2014. szeptember 24., szerda

Bögrés hangyaboly süti

Fél óra alatt elkészíthető, "jópofa" és nagyon-nagyon finom süteményt hozok Nektek, melyhez éppen hogy csak egy keverőtál és egy tepsi kell. 
Hetek óta nem sütöttem semmit... egyrészt élvezettel eszegettük/eszegetjük a kertben érő őszi gyümölcsöket, másrészt sajnos nem volt időm a konyhában tevékenykedni sütemények terén. 
Két héttel ezelőtt viszont Milán óvónénijei családlátogatásra jöttek, és mindenképp szerettem volna őket megkínálni saját készítésű süteménnyel. De sajnos időhiány miatt nem tudtam "komolyabb" sütivel készülni. Az előtte lévő napokban Neánál láttam hasonló süteményt, melyről eszembe jutott, hogy nekem is van ilyesmi receptem, amit néhány évvel ezelőtt gyakran készítettem és szerettem, pont a gyorsan elkészíthetősége és finomsága miatt. Íme mutatom a receptet... két hete tárolgatom róla a fotókat a gépemen, ideje, hogy felkerüljön végre a blogra, mert megérdemli.

A webáruházban tovább bővülnek a pöttyös kerámia termékek,  a linkre kattintva megtalálhatók:  
www.pottyosotthon.hu



Hozzávalók: kb. 20x30 cm-es tepsihez
A bögre mérete: 2,5 dl
- 2 bögre finomliszt
- 1 bögre kristálycukor (én csak 3/4 bögre cukrot szoktam bele tenni)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 bögre kefir
- fél bögre olaj
- 2 tojás
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- 1 közepes citrom reszelt héja és leve (bio citrom)
- másfél csomag étcsoki dara (150 g)

+ a tetejére porcukor

 


Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a sütőporral.
2. A tojásokat habosra keverjük a kristálycukorral és a vaníliás cukorral (fehéredésig). 
3. Hozzáadjuk a kefirt és az olajat, majd a citrom reszelt héját és kifacsart levét. 
4. Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet is, mellyel szép simára keverjük a tésztát.
5. Óvatosan beleforgatjuk az étcsoki darát is.
6. Sütőpapíros vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük a masszát, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. (A sütési idő a sütőtől függően eltérhet - nálam 20 perc - végezzünk tűpróbát!)
7. Szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.

Tipp:
A sütemény tetejére porcukor helyett olvaszthatunk 15 dkg étcsokoládét is 1 evőkanál olajjal, majd megszórhatjuk pici étcsoki darával. A könyvemben így szerepel, mint ahogy az itt látható fotón is látszik. Készítettem már így, nagyon finom - csak most nem volt időm csokit olvasztani a tetejére.



  
Jó étvágyat! 
 

13 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Ezt én is ismerem talán a neve más, de hasonlóan csokoládé dara kell bele. Ez a kék pöttyös teríték is csodás!

    VálaszTörlés
  2. Egyszerű, de nagyszerű süti! Köszi Gabriella, hogy eszembe juttattad.:-)
    A készlet is csodaszép, pont olyan amilyet én is szeretek.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta kis sütike! Tetszik! :)

    VálaszTörlés
  4. Ez tényleg egy imádni való sütemény. És a hangyaboly elnevezés is nagyon illik rá. Nagyon szépek az új kis "pöttyösök".

    VálaszTörlés
  5. Kedves Gabriella!
    Szeretném én is megsütni ezt a süteményt, de sajnos ahol én lakom nincs kefir.
    Tudnám valami mással helyettesíteni?
    Előre is köszönöm válaszát.
    Laura.

    VálaszTörlés
  6. Gyors, egyszerű és finom! :) Gyönyörű a pöttyes készlet. :)

    VálaszTörlés
  7. Telitalálat, nagyon jól néz ki! :-)

    VálaszTörlés
  8. Jó név! Hangyaboly... Ismertem már én is, de még sosem sütöttem. Mondjuk rég láttam csokidarát is.. Mi egérkakinak hívtuk anyuval... :o)

    VálaszTörlés
  9. Elkészítettem és nagyon finom lett.

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm szépen, hogy ilyen sokan írtatok, nagyon örülök. :)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon tetszik a recept, ezt fogom sütni a kislányom névnapjára. Elviheti a suliba megkínálni a többieket. :)

    VálaszTörlés