuhára terítve szárazra törölgetjük. 
  2. Két végüket levágjuk és ezeket a végeket megnyaljuk-kóstoljuk, nem keserűek-e (ha igen, vékony szeletenként annyit vágunk le belőlük, amíg nem érezzük keserűnek). Közepüket 4-5 cm hosszan bevágjuk cikkekben, de nem vágjuk őket el teljesen, az egyik végük maradjon egyben.
  3. 5 percig forraljuk a vizet a sóval, kissé hűlni hagyjuk. Közben a borsot és a kaprot leöblítjük, a fokhagymát meghámozzuk. Egy 5 literes, bő szájú üveg aljára terítjük a kapor felét, az üveget elfektetjük, jó szorosan belenyomkodjuk az első sor uborkát. Megszórjuk a bors és a fokhagyma felével, a tetejére tesszük a maradék kaprot, majd az előbbi módon beleszorítjuk a maradék uborkát, erre a borsot és fokhagymát, végül ráöntjük a sós vizet.
  4. A kenyeret az uborka tetejére nyomkodjuk. Az üveg tetejére egy kistányért teszünk, majd egyenletes meleg helyre, de nem tűző napra tesszük az üveget. Néhány óra múlva zavarosodni, majd forrni kezd.
  5. Kb. 4 nap múlva kiveszünk az üvegből egy uborkát: ha a belseje egyenletes világoszöld, akkor elkészült. De meg is kóstolhatjuk, ha nem vagyunk biztosak benne.
  6. Eltávolítjuk a kenyeret a tetejéről, az uborkákat hideg vízzel leöblítjük és jól záródó üveg vagy műanyag dobozba tesszük, és a tetejére szűrjük a kovászos lét. Fogyasztásig a hűtőszekrényben tároljuk.
 
 
   
Jó étvágyat!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése