2018. április 29., vasárnap

Márványos túrós

10 perc alatt összekeverhető, 25 perc alatt megsül és már ehető is ez a nagyon mutatós, puha (nem száraz!, inkább kicsit szaftos), finom sütemény. Vendégvárásra vagy hétvégi süteménynek érdemes elkészíteni, de tízóraira/uzsonnára is jól csomagolható.
A süti hozzávalóit én kalkuláltam össze, a mennyiségeket a tepsim méretéhez számoltam ki és úgy gondoltam, hogy a "márványos túrós" név jól passzol hozzá (hirtelen, elsőre ez jutott eszembe).






Hozzávalók a tésztához
kb. 20x35 cm-es tepsihez
8 közepes tojás
20 dkg kristálycukor
1,3 dl tej (130 ml)
1,3 dl olaj (130 ml)
2 evőkanál holland kakaópor 
32 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor (12 g)

A túrógolyókhoz:
50 dkg tehéntúró
3-4 evőkanál búzadara (a túró állagától függően)
5 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja (bio)




Elkészítés:
  1. A túrógolyókhoz valókat egy tálban összekeverjük, majd vizes kézzel kb. 27 egyforma golyókat készítünk, melyeket addig beteszünk a hűtőbe, amíg összekeverjük a tésztát.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral habosra keverjük (fehéredésig). Majd hozzákeverjük a tejet és az olajat, végül két részletben a sütőporral elkevert lisztet is. 
  3. A tésztamasszához hozzáadjuk a tojásfehérje hab 1/3-át, mellyel gyors mozdulatokkal simára keverjük a tésztát, majd hozzáadjuk a maradék tojáshabot, de ezzel már óvatosan összeforgatva, hogy ne törjön össze a hab.
  4. A tésztát kettéosztjuk: az egyik felébe belekeverjük a kakaóport.
  5. Enyhén vajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük a világos tésztát, erre ide-oda rátesszük a kakaós tésztát, melyet egy villa segítségével összekuszálunk/márványozunk.
  6. Majd beledobáljuk a túrógolyókat.
  7. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 23-25 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
  8. A megsült tésztát óvatosan kiborítjuk egy süteményes rácsra vagy fatáblára és kockákra vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp: A sütemény a receptben megadott cukor mennyiséggel készítve nem nagyon édes (a családom nem szereti a túl édes süteményeket), ezért ha valaki édesebben szeretné, több cukorral készítse.


Sütés előtt

  

Jó étvágyat!     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése