Nagymama mazsolás kuglófja - avagy a "Dobostorta" kuglóf
"A varázslat, ami elhozza számunkra a múltat a jelenbe, miként sok-sok vaj, még több mazsola kerül a búbos, barázdás, bódítóan kellemes illatú, könnyed, puha süteménybe, porcukorral meghintve. ...és hogy miért "dobostorta" kuglóf? Sülés közben a töltelékben lévő cukor karamellizálódik, kifolyik, ezáltal a külsejét bevonja egy, a dobostortáéhoz hasonló ropogós réteggel, miközben belül finom puha marad."
A férjem imádja a kuglófot, de inkább csak azokat, melyek élesztővel készülnek (tulajdonképpen a kisfiam és én is azokat szeretjük) - a sütőporos változatot kevésbé, mert azok picit szárazabbak. Bár kétségkívül a sütőporosak sokkal hamarabb elkészülnek, ezért az idő hiánya miatt néha olyan is készül ám a konyhámban. :) Most viszont - Milán és Apa kedvében járva :) - élesztős kuglófot sütöttem egy igazi Nagyi recept alapján.
Hozzávalók a tésztához: 22 cm átmérőjű kuglóf formához számítva az arányokat
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg kristálycukor
- 6 dkg puha vaj
- 2 tojássárgája
- kb. 2 dl langyos tej
- 1 csipet só
+ 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1-2 evőkanál tej
A töltelékhez:
- 5 dkg mazsola
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
+ a mazsola áztatásához 1 evőkanál tej
Elkészítés
1. Kevés cukros tejben felfuttatom az élesztőt, majd a liszttel, tojássárgákkal, a puha vajjal, csipet sóval és annyi tejjel bedagasztom a tésztát, amellyel egy közepesen lágy tésztát kapok.
(Én most a kenyérsütőgéppel dagasztottam be ezt a tésztát, és úgy is kitűnő volt.)
2. Különválasztom a tészta felét, amit összegyúrok a kakaóporral és 1-2 evőkanál tejjel.
Letakarva mindkét tésztát 20-25 percig kelesztem, majd átgyúrom, és duplájára kelesztem kb. 25-30 percig.
3. A világos tésztát kinyújtom 35x20 cm-es téglalapra, jó vastagon megszórom a porcukorral, ráhintem az előzőleg megmosott és tejbe áztatott mazsolát, majd a kis kockákra vágott vajat.
Kinyújtom a kakaós tésztát is ugyanekkorára, ráhelyezem a világos tésztára, szorosan feltekerem (mind a bejglit) és a kivajazott kuglóf formába helyezem.
4. Pihentetem még kb. 25 percig, megszurkálom néhány helyen, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben és ne nagyon repedjen szét, majd előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő, végezzünk tűpróbát!)
Sütéskor aláteszek egy tepsit is, mert a vaj esetleg kifolyhat belőle!
5. Sütés után 5 percig pihentetem, aztán kiborítom a formából (sokáig ne hagyjuk a formában sütés után, mert beleragadhat). Porcukorral meghintve tálalom.
Jó étvágyat!
De nagyon finom lehet! Nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, valóban nagyon finom... :P
TörlésÉn is az élesztős kuglóf mellett szavazok:-) Nagyon jól néz ki, de mikor a karamellrétegről olvastam, teljesen meghódított!
VálaszTörlésUgye, ugye? A karamellréteggel tényleg annyira fincsi - kívül ropogós, belül puha, hmmm... :P
TörlésTényleg olyan igazi nagymamás darab, nagyon jól néz ki:) Mi is szeretjük a kuglófokat, nem mindegy, hogy kelt, vagy sütőporos, mindegyiket szeretem:)
VálaszTörlésKöszönöm Trollanyu, és örülök, hogy benéztél hozzám. :)
TörlésIgazán békebeli hangulatot árasztó finomság, megéri a ráfordított időt biztosan, élvezet lehet minden falat! :)
VálaszTörlésNa hát, Zsuzsa! Rátapintottál a lényegre: élvezet minden falat! :))) ...és valóban.
TörlésEszméletlenül néz ki! Imádom:))
VálaszTörlésKöszi Mónika. :))
TörlésHa választani lehet, akkor én is az élesztős kuglófra szavazok! :) Istenien néz ki ez a mazsolás kuglóf, nagyon-nagyon finom lehet! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka.
TörlésMár megint egy csodát alkottál. Imádom a tekervényeit. Szépséges darab.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Nea, aranyos vagy, ugye tudod? :)
TörlésNagyon jól néz ki! Egy csupor tejjel isteni:-)
VálaszTörlésÜhüm, isteni. :-))
TörlésTényleg igazi, "békebeli" kuglófot sikerült készítened :) Szívesen elfogadtam volna egy szeletet, én már rég sütöttem .... :)
VálaszTörlésÉn pedig szívesen megkínáltalak volna Katalin - ha a közelben laknál... :)
TörlésKöszönöm szépen.
Csodás fotó, szuper kuglóf és mesés porcelánok... Megnéztem az oldalt, nagyon szép dolgok vannak ott...Lehet rendelek pár dolgot. Szóval nagyon finom kuglófot sütöttél, egy pohár forró kakaóval jó lenne megkóstolni...
VálaszTörlésKöszönöm szépen Kriszti, kedves vagy. :)
TörlésA Rusztik Home Webáruházban tényleg érdemes szétnézni, nagyon szép dolgok vannak ám ott... :)
Most készült el Gabika!!! Isteni
VálaszTörlésIsteni finom lett . Pedig én nem gyakran sütök . 🙂
VálaszTörlés