Nagymama mazsolás kuglófja - avagy a "Dobostorta" kuglóf

"A varázslat, ami elhozza számunkra a múltat a jelenbe, miként sok-sok vaj, még több mazsola kerül a búbos, barázdás, bódítóan kellemes illatú, könnyed, puha süteménybe, porcukorral meghintve. ...és hogy miért "dobostorta" kuglóf? Sülés közben a töltelékben lévő cukor karamellizálódik, kifolyik, ezáltal a külsejét bevonja egy, a dobostortáéhoz hasonló ropogós réteggel, miközben belül finom puha marad."
A férjem imádja a kuglófot, de inkább csak azokat, melyek élesztővel készülnek (tulajdonképpen a kisfiam és én is azokat szeretjük) - a sütőporos változatot kevésbé, mert azok picit szárazabbak. Bár kétségkívül a sütőporosak sokkal hamarabb elkészülnek, ezért az idő hiánya miatt néha olyan is készül ám a konyhámban. :) Most viszont - Milán és Apa kedvében járva :) - élesztős kuglófot sütöttem egy igazi Nagyi recept alapján.




Hozzávalók a tésztához: 22 cm átmérőjű kuglóf formához számítva az arányokat
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg kristálycukor
- 6 dkg puha vaj
- 2 tojássárgája
- kb. 2 dl langyos tej
- 1 csipet só

+ 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
-  1-2 evőkanál tej

A töltelékhez:
- 5 dkg mazsola
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg vaj

+ a mazsola áztatásához 1 evőkanál tej




Elkészítés
1. Kevés cukros tejben felfuttatom az élesztőt, majd a liszttel, tojássárgákkal, a puha vajjal, csipet sóval és annyi tejjel bedagasztom a tésztát, amellyel egy közepesen lágy tésztát kapok.
(Én most a kenyérsütőgéppel dagasztottam be ezt a tésztát, és úgy is kitűnő volt.)
2. Különválasztom a tészta felét, amit összegyúrok a kakaóporral és 1-2 evőkanál tejjel. 
Letakarva mindkét tésztát 20-25 percig kelesztem, majd átgyúrom, és duplájára kelesztem kb. 25-30 percig. 
3. A világos tésztát kinyújtom 35x20 cm-es téglalapra, jó vastagon megszórom a porcukorral, ráhintem az előzőleg megmosott és tejbe áztatott mazsolát, majd a kis kockákra vágott vajat. 
Kinyújtom a kakaós tésztát is ugyanekkorára, ráhelyezem a világos tésztára, szorosan feltekerem (mind a bejglit) és a kivajazott kuglóf formába helyezem.
4. Pihentetem még kb. 25 percig, megszurkálom néhány helyen, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben és ne nagyon repedjen szét, majd előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, végezzünk tűpróbát!)
Sütéskor aláteszek egy tepsit is, mert a vaj esetleg kifolyhat belőle!
5. Sütés után 5 percig pihentetem, aztán kiborítom a formából (sokáig ne hagyjuk a formában sütés után, mert beleragadhat). Porcukorral meghintve tálalom.



 Jó étvágyat!

 Forrás: Péksütemények és házi kenyerek

 

Megjegyzések

  1. De nagyon finom lehet! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Én is az élesztős kuglóf mellett szavazok:-) Nagyon jól néz ki, de mikor a karamellrétegről olvastam, teljesen meghódított!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, ugye? A karamellréteggel tényleg annyira fincsi - kívül ropogós, belül puha, hmmm... :P

      Törlés
  3. Tényleg olyan igazi nagymamás darab, nagyon jól néz ki:) Mi is szeretjük a kuglófokat, nem mindegy, hogy kelt, vagy sütőporos, mindegyiket szeretem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Trollanyu, és örülök, hogy benéztél hozzám. :)

      Törlés
  4. Igazán békebeli hangulatot árasztó finomság, megéri a ráfordított időt biztosan, élvezet lehet minden falat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na hát, Zsuzsa! Rátapintottál a lényegre: élvezet minden falat! :))) ...és valóban.

      Törlés
  5. Ha választani lehet, akkor én is az élesztős kuglófra szavazok! :) Istenien néz ki ez a mazsolás kuglóf, nagyon-nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  6. Már megint egy csodát alkottál. Imádom a tekervényeit. Szépséges darab.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Nea, aranyos vagy, ugye tudod? :)

      Törlés
  7. Nagyon jól néz ki! Egy csupor tejjel isteni:-)

    VálaszTörlés
  8. Tényleg igazi, "békebeli" kuglófot sikerült készítened :) Szívesen elfogadtam volna egy szeletet, én már rég sütöttem .... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én pedig szívesen megkínáltalak volna Katalin - ha a közelben laknál... :)
      Köszönöm szépen.

      Törlés
  9. Csodás fotó, szuper kuglóf és mesés porcelánok... Megnéztem az oldalt, nagyon szép dolgok vannak ott...Lehet rendelek pár dolgot. Szóval nagyon finom kuglófot sütöttél, egy pohár forró kakaóval jó lenne megkóstolni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Kriszti, kedves vagy. :)
      A Rusztik Home Webáruházban tényleg érdemes szétnézni, nagyon szép dolgok vannak ám ott... :)

      Törlés
  10. Most készült el Gabika!!! Isteni

    VálaszTörlés
  11. Isteni finom lett . Pedig én nem gyakran sütök . 🙂

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban