Zsíros kifli - kacsazsírral

Bármilyen zsírral elkészíthető: kacsa-, sertés- vagy akár libazsírral is. Kívül ropogós, belül a zsírtól jó foszlós és nagyon finom! Én most kacsazsírral készítettem, mert Anyukámtól kaptam nagyon finom és szép sárga házi kacsazsírt, mely láttán rögtön eszembe jutott ez a kifli recept az egyik kedvenc süteményes könyvemből, amit a férjemtől kaptam karácsonyra.

Január elejétől nálunk mindig esik egy kis hó kisebb-nagyobb szünetekkel, melynek nagyon örülök, mert a kisfiam már decemberben is annyira várta volna a havazást a Télapó érkezésekor. Emiatt igyekszünk kihasználni ezt a kis havat, az elmúlt hétvégén szombaton és vasárnap is szánkózni voltunk Milánnal és a férjemmel a Tisza-parti töltésoldalon. Milán nagyon élvezte a szánkóval való siklást a meredek töltésoldalról. Viszont "kutyaordító" hideg volt, nappal is -10 fok, ezért hazaérve a szánkózásból olyan jól esett ez a finom foszlós kifli egy bögre forró teával. 





Hozzávalók:
32 darabhoz
50 dkg átszitált finomliszt
4 dkg friss élesztő
2,5 dl langyos tej 
1 teáskanál kristálycukor
kb. 4 dkg zsír (nálam kacsazsír)
1 púpos teáskanál só
10 dkg reszelt sajt (nálam trappista sajt)

+ 1-2 evőkanál langyos zsír a tészta kenéséhez

A tetejére:
1 tojás
5 dkg reszelt sajt
esetleg köménymag  


A kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:


    
 

Elkészítés:
  1. A tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót és a reszelt sajtot, elmorzsoljuk benne a zsírt, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. Lágy, zsíros tésztát kapunk, de ne legyen ragacsos. (Ha kicsit kemény, akkor adjunk még hozzá zsírt, vagy ha ragacsos, akkor adjunk hozzá pici lisztet.) Letakarva fél óráig kelesztjük.
  2. Majd 4 egyenlő gombócra osztjuk a tésztát, melyet egyenként kinyújtunk kb. 30-32 cm átmérőjű kör alakra, kb. 5 mm vastagra. A köröket 8 egyenlő háromszögekre vágjuk, lekenjük vékonyan langyos zsírral, majd feltekerjük, kiflivé formázzuk. Így járunk el mind a 4 tésztagombóccal, tehát 32 db kiflit kapunk.
  3. A kifliket sütőpapíros tepsire rakjuk, tetejüket lekenjük a felvert tojással, megszórjuk ízlés szerint reszelt sajttal és/vagy köménymaggal.
  4. Előmelegített 170 fokos sütőben kb. 13-15 perc alatt aranybarnára sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)




Tegnap volt Apukám születésnapja, ezzel a szép gesztenyetortával köszöntöttük fel.
Isten éltessen egészségben nagyon-nagyon sokáig!  
   


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Nagyon jól hangzik és nagyon szép! Holnap kipróbálom! ☺

    VálaszTörlés
  2. Ahh, néhány pékségnek igazán megmutathatnád, mi a jó és finom <3 Ha lenne ilyenjük, mindjárt könnyebben választanék reggelente :)

    VálaszTörlés
  3. Gabika, mesés a foszlós kiflid!!!

    VálaszTörlés
  4. Most kel a teszta Gabika,izgulok :)

    VálaszTörlés
  5. Ma elkèszîtettem. Fensèges. Köszönöm a receptet. Kiss Ildikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlik Ildikó, szívesen a receptet.

      Törlés
  6. Délelőtt ezt a receptet próbáltam ki és természetesen ennek is sikere lett. Én még nagyszemű sót szórtam a sajt mellé a tetejére és nagyon fincsi lett! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, nagyon örülök, hogy ezt is megsütötted és ennyire ízlett. :)

      Törlés
  7. Nagyon--nagyon finom lett! Örülök, hogy rátaláltam a receptre. :)

    VálaszTörlés
  8. Ma sütöttem meg.Nagyon jó a receot köszönöm.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban