Pihe-puha piskótatekercs

Pihe-puha, könnyű, nem fojtogató tésztájú piskótatekercs.
Igazából több is szerepel már a blogon a régebbi receptek közül (piskótatekercs, mogyorókrémes piskótatekercs, zebratekercs - ezeken a neveken megtaláljátok őket az "összes recept" menüben), de most ismét másképp készítettem, és mivel igazán jól sikerült és nagyon finom lett, készítettem róla néhány képet is. Az elmúlt este megkérdeztem a Facebook oldalamon, hogy kíváncsiak vagytok-e a receptre, mert valljuk be, ez egy elég régi, egyszerű, közismert retro sütemény, mely minden konyhában gyakran előfordul, ha gyors sütire van szükség - tehát mindenkinek megvan a saját receptje. De többen is kértétek a receptet és szeretnétek elkészíteni még ma, ezért igyekszem gyorsan feltenni.
 
Tegnap Apukám egész nap nálunk volt, segített a férjemnek összeszerelni a nyári konyhám bútorait (ami még február 1-jén megérkezett, csak eddig nem volt időnk foglalkozni vele + mivel nyári konyha, nem nagyon volt szükség rá eddig - vártuk a jó időt). :) A lényeg, hogy nekik sütöttem a sütit a babgulyás mellé. Egyébként észrevettétek, hogy a piskótatekercsből nem lehet eleget készíteni, mert mindig pillanatok alatt elfogy...?
 
 


 
 
Hozzávalók:
36x30 cm-es tepsihez
8 tojás
8 púpos evőkanál kristálycukor
8 csapott evőkanál finomliszt
fél csomag sütőpor (6 g)
 
+ ízlés szerint házi sárgabaracklekvár
(vagy bármilyen ízű süthető lekvár)
 
 
A kellemes pasztellkék-fehér pöttyös kézműves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
 
 
 
Elkészítés:
  1. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét félig felverjük, majd hozzáadjuk a cukor felét és kemény habbá verjük. 
  2. A sárgáját a cukor másik felével keverjük habossá (fehéredésig). Hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, mellyel simára keverjük.  
  3. Végül a fehérjehabot is hozzákeverjük, de először csak az 1/3-át, mellyel lehet gyorsan összedolgozni, majd a maradék habot már óvatosan forgassuk hozzá. 
  4. Sütőpapíros vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük a masszát és előmelegített  180 fokos légkeveréses sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát! A sütő ajtaját ne nyitogassuk, de amikor már erőteljesen érezzük a sült tészta illatát, akkor elvégezhetjük a tűpróbát. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
  5. A megsült tészta széleit késsel óvatosan meglazítjuk a tepsi körül, majd kiborítjuk egy tiszta konyharuhára. Lehúzzuk a sütőpapírt róla és még forrón feltekerjük a konyharuhával együtt. Hagyjuk 10-15 percig hűlni. 
  6. Kitekerjük a tésztát, eltávolítjuk a konyharuhát, ízlés szerint megkenjük lekvárral, ismét feltekerjük. A tetejét porcukorral meghintjük, szeletelve tálaljuk.
  




 
 
Jó étvágyat! 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban