2014. március 18., kedd

Gesztenyés krémes - sütés nélkül

Egy újabb nagyon könnyen elkészíthető sütés nélküli desszert arra az esetre, amikor sem időnk, sem kedvünk nincs bonyolult süteményeket sütni, de a család mégis szeretne valami finomságot a vasárnapi ebéd után. Persze nem csak vasárnapra ajánlom - bármikor elkészíthető, de nálunk vasárnapi desszert volt most, mivel a férjem aznap reggel a tudtomra adta, hogy úgy megenne egy jó habos-krémes süteményt, nekem viszont nem volt kedvem belemerülni nagy sütésbe. 
A mélyhűtőben napok óta jobbra-balra tettem 2 doboz gesztenyepürét, úgy gondoltam, itt a megfelelő alkalom a felhasználásra. Az egyikből ez a nagyon finom gesztenyés krémes készült. Kipróbáljátok? 😊





Hozzávalók az alsó réteghez:
 25 dkg darált háztartási keksz
 5 dkg puha vaj (szoba hőmérsékletű)
 5 dkg porcukor
 kevés tej (kb. 1 dl)

A második réteghez:
 25 dkg gesztenyemassza
 2 dl habtejszín
 1 csomag habfixáló
 porcukor ízlés szerint (attól függően, hogy natúr vagy cukrozott a gesztenyemassza)
 rum ízlés szerint 
(elhagyható, ha gyerekek is esznek belőle)

A harmadik réteghez:
 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
 5 dl tej
 cukor ízlés szerint 

A felső réteghez:
 2 dl habtejszín
 porcukor ízlés szerint
 1 csomag habfixáló

+ a tetejére reszelt gesztenyepüré vagy reszelt csokoládé, kakaópor tetszés szerint


A pöttyös kézműves kerámiák megvásárolhatók a webáruházban az alábbi linken:



Elkészítés:
1. A pudingport a papíron lévő előírás szerint elkészítjük, félig kihűtjük (nem kell teljesen).
2. A darált kekszet összekeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a vajat és fokozatosan annyi tejet öntünk hozzá, hogy összeálljon a "tészta" (ne legyen ragacsos, de túl morzsalékos sem). Egy 20x20 cm-es tálcára nyomkodjuk a kezünkkel ezt a kekszes alapot (a tálca legyen jó sima felületű, hogy szeleteléskor ne ragadjon le a kekszes massza).
3. A lehűtött tejszínt félig felverjük, majd hozzáadjuk a habfixálót, a porcukrot és keményre felverjük - végül kihabosítjuk a gesztenyemasszával. Ezt a gesztenyés masszát egyenletesen rákenjük a kekszes alapra.
4. Ha a puding már nem folyik nagyon - picit kihűlt - akkor rákenjük a gesztenyés rétegre.
5. Felverjük a habtejszínt félig, hozzáadjuk a habfixálót, porcukrot, majd a vaníliapudingos részre egyenletesen rákenjük.
6. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy picit összeálljanak a rétegek, majd szeletelve tálaljuk.


Az udvarunk tele van ilyen aranyos kis ibolyákkal,
a fű között mindenhol előbukkannak. :)
Nagyon szeretem az illatát!

 

Jó étvágyat!

 Alíz receptje alapján 

9 megjegyzés:

  1. Csodaszép és biztosan nagyon finom is :)!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, mi is szeretjük az ilyen könnyed desszerteket! :)

    VálaszTörlés
  3. Guszta nagyon és biztos finom is, ahogy elnézem:)
    Szépek a fotóid, az ibolya is!

    VálaszTörlés
  4. Csodás fotók... az ibolyáid is tüneményesek :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom lehet, most meghoztad az étvágyamat :-) Nagyon szép gusztán szeletelted, csak úgy kínálja magát :-)
    Szépek az ibolyáid is, mi is sokat láttunk az erdőben, mikor hétvégén kirándultunk.....

    VálaszTörlés
  6. Ezt a férjemnek meg sem merem mutatni mert most rögtön neki kell állnom... :-DDD Azért mentettem ám! :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta! Én a simát szoktam készíteni, de ez a gesztenyés nagyon meggyőző!

    VálaszTörlés
  8. Örülök, hogy tetszik - köszönöm szépen, hogy benéztetek. :)

    VálaszTörlés