2016. február 16., kedd

Sajtos puffancsok

Annyira pihe-puha a tésztája, hogy el sem tudom mondani - ezt érezni kell! Ráadásul  egyszerű, itthon mindig megtalálható hozzávalókkal elkészíthető. Ja és ne felejtsem megemlíteni, hogy nem csak a teteje van megszórva kis reszelt sajttal, hanem benne is van ám sajtos meglepetés! :) Egy csésze tejjel, kakaóval vagy teával tökéletes reggeli, tízórai vagy uzsonna. 
Bár a recept 2016. februárjában került fel a blogra, a családom körében olyan népszerű, elég gyakran meg kell sütnöm. Emiatt új fotók készültek 2018. szeptemberében, mert a régi képek nem voltak valami szépek, de azért a recept végén azokat is meghagyom magamnak emlékbe. Ugyanis minden recept fotózásról eszembe jutnak emlékek, hangulatok, emiatt hiába nem szépek, mégis szeretem a régi fotóimat is.






Hozzávalók:
8 db puffancshoz
35 dkg finomliszt átszitálva
3 dkg friss élesztő
2,5 dl langyos víz
1 csapott evőkanál kristálycukor 
1 púpos teáskanál só
3 evőkanál olíva- vagy napraforgóolaj

+ 10 dkg reszelt sajt
(trappista, cheddar, edami, pannónia és hasonló félkemény sajtok)

A tetejére:
1 kisebb tojás sárgája
1 teáskanál víz     


A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:
Pöttyös Otthon - www.pottyosotthon.hu 







Elkészítés:
  1. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk (kb. 10 perc). Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval, olajjal, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és bedagasztjuk. Picikét ragacsos legyen a tészta, de ne tényleg csak picit! Langyos víz vagy liszt hozzáadásával korrigáljuk az állagát, hogy megfelelő legyen! Letakarva 30 percig kelesztjük.
  2. Majd 8 egyforma kis gombóccá formázzuk, kilapogatjuk kézzel kicsit a gombócokat, a közepére tesszük a reszelt sajtot és visszacsomagoljuk gombóc alakúra. 
  3. Vajazott/lisztezett vagy sütőpapírral kibélelt kis tepsibe vagy sütőtálba tesszük, hagyjuk még kelni 10 percig. 
  4. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra alsó-felső sütésen, teszünk az aljába egy kis tál vagy kis tepsi vizet.
  5. A gombócok tetejét lekenjük a tojás sárgája + víz keverékével, meghintjük reszelt sajttal és megsütjük kb. 25 perc alatt. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)



Jó étvágyat!


...és a régebbi fotók


Dupla mennyiséggel és füstölt sajttal

4 megjegyzés: