2012. december 30., vasárnap

Szerencsemalacok > sonkás-sajtos töltelékkel

Engem is "elkapott a láz", hogy a malacpofákat elkészítsem így szilveszter körül - már csak kisfiam miatt is. Neki nagyon tetszett, remek tízórai lett belőle tegnap. :)
A napsütéses fotók kevésbé sikerültek (besütött a nap az étkezőasztalra), de már nem volt idő állítgatni a gépet a megfelelő viszonyokhoz, mert vendégségbe rohantunk. Azért így is látszik, mennyire aranyosak ezek a malacfejek... :o))








Hozzávalók a tésztához: (kb. 13-15 db lesz belőle)
- 40 dkg liszt
- negyed csomag sütőpor
- 1 tojás
- 15 dkg zsír vagy margarin
- 1-2 kávéskanál só (ízlés szerint)
- 1 kis doboz tejföl

A töltelékhez:
- 10 dkg sonka ledarálva vagy nagyon apróra vágva
- 2 evőkanál tejföl
- 2-3 dkg reszelt trappista sajt
- só, őrölt bors ízlés szerint

+ kb. 30 db pirított napraforgómag
+ a tetejére 1 felvert tojás




1. A lisztet elvegyítem a sütőporral és a sóval, majd elmorzsolom a zsírral (vagy a margarinnal), hozzáadom a tojást és annyi tejfölt, hogy egy közepesen lágy tésztát kapjak, melyet könnyű nyújtani. 
2. A töltelékhez valókat összekeverem, ha kell, akkor sózom és borsozom.
3. A tésztát kinyújtom kb. 3-4 mm vastagra és kiszaggatok kb. 28-30 db nagyobb köröket (például fánkszaggatóval). A lemaradó részeket összegyúrom, kinyújtom szintén 3-4 mm vastagra, és kiszaggatok feleannyi (14-15 db) kisebb köröket (például pogácsaszaggatóval). A kisebb körök közepére csinálok 2 lyukat a malacok orrának. A maradék kinyújtott részekből pedig derelyevágóval vágok 28-30 db kis háromszöget, melyek a malacok fülei lesznek.
4. A nagyobb körökre ráteszem a tölteléket, befedem a többi nagy körökkel, majd az orrokat és a füleket ráhelyezem a képeken látható módon + a napraforgómagokat elhelyezem szemeknek. :))
5. Felvert tojással lekenem a malacfejeket, és előmelegített 190 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 15 percig sütöm (arany színűre, de inkább világosabb maradjon a tészta). Nem szabad túl sütni, mert akkor kiszárad!!


Jó étvágyat!
 

18 megjegyzés:

  1. Nagyon helyeskék, és finom a töltelékkel, tényleg jó kis tízórai- vagy uzsonnafalatkák! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon cuki kis malackák lettek én is kedvet kaptam hozzájuk...azt hiszem holnap a kislányommal én is elkészítem...:):)
    Boldog Új Évet kívánok én is!!!
    Kata

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ötletes ! Nem elég, hogy finom, de még szerencsét is hoz :-)
    BÚÉK !

    VálaszTörlés
  4. Látszik bizony, hogy milyen édes kis pofák:) És a fejlécedet mindig imádom! Boldog Új Évet kívánok nektek!

    VálaszTörlés
  5. Bizony nagyon aranyosak, és biztosan nagyon finomak is ezek a kis malacpofák.

    Boldog Új Évet Kívánok Neked és Családodnak!!

    VálaszTörlés
  6. Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok !

    VálaszTörlés
  7. Én is ezt terveztem sütni, de töltelék nélküli receptem volt. Töltelékkel sokkal jobb lesz!
    Köszi a receptet!
    Boldog Új Évet!

    VálaszTörlés
  8. Imádnivalóak! :-)) BUÉK Nektek Gabriellám!

    VálaszTörlés
  9. Végy álarcot, tarka-barkát,
    Húzzad meg a malac farkát.
    Kívánok minden jót, szépet,
    Szerencsés Boldog Új Évet!

    VálaszTörlés
  10. Gabikám nagyon boldog új évet nektek, egészséget, boldogságot, sok-sok örömöt kívánok sok szeretettel, ölellek:-)))))

    VálaszTörlés
  11. Boldogat és minden jót az új évre!

    VálaszTörlés
  12. Békés, boldog új évet kívánok!

    VálaszTörlés
  13. Kedves Gabriella!
    Végül én is elkészítettem a malackákat és nagy sikert arattak!
    Köszönet a receptért!
    Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen Kata, örülök, hogy ízlett a családnak. Köszönöm szépen, hogy megírtad. :)

      Törlés
  14. DE ARANYOSAK VAGYTOK, HOGY ILYEN SOKAN BENÉZTETEK HOZZÁM! KÖSZÖNÖM SZÉPEN! :) MINDEN JÓT KÍVÁNOK NEKTEK 2013-RA! :)

    VálaszTörlés