2016. július 5., kedd

Lusta lángos

Ez a legegyszerűbb lángos szerintem, melyet hamar el lehet készíteni (szűk 1 óra alatt) és a tésztája is nagyon jó állagú. Lekenhetjük fokhagymás páccal vagy tejföllel, melynek tetejére reszelt sajtot szórunk. Jaj, csak ne szeretném ennyire a lángost! :)






Hozzávalók:
kb. 10 darabhoz
50 dkg finomliszt
2,5 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
1 dl tejföl
2 teáskanál só

+ ízlés szerint tejföl és reszelt sajt a tetejére
és a sütéshez olaj

A fokhagymás páchoz:
1 dl víz
1 dl olaj
pici só
4 gerezd fokhagyma




Elkészítés:
1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk 5-10 perc alatt. A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a tejfölt, majd a felfuttatott élesztős tejet és bedagasztjuk a tésztát. Enyhén ragacsos, lágy tésztát kapunk. De ha nagyon ragacsos lenne, akkor adjunk hozzá pici lisztet még. Letakarva 30 percig kelesztjük.
2. A megkelt tésztát lisztes kézzel 10 egyforma gombóccá alakítjuk, majd kinyújtjuk kör alakúra mindegyiket kb. fél cm vastagra. 
3. Egy serpenyőbe vagy magasabb falú lábasba annyi olajat öntünk, hogy a lángos sütés közben épp ne érjen le a serpenyő aljára (ha leér, akkor égni fog sütés közben). Jól felforrósítjuk az olajat, majd kicsit lentebb vesszük a lángot (közepesre). Mielőtt beletesszük az olajba a lángosokat, a kezünkkel még picit húzogatunk a tésztán körbe-körbe - majd beletesszük az olajba és megsütjük mindkét oldalát 1-2 perc alatt.
4. A megsült lángosokat papírtörlőre szedjük, leitatjuk róla a felesleges olajat. 
5. A tetejére teszünk pici tejfölt, szórunk rá reszelt trappista sajtot és így kínáljuk.
6. De ha foghagymás páccal szeretnénk kínálni, akkor még sütés előtt készítsük el a pácot: a vizet és az olajat összekeverjük pici sóval, belekeverjük az összezúzott fokhagymát és lefedve betesszük a hűtőbe - addig hadd álljanak össze az ízek, míg kisütjük a lángost.

Tipp: Dupla adaggal készítve, a nyers tésztát picit kiolajazott zacskóban tárolhatjuk a hűtőben maximum 1 hétig.





Az üvegbögre csavaros tetővel megtalálható a webáruházban az alábbi linken:
 


Jó étvágyat! 

14 megjegyzés:

  1. A recept finom, az enyém is ez, de mitől kapta a "lusta" titulust?? Úgy készül, mint a többi nem krumplis. Esetleg csak saját elnevezés? Na nem mintha számítana, csupán kíváncsiság. Üdv. Évi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A recept neve nem tudom honnan származik: gyerekkoromban az egyik nagynénémtől kapta a receptet Anyukám ezzel a névvel. Akkoriban ez a lángos annyira "felkapott" volt, mindenki ezt sütötte, a recept körbe-körbe járt a rokonok és szomszédok között. Valószínű azért lusta lángos, mert tényleg annyira egyszerű és gyorsan elkészül, nincs vele sok gond. Mert pl. van a kefires lángos, melyhez több hozzávaló kell, éjszaka a hűtőben kell keleszteni stb.

      Törlés
  2. Mi is a kefíres fajtát ismerjük, de ki fogom próbálni ezt is.A pácba eddig én nem tettem olajat, de azt is kipróbálom. ☺

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen a válaszodat, kedves Vagy!!! Üdvözöllek tisztelettel!! Nagyon jók a receptjeid!! Évi

    VálaszTörlés
  4. De jó! <3 Dobhatnál most ide egyet... ;-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom volt! Köszönöm a receptet! Sikere volt! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon fnom!!sok lángos receptet kipróbáltam már, de ez a nyerő:)köszi

    VálaszTörlés
  7. Dórim is kipróbálta, nagyon ízlett Nekik is! :-) Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  8. "Jaj, csak ne szeretném ennyire a lángost!" - hát a lángost csak szeretni lehet, tiltakozni teljesen felesleges. Szerintem úgy a legjobb, ha a tejföl kicsit az ujjaink közé folyik, ha csöpög, ha maszatol, ha a fülünk is sajtos... A Tied pont ilyennek tűnik! (és ne felejtsd el, a fokhagyma távol tartja a szúnyogokat, igazi "szunyüzsirtó" ;-) ) Puszik, B.csek

    VálaszTörlés
  9. De örülök, hogy már többen is kipróbáltátok, köszönöm, hogy megírtátok. :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon finom! Ez lesz az állandó receptem! :)

    VálaszTörlés
  11. Ez a lángos egyszerűen fantasztikus, köszi a receptet

    VálaszTörlés