2013. október 13., vasárnap

Almás tejes pite

Amikor olyan desszertet szeretnétek, ami nagyon egyszerű és szuper gyorsan elkészül, ráadásul még nagyon finom is, akkor ezt a pitét kell elkészítenetek! Én gyakran készítem, épp az egyszerűsége és finomsága miatt, ezáltal többféle változata is szerepel már a blogomon: cseresznyés tejes pite vagy például az őszibarackos tejes pite. Tehát láthatjátok, hogy bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Én most almát tettem bele, de ez a verzió körtével is tökéletes. Hidegen és melegen is fogyasztható - melegen kanállal, hiszen olyankor még pudingszerű, hidegen viszont szépen szeletelhető sütemény.
Bár én nem diétázom, de kértétek néhányan, hogy néha olyan sütiket is hozzak, melyek beilleszthetők egy kis fogyókúrázásba, úgyhogy ennek a tejes pitének a diétás változatát is leírom.


A helyes pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban is az alábbi linken:

Hozzávalók: 
25 cm átmérőjű piteformához vagy 20x20 cm-es hőálló tálhoz/tepsihez
 40 dkg alma vagy körte (2 db)  
 7 dkg vaj (esetleg margarin)
 5 dkg finomliszt (én 2,5 dkg finomliszttel és 2,5 dkg zabpehelyliszttel szoktam készíteni)
 8 dkg cukor
 2,5 dl tej
 3 tojás

A diétás változathoz:  
250 KCAL/adag, valamint egy adag szénhidráttartalma: 17 gramm.
 40 dkg alma vagy körte
 7 dkg vaj
 5 dkg durumliszt
 8 dkg nyírfacukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
 2,5 dl tej
 3 tojás

  
 

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. Az almákat vagy a körtéket megmossuk, megtöröljük, kettévágjuk, magházukat kivesszük, majd vékonyan/legyezőszerűen bevágjuk. Beletesszük a kivajazott piteformába.
3. A tojásokat a cukorral habosra keverjük (vagy az édesítőszerrel), hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd a tejet, mellyel jól elkeverjük. Végül belekeverjük a lisztet is. Ráöntjük az almákra, majd a 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 percig sütjük.


Jó étvágyat!

Forrás: Nők Lapja Konyha

12 megjegyzés:

  1. Ne mond hogy nem szép, szerintem nagyon mutatós! És finom lehet :)

    VálaszTörlés
  2. A tejes pite nálunk is menő, de én még csak a sima változatát sütöttem. Jó ötlet almával készíteni!
    De jó a csipkés mécses-üveg! Én is tervezek hasonlót készíteni, jönnek a hosszú, sötét délutánok, amiket néhány mécses kissé feldob.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is most készítettem először almával, de nagyon finom, nagyon ízlik - sőt, körtével is. Érdemes megsütnöd így is...
      A csipkés üvegmécsest még tavaly télen készítettem (+ még 1-2 fajtát). Ilyenkor ősz közepén mindig előveszem, mert ilyenkor már jön a szürke időjárás + a hosszú téli esték - szeretem őket. :)

      Törlés
  3. Nagyon szép a pitéd!
    Bár nagyon sokszor készítek ilyet én is
    -pont, mert gyors és elképesztően finom-,
    sosem tettem még bele almát;
    ami késik, nem múlik-ez lesz a következő!
    Az alma is nagyon dekoratív benne! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa, köszönöm. Készítsd el almával is egyszer, nagyon finom.
      Örülök, hogy benéztél hozzám. :)

      Törlés
    2. Rendszeresen járok Hozzád! :)

      Törlés
  4. Guszta a pitéd nagyon! A mécses is tetszik, lassan elő is vehetjük. Ráhangol a közelgő ünnepekre.

    VálaszTörlés
  5. Jó ötlet az alma bele. A tejespitét nagyon szeretjük! :-))

    VálaszTörlés
  6. Én is szeretem a tejes-pitét, de még csak magában sütöttem, gyümölccsel még nem. Biztos finom úgy is!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen, hogy benéztetek.
    Próbáljátok ki almával a tejes pitét, amilyen ronda, annyira finom - de komolyan! Még a férjem is 3 szeletet evett belőle, pedig nem rajong a tejes pitékért, de ezt valahogy Ő sem tudta kihagyni. :)

    VálaszTörlés