Foltocska
Pár hete váratlan vendégek jelentkeztek be hozzánk - annyit mondtak, hogy fél óra múlva itt lesznek. :) Na, ilyenkor nagyon jól jön egy ilyen egyszerű, gyors, dekoratív sütemény. Mivel kevert tésztáról van szó, ennek a sütinek a lényege az alapos kikeverés - semmi más. Közepesen szaftos, de ha még szaftosabbra szeretnénk, akkor "megbolondíthatjuk" egy kis gyümölccsel is - akár friss/szezonális gyümölccsel, akár befőttel. Cseresznye, meggy, áfonya, barack, szeder, eper... igazából ennek a sütinek bármi jöhet. :)) Ha viszont nem gyümölccsel készül, akkor teával is különösen ízletes (vagy csak úgy magában :).
A vendégek elkérték a receptjét, íme...
Hozzávalók: 22x36 cm-es tepsihez
- 4 tojás
- 12 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 17 dkg puha vaj vagy margarin
- 2,7 dl tej
- 35 dkg liszt
- 8 g sütőpor (3/4 csomag)
+ 2 csapott evőkanál kakaópor
- 1 kisebb citrom reszelt héja (bio citrom)
Elkészítés:
1. A tojások sárgáját kikeverem a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadom a puha margarint, és lassanként a tejet is, mellyel szintén jól elkeverem.
2. Majd hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet is. Amikor jól összedolgoztam, akkor óvatosan hozzáadom a tojások keménnyé vert habját.
3. A tésztát kettéveszem: 3/4 részébe belereszelem a citrom héját, a maradék kisebb részhez pedig belekeverem a kakaóport.
4. A tepsit alaposan kikenem margarinnal (vagy vajjal), enyhén lisztezem, majd a sárga tésztát elegyengetem a tepsiben, a kakaós tésztát pedig rákanalazom a tetejére.
5. Légkeveréses 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben ennél több idő lesz - inkább végezzünk tűpróbát)
6. Kihűlve szeletelem fel, porcukorral meghintve tálalom. A szeletelés után látható a dekoratív kakaós, barna foltocska.
Jó étvágyat!
Recept forrása: Régimódi süteményes könyv
Szeretem süti! Nem csodálom, hogy vitték a receptet:-)
VálaszTörlésNem csak gyors, de mutatós is, s még finom is. Több nem is kell szóljon mellette!
VálaszTörlés