2014. november 17., hétfő

Mákos-diós macskaszem

Nyáron a meggyes-diós, az őszi-téli időszakban pedig a mákos-diós változatot szoktam megsütni. Ajánlom figyelmetekbe a rendkívül finom, kellemesen puha tésztáját, és a könnyed dióhabos réteget, na és persze a közepesen szaftos, ízletes mákos tölteléket is nagyon szeretem benne. Egyszerű és viszonylag gyorsan elkészíthető, mert keleszteni sem kell.
Szombaton sütöttem a családnak hétvégi desszertként, és a férjemtől két napig hallgattam hogy ez a sütemény annyira finom, sűrűbben szeretné látni az étkezőasztalon. :)





Hozzávalók a tésztához:
40 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
1 dl langyos tej
5 dkg puha vaj (esetleg margarin)
5 dkg kristálycukor
4 tojássárgája
2-4 evőkanál tejföl

+ 1 kisebb tojás a tészta kenéséhez

A diós töltelékhez:
15 dkg cukor (kristály- vagy porcukor is lehet)
4 tojásfehérje
20 dkg darált dió
1 közepes citrom reszelt héja (bio citrom)

A mákos töltelékhez:
25 dkg darált mák
15-20 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
1,5 dl tej
4 evőkanál búzadara
1 közepes citrom reszelt héja

A pöttyös kézműves kerámiák nagyon sok színben megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:
Pöttyös Otthon - pottyosotthon.hu
 




Elkészítés:
1.  A tésztához a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 csipet cukorral.
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgákat, majd a felfuttatott élesztőt a tejjel, végül csak annyi tejfölt, hogy egy könnyen kezelhető tésztát kapjunk (ne legyen ragacsos, de kemény se). Nem kell keleszteni, csak addig tesszük félre letakarva, amíg elkészítjük a tölteléket.
3. A mákos töltelékhez a tejben elkeverjük a cukrot és felforraljuk. Hozzáadjuk a búzadarát és közepes lángon 1-2 percig főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot, belekeverjük a darált mákot és a reszelt citromhéjat. Félretesszük picit hűlni, amíg elkészítjük a diós tölteléket.
4. A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, tovább verjük, hogy jó kemény legyen. Belekeverjük a darált diót és a reszelt citrom héját is. 
5. A tésztát két gombóccá alakítjuk. Kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra (kb. 23x33 cm nagyságúra). A nyújtófa segítségével ráhelyezzük a tésztát egy sütőpapíros tepsire. A mákos töltelék felét eloszlatjuk a tészta két szélén hosszában henger alakban, majd a tésztát feltekerjük rá, és a középen maradt üres részre beletesszük a diós töltelék felét.
A másik gombóc tésztával ugyanígy járunk el.
6. A tészta tetejét lekenjük a felvert tojással, majd előmelegített, 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 12-14 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet.) A tészta teteje legyen szép aranybarna, de ne süssük túl, nem kell sokáig sütni!
7. Akár már langyosan is felszeletelhetjük, de szerintem akkor a legfinomabb, ha már kihűlt. 
A dióhabos réteget megszórjuk enyhén porcukorral és így tálaljuk.

  






Jó étvágyat!

2014. november 12., szerda

Londoni szelet

Szerintem sokan ismeritek, hiszen egy igazi nagyi sütiről van szó, méghozzá a gyorsan és egyszerűen elkészíthető fajtából, mindennapi hozzávalókkal. ...és minél tovább áll, annál finomabb! Ha szeretitek a diós kosárkát, akkor ezt a sütit imádni fogjátok (pláne, hogy sokkal gyorsabban elkészíthető). A dió és sárgabarack lekvár verhetetlen páros, már csak emiatt is garantáltan a család kedvencévé válik - viszont nem szabad sajnálni belőle a baracklekvárt, mert akkor lesz igazán finom. De készíthető szilva-, meggy-, málna-, vagy szederlekvárral is.

Említettem már, hogy a múltkor néhány napig itthon volt a bátyám, de azóta újra vissza kellett mennie a kórházba további kezelésekre. Erre a süteményre Ő figyelt fel 1 hónappal ezelőtt az egyik tv műsorban (Édes Nagyik - Paprika Tv) - amikor itthon volt és nagy élvezettel nézte a tv-t, hogy magába szívjon mindenféle információt, hiszen a kórházakban elég ingerszegény állapot van. Megtetszett neki a süti, és kérte, hogy süssem majd meg egyszer. Mivel tényleg egy végtelenül egyszerű sütemény, nem vártam sokáig az elkészítésével, még aznap megsütöttem neki. Örömmel vittem át hozzá, és még ettől is nagyobb öröm volt azt látni, mennyire jóízűen eszi. Egy hónap elteltével ideje, hogy felkerüljön a blogra ez a sütemény is, amely annyira finom, hogy Nektek is meg kell sütnötök feltétlenül. :)




 A kockás, csipkemintás porcelán bögre megtalálható a webáruházban is
az alábbi linken: 
www.pottyosotthon.hu


Hozzávalók a tésztához:
(kb. 20x25 cm-es tepsihez)
30 dkg finomliszt
1 teáskanál sütőpor
12 dkg zsír vagy vaj (esetleg margarin)
4 tojássárgája
12 dkg kristálycukor
kb. 2 evőkanál tejföl
1 citrom reszelt héja (ha lehetséges bio citrom)
1 csipet só

A tetejére:   
kb. 12 dkg baracklekvár (lehet szilva-, szeder-, málnalekvár is)

4 tojásfehérje
12 dkg kristálycukor
12 dkg darált dió
     





Elkészítés:
1. A tésztához összekeverjük a liszttel a sütőport, sót, cukrot, citromhéjat, elmorzsoljuk benne a zsírt (vagy vajat), hozzáadjuk a tojássárgájákat és végül annyi tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
2. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát kb. egy ujjnyi vastagra és a nyújtófa segítségével belehelyezzük a kivajazott/lisztezett tepsibe, majd megkenjük a tetejét lekvárral.
3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, ekkor hozzáadjuk a cukrot, mellyel még szintén jó habosra verjük (amíg a cukorszemcsék el nem olvadnak benne), végül hozzákeverjük a darált diót is.
4. A darált diós-tojásfehérje habot rákenjük a lekvárral lekent sütemény tetejére, majd előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
5. Picit hűlni hagyjuk a süteményt, majd szeletelve tálaljuk.
 
 A fotókon Anyukám régi süteményes könyve szerepel -
nem mai darab, jól látszik rajta az idő nyoma.
Ez a kedvenc sütis könyvem, 
tele van finomabbnál finomabb süteményekkel. :)



Jó étvágyat! 

2014. november 10., hétfő

A Diósgyőri várban jártunk

Rajongok a hegyekért, várakért és kastélyokért! Ezért amikor van egy kis lehetőségünk kirándulni, csakis olyan hely jöhet szóba, ahol megtalálható valamelyik a három közül. :) ...és azt vettük észre, hogy a kisfiam szintén óriási vár és hegy rajongó. Nagyon szeret hegyet mászni és ezt annyira ügyesen teszi, hogy még én is elszégyellem magam, mennyire elfáradok hegymászás közben egy 5 éves kisgyerek mellett. A várakat pedig annyira imádja, hogy alig tudjuk elhozni onnan, ha épp ott kirándulunk. Emiatt úgy döntöttünk, hogy amikor alkalmunk van rá, szép lassan bemutatjuk neki a hazai várakat. 
A Diósgyőri várban jártunk már néhány évvel ezelőtt a férjemmel, még Milán születése előtt, de amikor idén szeptember elején a Boldogkőváralján voltunk Milánnal, megígértük neki, hogy a következő vár, amit "bevetünk", a Diósgyőri vár lesz. Néhány hetet kellett rá várnia, mert az elmúlt hónapok hétvégéi mással teltek, de most vasárnap annyira szép idő volt. ...hogy legyen a kis szőke hercegemnek élménye, meglátogattuk ezt a várat is, melyet nyáron újítottak fel. Kétségkívül nagyon szép lett, bár számomra így egy kicsit megszűnt az a misztikus hangulat, ami miatt imádom a várakat. Azért mutatok Nektek néhány fotót...


 A fotón jól látszik, melyik rész lett hozzáépítve...



...és íme a két katona :)








 Milánnak nagyon tetszett ez az előadás, ami egyébként humoros
és figyelemfenntartó volt.





 Na, kik ülnek a túlsó asztalfőnél? :)




A torony tetejére belül egy elég meredek csigalépcsőn lehet felmenni,
ahol  Milán meglepően bátran ment fel.
Persze az Apukája szorosan mögötte volt, vigyázva rá.



Kilátás az egyik toronyból Miskolc-Diósgyőr városára



 Tériszonyom volt ennek a toronynak a tetején - a fotón látszik is,
milyen riadtan kapaszkodom abba a korlátba... 
El nem engedtem volna semmi pénzért.



A fotózásra most nem fektettünk nagy hangsúlyt, úgyhogy csak ilyen egyszerű képek készültek. De mindenképp szerettünk volna néhány képet, mert Milán itthon szereti őket visszanézegetni - még a hónapok elteltével is. 

2014. november 8., szombat

Vasi kocka

Odavagyok ezért a süteményért! Egyrészt ahhoz képest, hogy krémes süteményről van szó, nagyon egyszerű elkészíteni, másrészt alig szükséges hozzá néhány dolog. Volt egy időszak régebben, amikor Erzsi néni (az egyik nagynéném) minden ünnepre ezt készítette, és nem tudtuk megunni. Tőle kaptam a receptet, és azóta is a kedvenc süteményeink közé soroljuk.
1 hónappal ezelőtt, még október 10-én készítettem a kisfiam óvodájában rendezett családi napra (persze a fotókat az itthon maradtakról készítettem), és mivel hetek/hónapok óta nem volt időm vezetni a blogot, még csak most tudom feltenni ezt a nagyon finom süteményt. Ha nem ismeritek, csak arra tudlak ösztönözni benneteket, hogy készítsétek el, szeretni fogjátok! :)





Ilyen szépséges vanília kerámia tányér és csésze megtalálható a webáruházban is az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu


Hozzávalók a tésztához:
(20x25 cm-es tepsihez)
40 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
3 tojássárgája
fél csomag sütőpor (6 g)
10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
tej

2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A krémhez:
9 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
10 csapott evőkanál finomliszt
20 dkg puha vaj (esetleg margarin)
15 dkg porcukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

3 evőkanál rum a kenegetéshez
(ha gyerekek is esznek belőle, akkor 2 evőkanál rumaroma)

A tetejére: 
5 dkg étcsoki dara

      




Elkészítés:
1. A tésztához a lisztben elkeverjük a sütőport, a porcukrot, elmorzsoljuk benne a vajat, majd a tojássárgákat, és annyi tejet adunk hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk (ne legyen kemény). 3 részre osztjuk, kettőbe 1-1 evőkanál kakaóport gyúrunk. (Ezáltal lesz 2 kakaós tésztánk és 1 sárga.)
2. Kinyújtjuk a lapokat kb. 20x25 cm-es nagyságúra és külön-külön megsütjük egy tepsi hátulján. Sütés: előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10 percig. (a sütési idő sütőfüggő - a lényeg, hogy világos maradjon a tészta, ne süssük nagyon szárazra)
3. A krémhez a tejből, vaníliás cukorból és lisztből - a közepestől kicsit kisebb lángon - sűrű krémet főzünk, majd kevergetve teljesen kihűtjük.
4. A vajat a porcukorral és a kakaóporral habosra keverjük, majd a kihűlt főzött krémmel összekeverjük.
5. Összeállítás: egy barna tésztalapot tálcára helyezünk és 1 evőkanál rumaromával lekenegetjük. Egyenletesen rákenjük a kakaós krém 1/3-át. Erre jön a sárga tésztalap, melyet szintén lekenegetünk 1 evőkanál rumaromával, majd rákenjük a kakaós krém másik 1/3-át. Jön ismét egy kakaós tésztalap, melyre egyenletesen rávisszük a maradék kakaós krémet. A tetejét pedig megszórjuk az étcsoki darával.
6. Hűtőbe tesszük néhány órára dermedni (lehet 1 éjszaka is), majd szeletelés előtt 1 órával kivehetjük a hűtőből, hogy ne legyenek kemények a lapok. Ezáltal nagyon szépen és könnyen szeletelhető.






Jó étvágyat!

2014. november 2., vasárnap

Életjel - ismét

2-3 hónapja nem vezetem a blogot, és lassan 1 hónapja a hozzá tartozó Facebook oldalt sem.  Emiatt az elmúlt napokban egyre több érdeklődő levelet kapok Tőletek kedves Olvasók, melyben kifejezitek aggodalmatokat, hová tűntem, és hogy mennyire hiányoltok. Annyira aranyos levelet írtok, hogy néha szinte még sírni is szoktam, amikor elolvasom. Közben pedig nagyon örülök ezeknek a levélkéknek, sok energiát adnak nekem, mert nem gondoltam, hogy ennyire feltűnik, hogy eltűntem egy ideje, és hiányolni fogtok. Köszönöm szépen.
Mivel régóta szinte napi kapcsolatban vagyunk/voltunk, úgy érzem illik írni Nektek néhány sort magamról, miért tűntem el ennyire egyik napról a másikra.

Már említettem, hogy a testvérem másfél hónapig a kórházban volt egy igen komoly betegség miatt, és a családommal napi szinten autóztunk a kórházba egy másik városba, emiatt itthon minden más háttérbe szorult, és a végén a rengeteg összegyűlt teendő miatt már kezdett összecsapni a hullám a fejem felett. A bátyám ebből a betegségből egész szépen felgyógyult  - bár még kell neki segíteni néhány dologban - emiatt 2 hétre hazaengedték a kórházból, hogy családi körben összeszedje magát egy kicsit  és erőt gyűjtsön a következő megpróbáltatáshoz. Holnap ugyanis ismét kórházba kell mennie (egyelőre 2 hónapra) egy másik nagyon komoly betegség miatt. Folytatódik minden tovább... a minden napos kórházi látogatások és ami ezzel jár. Nehéz időszak lesz... a bátyámnak is, a szüleimnek is, nekem és családomnak is, de túl leszünk rajta!
Az elmúlt hetekben picit minden téren kimerültem...  úgy éreztem, nem tudom olyan jókedvvel, szívvel-lélekkel vezetni a blogot és a hozzá tartozó facebook oldalt, mint ahogy eddig tettem, emiatt néhány hete úgy döntöttem, hogy kicsit félrevonulok. Nem tudom, meddig tart... de mivel Ti is hiányoztok nekem - hiszen a fb oldalon tényleg napi kapcsolatban voltunk, irkáltunk egymásnak, jókedvre derítettük egymást, vicces pillanatokat és sikerélményeket szereztünk egymásnak -, emiatt biztos jövök majd valamikor új receptekkel, mert úgy talán picit én is el tudom terelni az egyébként mostanában nagyon leterhelt, össze-vissza cikázó gondolataimat.
Addig is szeretettel látlak benneteket itt a blogon, nézelődjetek, válogassatok a receptek között... hátha találtok még olyan finomságot, amely megtetszik... süssetek-főzzetek! :)
...és mivel közeledik a karácsony, ha van kedvetek, nézelődjetek nyugodtan a bloghoz tartozó webáruházban is, hátha találtok valami szép vagy hasznos ajándékot a családtagoknak, rokonoknak, barátoknak. 

Köszönöm szépen kedves érdeklődéseteket. Amint lesz egy kis plusz energiám és pici időm, jövök.