2013. augusztus 21., szerda

Kolbásszal töltött szűzpecsenye

Az egyik kedvenc ételem! Nem csak nagyon finom, elkészíteni is könnyű, nincs sok gond vele. Elvan magának a sütőben, csak néha-néha kell ránézni - közben lehet mással foglalkozni. Érdemes kipróbálni, egy ünnepi asztalon különösen jól mutat, a siker pedig garantált. :)




Hozzávalók:
 1 sertés szűzpecsenye
 kb. 20 dkg házi kolbász vagy füstölt kolbász  
(nálam most házi kolbászhússal volt töltve, ami a képen látható)
 2-3 gerezd fokhagyma
 só ízlés szerint
 őrölt bors ízlés szerint
 1 teáskanál morzsolt majoránna
 kb. 1 dl fehérbor (vagy 1 dl víz)
 zsír






Elkészítés:
1. A megmosott, papírtörlővel leitatott pecsenyehúst éles késsel felszúrjuk (vagy a hentessel felszúratjuk), majd akkora kolbászt töltünk bele, amekkora belefér a hús belsejébe. 
2. A húst kívül mindenhol sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával, majd egy kizsírozott tepsibe tesszük. Aláöntjük a fehérbort (vagy a vizet), a megpucolt/megmosott fokhagymagerezdeket mellé tesszük. Esetleg 1 fokhagymagerezdet szétpréselhetünk és a húst kívül bekenhetjük vele.
3. A tepsit szorosan befedjük alufóliával és 180 fokos sütőben félpuhára pároljuk. Végül levesszük róla a fóliát és pirosra sütjük. Ekkor már néha ránézünk, megfordítgatjuk és meglocsolgatjuk a hús alatt keletkezett lével. 
4. Bármilyen körettel finom (saláta, párolt rizs, sült burgonya, burgonyapüré...), bár szerintem legjobban a burgonyapüré illik hozzá (de a családom most sült burgonyával kérte). 




Jó étvágyat!

11 megjegyzés:

  1. Na ezt Zoltán díjazná!:-) Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták ezek a közeli képeid! A köretet is szépen elrendezted körülötte, fincsi lehetett :)

    VálaszTörlés
  3. Hm, nagyon guszta. Mi is nagyon szeretjük, bár ritkábban, inkább ünnepek alkalmával készül :-)

    VálaszTörlés
  4. Igazi ínyenc csemege. Így kolbászhússal töltve meg nagyon különleges is. Látszik, hogy milyen omlós, finom, puha. Örültem, hogy hoztál egy husi receptet is.

    VálaszTörlés
  5. Mennyei falat! Nem nehéz azt a vékony szüzet megtölteni? Attól félnék szétreped... Minden esetre nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta, igazán finom lehet! :) Karajt szoktam kolbásszal tölteni, legközelebb megpróbálom a szűzpecsenyét is! :)

    VálaszTörlés
  7. Itt eleg nehezen lehet hozzavalo kolbit kapni, de rajta leszek a beszerzesen es a kovetkezo hetvegen elkeszitem!!! (Y) Koszonom, hogy megosztottad! :D

    VálaszTörlés
  8. Nagyon tetszik ez a recept. Húsvétra ilyent tervezek csinálni! Mennyi ideig kell sütni a husit?

    Köszi: Ildi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ildi!
      Azt pontosan meg nem mondom neked, hogy mennyi ideig sül ez a hús, mert nem szoktam közben figyelni az órát. De a színén úgy is látni fogod, amikor már jó félpuhára sül, ekkor leveszed róla a fóliát és úgy sütöd tovább. Amikor már szép piros mindenhol, akkor tuti, hogy megsült.
      Kellemes készülődést kívánok az ünnepekre! A vendégek biztos, hogy odalesznek érte, nagyon finom!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  9. Köszönöm szépen! Szerintem fele adaggal csinálok pénteken egy próbasütést!

    VálaszTörlés