2016. január 29., péntek

Narancsos-krémes szelet - üdítően finom!

Puha piskóta, narancs szeletekkel és nem túl édes, intenzíven narancsos krémmel. Nagyon finom sütemény, a nem lehet abbahagyni kategóriába tartozik! Ha elkészítitek, ezzel számoljatok. :) Most készítettem először, de betettem a receptet a gyakran elkészítendők közé, annyira ízlett mindenkinek.




Hozzávalók a tésztához:
30x25 cm-es tepsihez
4 tojás
10 dkg porcukor
1 nagy narancs kifacsart leve
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor (12 g)

+ 10-15 dkg sárgabaracklekvár    

A krémhez:
2 csomag vanília ízű pudingpor
6 evőkanál kristálycukor
2 dl rostos narancslé (nálam 100 %-os)
5 dl tej
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló (elhagyható)

+ 2 narancs (bio vagy kezeletlen)

A tetejére:
5 dkg étcsokoládé


Pöttyös kézműves kerámiák a webáruházban az alábbi linken:



  

Elkészítés:
1. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral habosra keverjük (fehéredésig), majd hozzáadunk 4 evőkanál forró vizet, a narancslevet, mellyel jól elkeverjük, majd belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a tojások keménnyé vert habját is. Kivajazott, liszttel meghintett tepsibe egyengetjük a masszát, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, ezért mindenképp végezzünk tűpróbát! (Természetesen hagyományos sütőben is süthető.) A megsült tésztát egy fa táblára vagy rácsra téve hűlni hagyjuk.
2. A krémhez a pudingport csomómentesre keverjük a cukorral és a narancslével, belereszeljük a két narancs héját (előtte jól mossuk meg). A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a pudingos keveréket, és állandó keverés mellett alacsony lángon sűrűre főzzük, kihűtjük. (Hideg vízre állítva a lábast, kevergetve a krémet, hamar kihűl.) 
3. A tejszínt kemény habbá felverjük  a habfixálóval, majd kis adagokban a hideg krémbe forgatjuk. 
4. A két narancsot meghámozzuk, vékony cikkekre szeleteljük. A kisült, kihűlt piskótát középen/keresztben kettévágjuk - mindkettőnek megkenjük a tetejét egyenletesen a baracklekvárral. 
5. Az egyik piskótalapra rátesszük sorban a narancs cikkeket, erre rákenjük a krém kétharmad részét, majd befedjük a másik piskóta lappal (úgy, hogy a baracklekváros rész érintkezzen az imént kent krémmel, tehát a tésztának a lekváros részét tesszük a krémre). A piskóta tetejére egyenletesen rásimítjuk a maradék krémet. 
6. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, belekanalazzuk egy zacskóba, melynek sarkára egy pici lyukat vágunk és becsíkozzuk a sütemény tetejét. Hűtőbe téve lehűtjük a süteményt, majd szeletelve tálaljuk.


Tegnap volt a férjem születésnapja...
Boldog születésnapot kívánunk Neked itt is! 
Tudom, hogy mindig olvasod. :) 

      
   
Jó étvágyat! 

2 megjegyzés:

  1. Kedves Gabi!
    Vendégvárás előtti nap elkészíthető vagy inkább aznap frissen finomabb?
    Habfixáló nélkül miben változik a krém, lágyabb marad?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nóri!
      Nyugodtan elkészítheted előző nap, másnapra jól összeérnek az ízek, összeáll a sütemény, szilárdul a krém - szóval nagyon finom lesz. :)
      Habfixáló nélkül talán egy picikét lágyabb lesz a krém...
      Jó sütést kívánok - mindenképp érdemes elkészíteni, mert ritka finom sütemény, én imádom!
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés