2018. május 21., hétfő

Csokoládés kocka

Szombaton a kisfiam: Milán névnapi családi bulijára találtam ki ezt az egyszerű, gyorsan elkészíthető puha kakaós piskótás, nem túl édes csokikrémes süteményt. 
A szőke hercegem rendkívül édesszájú, de még az édességek között is nagyon válogatós. Például a gyümölcsöket imádja, de csak magában eszi meg (ami egyáltalán nem baj), a gyümölcsös sütik viszont nála abszolút nem jöhetnek szóba. A magvakat is imádja, de süteményekben ez sem kell neki.  A lekváros sütemények terén is erősen válogat (de pl. a lekváros linzert és a lekváros palacsintát imádja). ...és még sorolhatnám az ilyen kettősségeket. A lényeg, hogy a csokoládés süteményeket szereti, ezért úgy gondoltam, hogy sütök egy gyors kakaós piskóta jellegű tésztát, melyhez készítek tojássárgájából csokoládékrémet és az egészet nyakon öntöm étcsokoládéval. Ez aztán tényleg csupa csoki, és valószínűleg már elcsépelten hangzik, de valami 'isteni' finomra sikerült. Persze nem mindig jó, ha valami ennyire finom, mert az ember alig tudja megállni, hogy ne egyen meg egyszerre 5-6 szeletet...






Hozzávalók a tésztához:
kb. 20x30 cm-es tepsihez
5 közepes méretű tojás
16 dkg kristálycukor
14 dkg finomliszt
2 dkg holland kakaópor
10 g sütőpor

A krémhez:
6 tojássárgája
8 dkg kristálycukor
5 dkg finomliszt
5 dl tej
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
2 dkg porcukor
2 evőkanál holland kakaópor

A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 teáskanál olaj






Elkészítés:
  1. A piskótához a tojásokat habosra keverjük a cukorral (fehéredésig). Majd hozzászitáljuk a liszt, kakaópor, sütőpor keverékét, de ezt már a robotgép/mixer alacsonyabb fokozatán keverjük. 
  2. Sütőpapíros vagy vajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük a tésztát és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 8-10 percig sütjük - végezzünk tűpróbát! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!) 
  3. A megsült tésztát süteményrácson hagyjuk teljesen kihűlni!
  4. A krémhez a tojások sárgáját keverjük habosra a kristálycukorral, majd szitáljuk hozzá a lisztet és kakaóport, keverjük simára és fokozatosan engedjük fel a tejjel. Öntsük egy lábasba és közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre.
  5. A krémmel teli lábast állítsuk hideg vízre és kevergetve teljesen hűtsük ki!
  6. A porcukrot a vajjal habosítsuk ki, majd adjuk  a kakaós krémhez és habosítsuk át.
  7. A kihűlt piskótára kenjük rá egyenletesen a csokis krémet.
  8. A csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, keverjük simára az olajjal és simítsuk el a csokoládékrém tetején.
  9. Legalább 2 órára tegyük be a hűtőbe a süteményt, majd forróvízbe mártott, megtörölt késsel kockákra szeleteljük és tálaljuk. (Kb. 16-20 szelet süteményt kapunk.)
Tipp:
A tojások fehérjét fagyasszuk le kis dobozban, mert legközelebb készíthetünk belőle olyan süteményt, melyhez sok tojásfehérje kell. 
  



Jó étvágyat!        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése