Omlós diós kiflik

Omlós, nagyon finom, egyszerűen elkészíthető, pár hozzávalós. A tésztája könnyen kezelhető, olyan kellemes tapintású, amikor összegyúrjuk és kinyújtjuk. Több hasonló recept is van az oldalamon, mert nagyon szeretjük az ilyen omlós aprósüteményeket mindenféle töltelékkel. Ez a tészta is tölthető dión kívül mákkal, jó érett házi szilvalekvárral (vagy más sütésálló lekvárral), mogyorókrémmel, túróval - vagy amivel szeretnétek.
Valamelyik nap Zalánnal elsétáltam Anyukám nővéréhez (Erzsi nénihez) - tőle kaptam a receptet. Illetve egy újságban találta és rám gondolva eltette, ideadta, én pedig megsütöttem. 😊 Természetesen vittem neki is kóstolót. ...és mivel csoda finom, Veletek is megosztom receptet. 😘









Hozzávalók:
48 darabhoz
50 dkg finomliszt
1 csipet só
20 dkg vaj (esetleg margarin)
1 tojássárgája
kb. 1,5-2 dl tejföl

A töltelékhez:
25 dkg darált dió
12 dkg porcukor
2 kávéskanál őrölt fahéj
1 dl tej



M E G J E L E N T  A MÁSODIK KÖNYVEM!
Így már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
www.pottyosotthon.hu







Elkészítés:
  1. A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és végül fokozatosan annyi tejfölt, hogy egy kellemesen lágy (nem ragacsos!), puha tapintású, könnyen kezelhető tésztát kapjunk összegyúrás után. Majd 6 egyenlő gombócra osztjuk.
  2. A töltelékhez darált diót összekeverjük a porcukorral és az őrölt fahéjjal, a tejet felforrósítjuk (nem kell forralni), majd ráöntjük a dióra és jól összekeverjük. (Gondolatban 6 egyenlő részre osztjuk a diós krémet.)
  3. Az egyik tésztagombócot kinyújtjuk kb. 2 mm vastag kör alakúra, lekenjük egyenlően diós krémmel, majd 8 cikkre (háromszögre) vágjuk, minden cikket feltekerünk és kifli alakúra hajlítjuk. A másik 5 tésztagombóccal is ugyanígy járunk el.
  4. A kifliket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk (lehet szorosan is egymás mellé, mert nem fognak megnőni) és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Világosak maradjanak! Ha a csücskei enyhén kezdenek barnulni, akkor már jó. Nem baj, ha puhának érezzük, hűlés közben megszilárdulnak kicsit. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
  5. Porcukorral meghintve tálaljuk. 
 

Jó étvágyat! 

Megjegyzések

  1. Nagyon szép, omlósak lettek, gondolom hamar fogytak :-)
    Az tál és az edények is nagyon szépek, üdék, harmonizálnak a kiflikkel :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Katalin. Igen, hamar elfogyott - a fele szülinapra volt félre téve más süteményekkel együtt.

      Törlés
  2. 46 vagy 36 db kis kifli lesz ?

    VálaszTörlés
  3. Ma elkészült, isteni finom lett! 😋

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel olvasom, hogy ízlett Ditta. :) Köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
  4. Gyönyörűek, én holnap fogom megcsinálni!

    VálaszTörlés
  5. Isteni recept, gyakran fogom sütni!

    VálaszTörlés
  6. Elkészítettem, nagyon jó a tésztája! Egyből dupla adagot csináltam aminek a fele mákos fele diósan készült. A tojás fehérjét (ami megmaradt) felvertem habnak és hozzáadtam a dióhoz és a mákhoz. Igy még légiesebb lett.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Gabriella, mukodne mas zsiradekkal is vajon? Koszonom valaszod.

    VálaszTörlés
  8. Megtetszett a recept,el is készíteném, de én teljes tönköly és durumlisztet használok. Azzal is működik a recept??? Esetleg picivel több vaj és tejföl hozzáadásával lehet lágyítani a tésztán ? Próbálta már így valaki??

    VálaszTörlés
  9. Kedves Gabi. Tetejet semmivel nem kell megkenni vagy jobb igy?
    Koszonom szepen.

    VálaszTörlés
  10. Isteni finom! Köszönöm, a receptet 🤗👌🏽

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban