2016. február 16., kedd

Sajtos puffancsok

Pihe-puha és csupa sajtos. Egy bögre tejjel, kakaóval vagy teával nagyon finom reggeli, tízórai vagy akár uzsonna. 






Hozzávalók:
32 darabhoz
60 dkg átszitált finomliszt
20 dkg főtt/áttört burgonya
2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
10 dkg reszelt füstölt sajt
1 tojás
5 dkg puha vaj vagy zsír
3 dl langyos tej
3 dkg friss élesztő

A tetejére:
1 tojássárgája + 1 teáskanál tej keveréke
10 dkg reszelt trappista sajt


A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:
Pöttyös Otthon - www.pottyosotthon.hu 





Elkészítés:
1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben. A lisztet összekeverjük a sóval, az áttört/főtt burgonyával, a reszelt sajttal, majd hozzáadjuk a tojást, vajat és a felfuttatott élesztőt, majd bedagasztjuk a tésztát. Enyhén ragacsos, lágy tésztát kapunk. (liszttel vagy vajjal korrigáljuk, ha nem megfelelő a tészta állaga) Letakarva duplájára kelesztjük.
2. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk, lisztes kézzel 32 egyenlő részre osztjuk, kis gombócokat formázunk belőle, majd egy nagyobb, kivajazott tepsibe sorakoztatjuk őket szinte szorosan egymás mellé, azaz lazán érjenek össze. Így kelesztjük még kb. 10-15 percig egy tiszta konyharuhával letakarva.
3. Előmelegített, 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - végezhetünk tűpróbát is.)




Jó étvágyat!

4 megjegyzés: