Leopárd kalács

Foszlós, kellemes citromos aromájú kakaós kalács, méghozzá a legmutatósabb fajtából. Nem kell félni tőle, nem is hinnétek, milyen egyszerű elkészíteni! Nem volt sok időm szöszmötölni a formázással, de szerintem nagyon szép lett. 😊 Vajjal, tejjel, kakaóval..., de pompás reggelink volt!




Hozzávalók:
21x12 cm-es vagy 30x10 cm-es kalácsformához
50 dkg finomliszt
2,5 dl langyos tej
3,5 dkg friss élesztő vagy 7 g szárított élesztő
4 púpos evőkanál kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
1 egész tojás
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja (kezeletlen)
5 dkg olvasztott teavaj
1 csipet só

3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál tej

+ a tetejére 1 felvert tojás


A süteményes könyvem megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
  1. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben 1 evőkanál cukorral. A maradék cukrot a vaníliás cukorral, sóval, reszelt citromhéjjal és a liszttel összekeverjük. Hozzáadjuk az egészt tojást + az egy sárgáját, a vajat, majd a felfuttatott élesztős tejet is és bedagasztjuk a tésztát. (Lehet kézzel dagasztani vagy robotgéppel is.) 
  2. A tésztát 3 részre osztjuk: 1 nagyobb gombócot alakítunk ki és 2 egyforma kisebb gombócot. A nagyobb gombócot letakarjuk és kelesztjük. Az egyik kisebb gombóchoz adunk 1 evőkanál kakaópor és 1 evőkanál tej keverékét és alaposan beledolgozzuk a tésztába, majd letakarjuk, kelesztjük. A másik kisebb gombóchoz pedig hozzáadjuk a 2 evőkanál kakaópor és 2 evőkanál tej keverékét és szintén jól beledolgozzuk a tésztába, letakarjuk ezt is és kelesztjük. (Tehát így van egy nagy fehér tésztánk, 1 kisebb világosbarna és egy másik kisebb sötétbarna.) Kb. 20-25 percig kelesztjük így a tésztákat. 
  3. Kelesztés után mind a 3 gombóc tésztát további 8-8-8 kis egyforma gombóccá alakítjuk. A világosbarna 8 kis gombócból 8 hengert sodrunk (olyan hosszút, amekkora a kalácsformánk). 
  4. A sötétbarna 8 gombócot kinyújtjuk keskeny ovális alakúra, tehát lesz 8 ovális sötétbarna tésztánk (keskeny, de olyan hosszú, amekkora a kalácsformánk). Majd a fehér tésztánkat is kinyújtjuk ovális alakúra, tehát lesz 8 fehér ovális alakú tésztánk is (szintén olyan hosszú, amekkora a kalácsformánk). 
  5. A világosbarna rudakat betekerjük a sötétbarna ovális tésztánkba, ezt pedig betekerjük a fehér ovális tésztánkba. Ezt megcsináljuk 8-szor, tehát lesz végül 8 rudacskánk, melyeket belehelyezzük a vajjal kikent, liszttel meghintett kalácsformánkba szépen egymás mellé és egymás fölé. Így kelesztjük még a tésztát kb. 15-20 percig. 
  6. Majd a tetejét lekenjük a felvert tojással és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. A sütési idő első 15-20 perc eltelte után, amikor már látjuk, hogy a kalács teteje szép barna, akkor fedjük le alufóliával és így süssük tovább. A vége felé tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta - jó mélyen beleszúrjuk és ha már nem ragad rá a tészta, akkor megsült. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
  7. A megsült kalácsot kiborítjuk a formából fatáblára vagy rácsra, hagyjuk langyosra hűlni, aztán már szeletelhetjük is. Igazából ha teljesen kihűlt, akkor lesz szép tiszta a minta a kalácsban, de nálunk soha nincs elég idő arra, hogy bármi is kihűljön teljesen, így nekem már erős langyosan fel kellett szeletelnem - de így is szépen látszanak a minták. :)

Tipp: Ha csak 20-22 cm hosszú és 12-13 cm széles kalácsformába sütjük a kalácsot, akkor a 3 tésztagombócot 8-8-8 részre osszuk és 3 sor magasságba tegyük a rudakat a formába. De ha a 30 cm hosszú 10 cm széles kalácsformába sütjük, akkor a 3 gombócot csak 6-6-6 részre osszuk és csak 2 sor magasságba tegyük a rudakat a formába. 





Jó étvágyat!


...és most szeretnék egy kicsit "büszkélkedni" - ha megengeditek. :)

December 12-én délután a Művelődési Házában volt egy "Ajándékkosár" elnevezésű karácsonyi műsor, ahol iskolások szerepeltek. De egy kicsi óvodás csoport is szerepet kapott ebben az ünnepi műsorban. A városka 3 óvodájából válogattak össze néhány gyermeket a szereplésre, és mivel a kis szőke hercegem imádja a verseket, nagyon könnyen és gyorsan tanul, ráadásul szeret szerepelni is, nem szeppen meg a sok-sok nézőtől és szép hangosan beszél, az óvónénik Őt mindig beválogatják az ilyen műsorokba. Nagyon-nagyon ügyes volt most is! Maximalista a szőke hercegem, ami ebben a műsorban is meglátszott. Soha, semmiben nem szeret hibázni! Bár egy igazi energiabomba és nagyon rosszcsont, minden nap úgy lefárasztja az egész családot, hogy elmondani nem tudom, nem unatkozunk mellette egy percet sem, de amikor komolyan kell viselkedni vagy van valamilyen feladat, akkor mindig 100 %-osan odateszi magát és hibátlanul megcsinálja, elmondja, megoldja - ezt (is) imádom benne! :) 
Hoztam a műsorról egy videót. A kis hercegem a 20. percben jelenik meg az elődadásban recsegő hanggal, hiszen Ő a "Fagy", majd elmondja a kis versikéit is... 



Olyan aranyosak, nekünk nagyon tetszett ez a kis műsor 💙

Megjegyzések

  1. Belenéztem a videóba, mikor megérkezik a "Fagy" :-) Nagyon jó, ügyes legény, gratulálok hozzá!
    És az Anyukája is nagyon ügyes volt, hogy ilyen szép kalácsot sütött! :-) :-)

    VálaszTörlés
  2. Sajnálom, hogy sem az oldaladon, sem pedig a you tube-n nem engedélyezik nálunk a videót megnézni. Nagyon szerettem volna látni a kis szöke hercegedet Gabriella, sok-sok közös tulajdonságot látok benne a fiammmal, aki már ugyan 33 éves, de egy anya miért nem emlékezhetne a fia gyerekkorára... Most sem "szeppen meg" mint karmester a számtalan öt figyelö és hallgató nézöközönségtöl. Köszönöm a receptjeidet, ügyes vagy és már sokat kipróbáltam. Söt azt hiszem, már fényképet is küldtem... Üdvözöllek

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett a kalácsod! És a gyerekek is nagyon aranyosak mindannyian, a "kis herceged" különösen! :)

    VálaszTörlés
  4. Szia,megnéztem a műsort,nagyon aranyosak voltak a gyerekek,az egész nagyon tetszett,a kalács is😃

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű a kalácsod! A kisfiad nagyon aranyos meg ügyes! :)

    VálaszTörlés
  6. A kalácsod nagyon szép, már én is csodálom egy ideje de még eddig nem készítettem el:) Gratulálok a "kis szőke herceged" nagyon aranyos!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen Nektek - a kis szőke hercegem nevében is, kedvesek vagytok. Örülök, hogy benéztetek. :)

    VálaszTörlés
  8. Édes a Fiad, és gyönyörű a kalácsod!
    Elkészítettem, nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, kedves vagy.
      Örülök, hogy Te is megsütötted ezt a jópofa kalácsot. :)

      Törlés
  9. Nagyon finom lett, köszi, hogy megosztottad a receptet.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban