2013. december 4., szerda

Gyümölcskenyér - vagy püspökkenyér?

Nem nagyon szeretem a gyümölcskenyereket, de a karácsonyhoz ez is szorosan hozzátartozik, és a családom többi tagja szereti ezt az egyszerű süteményt, ezért megsütöttem. Nagyon ízlett Nekik, és mivel nem készítettem nagyon édesre, még én is szívesen ettem belőle 1-2 szeletet. Azokat a gyümölcskenyereket, melyek csöpögnek a cukortól, annyira édesek... tényleg nem szeretem. Az én receptem szerint viszont nem édes, finom szaftos, tele sok-sok finomsággal.




Hozzávalók: 
30x11 cm-es püspökkenyér formához
 25 dkg puha vaj (esetleg margarin)
 10 dkg kristálycukor
 4 tojás
 25 dkg liszt
 fél csomag sütőpor (6 g)
 1 közepes citrom reszelt héja
 2 evőkanál frissen facsart citromlé
 25 dkg diákcsemege: asztalt szilva, aszalt sárgabarack, mazsola, mandulabél, kesudióbél vegyesen
(de más aszalt gyümölccsel és dióval + apróra vágott csokoládéval is helyettesíthető, lényeg, hogy összesen kb. 25 dkg legyen)




Elkészítés:
1. A vajat a cukorral habosra verjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. 
2. A lisztet összekeverjük a sütőporral és belekeverjük az apróra vágott aszalt gyümölcsöket és az apróra vágott diót, mandulát, majd a mazsolát is. 
3. A vajas-tojásos és a lisztes keveréket jól összedolgozzuk, ezután belekeverjük a citromlét is. 
4. Kivajazott püspökkenyér formában tűpróbáig sütjük. (Nálam előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40 percig sült.) A sütéssel vigyázni kell - ne süssük túl, mert akkor száraz, morzsalékos lesz, inkább szaftosabbra hagyjuk. 
5. Alufóliába csomagolva sokáig eláll.




Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

  1. Ó, én szeretem a gyümölcskenyeret! Persze a túl édeset nem, de nem is szoktam agyoncukrozni. De szeretem ezeket a karácsonyi hangulatú fotókat! Egyre jobban várom tőlük a karácsonyt. No meg a téli szünetet:-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-))) Gondoltam, hogy a téli szünetet nagyon várod... szerintem sokan mások is, akiknek van ilyen szünetük. :)

      Törlés
  2. Hmm, ez most de jó lenne, egy nagy bögre teával :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz? :) Köszönöm Lilla, hogy benéztél...

      Törlés
  3. Én is általában így karácsony előtt szoktam sütni, vagy még egyszer télen. Nagyon guszta a tiéd!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, egy csésze forró teával vagy kakaóval milyen finom lehet! :)

    VálaszTörlés